Hva er kredittkort?

Sist oppdatert: 27 februar 2017

Et kredittkort er et betalingskort som gjør det mulig for forbrukere (kortholdere) å handle på kreditt. Kredittgrensen innvilges av kreditor på bakgrunn av individuell kredittvurdering. Kredittvurderingen varierer blant kortutstedere av kredittkort, men vil avhenge av inntekt samt betalingshistorikk hos kredittsøkeren. Kredittrammen fungerer som et månedlig lånebeløp og kredittkort tilbys kun til forbrukere over 18 år. Kredittkort kommer med forskjellige lengder på betalingsutsettelse. Dette er tiden som kan forløpe mellom en transaksjon gjennomføres og betales. Betalingsutsettelsen er kostnadsfri og tilbys på opptil 60 virkedager. Kredittkort kan brukes på de fleste betalingsterminaler i Norge.

Når utsettelsesperioden på et kredittkort er gått ut mottar kortholderen en kredittkortfaktura. Dette er en sammenfatning av samtlige transaksjoner som er gjennomført med kredittkortet i den aktuelle betalingsperioden. Kredittkortfakturaer kommer med en betalingsfrist på 14 dager. Dersom fakturaen ikke betales innen fristen vil gjeldsbeløpet benyttes til å beregne renteutgifter på kredittkortkjøpene. Den effektive renten på kredittkort ligger på mellom 15% og 30%. Renten fastsettes på bakgrunn av kredittvurderingen kreditor gjennomfører av søkeren før kredittkortet utstedes. All kredittkortgjeld som ikke er betalt innen fristen vil bli gjenstand for renteberegninger av kreditoren.

Visa og Mastercard er de største kredittkortselskapene i Norge. Kredittkort som utstedes vil ha tilknytning til en av disse betalingsplattformene, samt kortutstederen (kortholderens bank). Kredittkort kan brukes både i Norge og utlandet. Med tilknytning til Visa eller Mastercard får kortholderen tilgang til selskapenes globale betalingsnettverk. Gebyrer for kredittkortbruk i Norge og utlandet fastsettes av kortutstederen og varierer.

Kredittkort tilbys ofte med tilgang til fordelsprogrammer eller bonusopptjening for brukeren. Kortholdere kan samle opp poeng hos forskjellige samarbeidspartnere til kredittkortutstederen. Vanlige samarbeidspartnere for kredittkortutstedere er flyselskaper, hotellkjeder, nettbutikker og restaurantkjeder. Slike fordelsprogrammer kommer i form av rabatter, poengopptjening eller tilbakebetaling av prosenter (såkalte cashback-programmer). Det foreligger i de fleste tilfeller en maksimal årlig opptjening for den enkelte kortholder gjennom fordelsprogrammene tilgjengelig med kredittkortet.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende