Guide til valutaberegning på kredittkort

Sist oppdatert: 17 februar 2020

Når du skal ut og reise er det mye sikkerhet i å velge et kredittkort som primærkort for transaksjonene dine. Den rentefrie betalingsutsettelsen alene gir mange fordeler sammenlignet med et vanlig debetkort. I løpet av turen din vil du imidlertid komme over mange situasjoner der det er lurt å kunne litt om valutaberegning på kredittkort. Denne guiden er for deg som vil være sikker på å ta rett valg når du må trykke ‘1’ eller ‘2’ på kortterminalen.

Hvorfor skal man bruke kredittkort til reise?

La oss begynne med å ta en titt på hvorfor det kan være gunstig å bruke et kredittkort til å reise med. Utover bonus du kan tjene opp ved å bruke kortet finnes det tre hovedgrunner. Disse handler både om sikkerhet og privatøkonomien din.

Mulighet til å se over transaksjonene

Kredittkort får mye kritikk nettopp fordi de gjør det mulig å handle på kreditt. Når du drar kortet ditt dras det med andre ord ikke penger fra kontoen din. Transaksjonen registreres, og faller inn under månedens bruk – som du deretter betaler med én faktura. Den store fordelen med denne strukturen er tiden som går mellom transaksjon og betaling.

Når du mottar kredittkortregningen din har du nemlig mulighet til å se gjennom samtlige kostnader i måneden som har gått. Dersom du har vært på ferie, og har blitt utsatt for svindel, betyr dette at du kan flagge transaksjonene du ikke har gjennomført. I og med at den faktiske betalingen ikke har gått gjennom er det også mulig for kortutsteder å slette denne typen transaksjoner.

Forsikringer inkludert på kredittkortet

Det er stor konkurranse på kredittkortmarkedet. Det er gode nyheter for deg som vil skaffe deg et. Med flere kortutstedere får du flere valgalternativer, og kan bli sittende med et kredittkort som du virkelig kan dra nytte av. Kredittkort som er øremerket reise har som oftest forsikringer inkludert.

En forsikring på kredittkortet vil aldri være like gunstig som en ren reiseforsikring du kjøper privat. Men den kan allikevel komme godt med allikevel. Som oftest er det eneste kravet for at forsikringen skal bli gjeldende at du må ha bestilt reisen med kredittkortet. Så lenge du betaler for flyreise/hotell med kortet vil den altså dekke deg mens du er på ferie.

Rentefri låneperiode

Å handle med kredittkort gir deg et helt gratis lån. Nedbetalingsperioden er kort, med alt fra to uker til halvannen måned. Men du får allikevel låne penger gratis av kortutstederen i den rentefrie betalingsperioden. For å få mest mulig ut av denne er det lurt å gjennomføre store kjøp i begynnelsen av kalendermåneden.

Kortutsteder regner alltid fra den første hver måned. Dersom du har en betalingsutsettelse på 45 dager betyr dette at et kjøp du gjennomfører den 1. mars får frist den 14. april. Altså får du mest ut av kreditten ved å for eksempel kjøpe flybilletter tidlig i måneden.

Hvordan tjener kredittkortselskapene penger?

Litt om den rentefrie betalingsutsettelsen på kredittkort

Et rentefritt lån er et av kredittkortets største fordeler, men det er samtidig en av de største fallgruvene. Du som kortholder må være helt sikker på at du har mulighet til å betale for deg når kredittkortregningen kommer. Det er mange kredittkortholdere i Norge som nå sitter med en betydelig gjeld de ikke har mulighet til å kvitte seg med.

Baksiden ved betalingsutsettelsen er nemlig den effektive renten som trer i kraft når du ikke betaler kredittkortfakturaen din i tide. Det er vanlig med en rentesats på alt fra 20 % og opp mot 30 % på kredittkort. Denne typen gjeld blir med andre ord svært lite gunstig for deg som sitter med den, og du skal alltid unngå å dra kortet for et større beløp enn du kan betale tilbake innen fristen.

Slik gjør du deg kjent med valutamarkedet

Så hvordan går man da fram for å lære seg det man behøver med hensyn til valutaberegning på kredittkort? Du skal selvfølgelig ikke gjøre en omfattende analysejobb i forkant av hver eneste tur du tar. Men det er ingen dårlig idé å gjøre seg kjent med hvordan valutaen ser ut i destinasjonslandet du skal til.

Den enkleste framgangsmåten her er å ta en titt på hvordan norske kroner ligger an i forhold til verdensmarkedet. Man kan generelt si at en svak krone betyr at du får, bokstavelig talt, mindre valuta for pengene dine. Derfor bør du begynne med å skaffe deg en rask oversikt over hvordan krona ligger an globalt når du skal gjøre valutaberegning på kredittkort.

Så har selvfølgelig destinasjonslandets valuta, og hvordan denne ser ut i verdensperspektiv, også innvirkning på forholdet til norske kroner. Når du vet om krona er svak eller sterk kan du sjekke den opp mot valutaen du skal bruke mens du er på reise. Husk at den effektive vekslingskursen kun vil være et utgangspunkt for hvor mye du faktisk må betale.

Valutaberegning på kredittkort når du betaler i kroner

Når du skal handle med kredittkort i utlandet har du to alternativer å velge mellom. Du kan enten betale i norske kroner, eller i den lokale valutaen. Det første alternativet medfører at du vet nøyaktig hvor mye det du betaler for koster. I stedet for 2250 amerikanske dollar (USD) betaler du eksempelvis 21.375 norske kroner (NOK). Mange synes dette er mer behagelig enn å beregne valutakursen selv, og velger derfor alternativet når de står i kassa. Det er imidlertid ytterst sjeldent at dette er gunstig rent prismessig.

Når du velger å betale i norske kroner i utlandet benytter du deg av noe som heter dynamisk valutakonvertering (dynamic currency conversion, DCC) – som også kalles for cardholder preferred currency (CPC). I praksis medfører denne metoden at det er betalingsleverandøren (altså de som leverer kortterminalen eller minibanken) som gjennomfører valutakonverteringen for deg. Det finnes per i dag stort slingringsmonn i denne beregningen, og i visse tilfeller blir valutakursen du betaler liggende veldig mye høyere enn den faktiske markedskursen.

Dynamisk valutakonvertering har fått mye kritikk nettopp fordi den ikke reguleres av markedskursen mellom ulike valutaer. Som en tommelfingerregel kan man på bakgrunn av dette si at det ikke er lurt at du betaler i norske kroner når du befinner deg i utlandet. Det eneste unntaket er dersom du betaler såpass mye for en utenlandsk betaling hos kortutstederen din at det er bedre å satse på betalingsleverandøren. Med gebyrfrie kredittkort som er skreddersydd for utlandsbruk er dette imidlertid et sjeldent unntak heller enn en generell regel.

Valutaberegning på kredittkort når du betaler i lokal valuta

Det andre alternativet ditt når du skal dra kredittkortet mens du er på reise er å betale i lokal valuta. Vi anbefaler at du gjør dette, da det i så å si alle situasjoner er det billigste alternativet. Det er flere steg i beregningsprosessen når du velger denne løsningen, men du skal ikke la deg skremme av dette. Ved å benytte seg av markedskursen, med visse påslag, vil du allikevel betale mindre enn du gjør om du velger norske kroner.

Mellom den lokale valuta-prisen og den prisen du faktisk betaler finnes det to steg når du betaler i lokal valuta med kredittkortet ditt.

Steg 1

Det første steget transaksjonen må gjennom er kortselskapets aktuelle kurs. Kortselskapet på de fleste norske kredittkort er enten Visa eller Mastercard. Disse kredittkortkjempene oppdaterer kursene sine på daglig basis, og prisene følger den faktiske markedskursen tett. Her ser du hvordan kursen til Visa og Mastercard så ut mellom norske kroner og amerikanske dollar den 17. februar.

Markedskurs: 1 USD = 9.24 NOK
Visa-kurs: 1 USD = 9,28 NOK
Mastercard-kurs: 1 USD = 9,27 NOK

Med andre ord: betalte du med et Visa-kort betalte du 0,4 % mer per dollar denne dagen, og betalte du med et Mastercard-kort betalte du 0,3 % mer per dollar denne dagen. Vær oppmerksom på at det er variasjon i hvilket kortselskap som tilbyr den beste kursen fra dag til dag.

Steg 2

Det neste steget i konverteringsprosessen er kortutsteders valutapåslag. Det er nemlig ikke slik at du får den kompetitive kursen på sluttprisen din. Fordi det kan ta noen dager før en transaksjon går gjennom når man betaler i lokal valuta har alle kortutstedere et tillegg for denne tjenesten. Det er vanlig at valutapåslaget ligger på mellom 1 % og 3 %. Dette legges da til Visa- eller Mastercard-kursen for å få din endelige pris. Med et valutapåslag på 1,75 % ville kursene over ha sett slik ut:

Visa-kurs med valutapåslag: 9,44 NOK (9,28 + 0,16)
Mastercard-kurs med valutapåslag: 9,43 NOK (9,27 + 0,16)

Hvis du kjøpte for 120 amerikanske dollar ville prisen ha sett slik ut:

Markedspris: 1108,8 NOK
Visa-pris m/ 1,75 % valutapåslag: 1132,8 NOK
Mastercard-pris m/ 1,75 % valutapåslag: 1131,6 NOK

Variasjonen mellom Visa og Mastercard ligger her på like over 1 krone, og med valutapåslag ville du ha betalt ca. 24 kroner mer på dette beløpet enn den effektive markedsprisen.

Valutaberegning på kredittkort i utlandet

Velg riktig valutaberegningsmetode for deg

Fordi det ikke finnes noen reguleringer på betalingsleverandørene som bruker dynamisk valutakonvertering er det vanskelig å komme med estimater for hvordan eksempelet over ville ha sett ut dersom du betalte i norske kroner. Men i de aller fleste tilfeller ville du ikke ha vært i nærheten av markedskursen. Fordelen med å betale i lokal valuta er derfor at du får en mer kompetitiv kurs når du bruker kredittkortet i utlandet.

Når det er sagt så vil det allikevel være trygt for mange å betale i norske kroner. Da kan man holde styr på budsjettet mens man er på reise. Og selv man kanskje betaler en god del mer, gir dette allikevel forutsigbarhet. Du må helt enkelt finne ut av hva som er viktigst for deg, og velge en valutaberegning på kredittkort som passer best.

Uansett hvilken beregningsmetode du velger er det smart å bruke kredittkortet når du er på reise. Det gir deg muligheten til å gå gjennom transaksjonene dine og med forsikring er du i tillegg tryggere på reise. Hvis du på toppen av det hele kan litt om valutaberegning på kredittkort er det bare å ønske deg en god reise.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende