Hva er valutapåslag?

Sist oppdatert: 24 april 2017

Et sjeldent omtalt begrep når det er snakk om kredittkort i Norge er valutapåslag. På utenlandsreise har du kanskje lagt merke til at du ikke får like mye valuta for pengene som du hadde tenkt? Denne kostnaden er på ingen måte skjult, men det er allikevel mange kredittkortholdere som ikke er klar over den.

Dersom du skal til utlandet i sommer er det imidlertid lurt å gjøre seg kjent med hvordan valutapåslaget fungerer. Da kan du unngå uventet store kredittkortregninger når du kommer hjem fra reisen.

Handel med kredittkort i utlandet

Norge ligger på verdenstoppen når det kommer til kredittkort i utlandet. Vi reiser mye på ferie og da er det normalt å benytte seg av kredittkortet. Når du skal bruke kortet ditt til varekjøp utenfor Norge skal du imidlertid være klar over valutapåslaget dette medfører.

Valutapåslag er en standardkostnad som samtlige kredittkort i Norge kommer med. Dette ligger som oftest på 1,75%, men det finnes visse kort som har påslag på opptil 2%. Valutapåslaget legges til transaksjoner du gjennomfører når du er på utenlandsreise. Dersom du for eksempel kjøper for 700 kroner, og har et valutapåslag på 1,75%, vil dette koste 12,25 kroner ekstra.

Derfor er det lurt å følge litt med på valuta når du er på ferie i utlandet. Sørg for å tenke med en viss slingringsmonn når du drar kortet ditt slik at du ikke oppdager ubehagelige utgifter når kredittkortregningen kommer. Dette er spesielt viktig ved transaksjoner med høyt beløp.

Valutasvingninger og valutapåslag

Valuta er egentlig et forholdsvis komplisert marked. Dette representerer forskjellige nasjonale kurser i relasjon til hverandre. Man snakker ofte om at en valuta er sterk eller svak, og dette vises tydeligst når den veksles til en annen valuta.

Når man er på reise er det helt vanlig at valutakursen endrer seg noe fra dag til dag. Med mindre landet man er i opplever en plutselig økonomisk nedgang eller oppgang vil endringen imidlertid være minimal.

Men denne forskjellen i valuta kalles altså for valutasvingning og er bakgrunnen for valutapåslaget til kredittkortselskapene. De er avhengige av å ta høyde for at kursen kan endre seg noe innen transaksjonen går gjennom fra utlandet. For at kredittkortselskapet ikke skal miste betydelige beløper legges derfor valutapåslaget til.

Dette sørger for at selskapet ikke plutselig får veldig mye mindre valuta for det reserverte beløpet. Men det er altså viktig at du som er kortholder er klar over at det er du som betaler for denne risikoen.

Handle i lokal valuta

Når du drar kortet i utlandet er det vanlig at du får spørsmålet om du ønsker å betale i lokal valuta eller norske kroner. For mange høres det fint ut å betale i kroner, og de velger derfor dette alternativet.

Vær imidlertid klar over at dette i 99% av tilfellene vil koste deg en hel del mer, også med valutapåslaget inkludert. Det er mye penger å tjene på veksling fra en valuta til en annen. Det er derfor man ser én pris for salg og en annen for kjøp på valutakontorer.

Banker i utlandet tar seg svært godt betalt for å veksle pengene for deg. Når du velger å betale i norske kroner har bankene mulighet til å fastsette valutakursen. Denne ligger ofte flere prosent-poeng over kursen du får i den norske banken din.

Derfor er det alltid lurt å velge lokal valuta når du bruker kredittkortet ditt i utlandet. Dersom du lurer på kursen i banken hjemme kan du alltids ta kontakt og spørre.

Vær forsiktig med å ta ut kontanter

En annen ubehagelig utgift når du skal ha tak i penger i utlandet er gebyr for kontantuttak i utland. De aller fleste kredittkort har et slikt gebyr, som gjerne ligger på mellom 20 og 50 kroner per uttak.

Det som imidlertid gjør kontanter virkelig dyrt med kredittkort er prosentgebyret som legges til uttaket ditt. Vanligvis ligger dette gebyret på mellom 1% og 2% av uttaksbeløpet. Hvis du eksempelvis tar ut 3000 kroner i kontanter kan dette dermed koste opptil 110 kroner ekstra.

Hvis du også tar ut penger flere ganger mens du er på ferie kan disse to gebyrene kombinert ende opp med å koste deg flere hundre kroner. Derfor skal du være forsiktig med å gjennomføre kontantuttak mens du er på utenlandsreise. Du bør i det minste sjekke med kredittkortselskapet ditt i forkant av ferien, slik at du vet hvor mye dette ligger på.

Velg kredittkort til utenlandsreise med omhu

Det er ikke til å komme unna at du må ha tak i penger mens du er på utenlandsreise. Og uansett om du skaffer disse i kontanter eller med kredittkortbruk kommer det til å koste noen kroner ekstra.

Derfor er det en svært god idé å skaffe seg et kredittkort som er spesielt tilrettelagt utenlandsbruk. Dette kan spare deg for en hel del penger, uten at du mister noen av fordelene med å bruke kredittkort på ferie.

Du bør hovedsakelig se etter et kredittkort som er gebyrfritt, også i utlandet. Med et slikt kort slipper du å betale for å ta ut penger, og har heller ingen tillegg for kortbruk i utlandet. Det eneste disse kredittkortene koster ekstra er valutapåslaget, som du uansett ikke slipper unna.

Hvis du i tillegg får deg et kredittkort som har reise- og avbestillingsforsikring inkludert har du gjort et smart valg i forkant av ferien.

Disse kredittkortene er billigst å bruke i utlandet

Bank Norwegian kredittkort: Visa-kortet til Bank Norwegian er skreddersydd for utenlandsbruk. Dette kredittkortet er spesielt gunstig å bruke hvis du flyr mye med Norwegian. Her er det ingen ekstragebyrer bortsett fra valutapåslaget når du bruker kortet i utlandet. Du kan altså ta ut penger og gjennomføre varekjøp helt uten ekstrakostnader. Kredittkortet gir deg inntil 100.000 kroner i kredittramme.

( 59 Anmeldelser )
100 000 kr
Maks kreditt:
45 dager
Betalingsutsettelse
18 år
Aldersgrense
0 kr
Krav til inntekt
0 kr
Arsgebyr
23.10%
Effektiv rente
Annonselenke
*23,1% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,- Kostnad 1.757,-
Fordeler
 • Høy kredittgrense
 • Cashpoints på alle kjøp
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Gratis kontantuttak i utlandet
 • Inntil 6 ukers rentefri betalingsutsettelse
 • Rabatt hos over 150 samarbeidspartnere
 • 5% - 20% rabatt på flyreiser hos Norwegian
Ulemper
 • Opptjent cashpoints må brukes hos Norwegian

Gebyrfri Visa kredittkort: Santander sitt Visa Gold-kort er også svært praktisk som et kredittkort til ferier. Med kortet koster det ingenting å ta ut penger eller gjennomføre varekjøp i utlandet. Det eneste du må betale ekstra er valutapåslaget på 1,75%. I tillegg kommer kredittkortet med reiseforsikring inkludert og inntil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse. Du kan få innvilget opptil 100.000 kroner i kreditt med Gebyrfri Visa.

( 44 Anmeldelser )
100 000 kr
Maks kreditt:
50 dager
Betalingsutsettelse
20 år
Aldersgrense
50 000 kr
Krav til inntekt
0 kr
Arsgebyr
23.41%
Effektiv rente
Annonselenke
*23,41% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.779,- Kostnad 1.779,-
Fordeler
 • Ingen gebyrer
 • Rabatter
 • Inntil 20% cashback
 • Reise- og avbestillingsforsikring
Ulemper
 • Ingenting å utsette på

Kredittkort
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende