Hvilket kredittkort passer ditt behov best?

Sist oppdatert: 11 april 2017

Det er en rekke forskjellige måter å angripe spørsmålet om hvilket kredittkort som passer best for deg. Du kan se på tilgjengelige fordelsprogrammer, perioden for gratis betalingsutsettelse, eller gebyrfrie tjenester. En annen, litt morsommere, måte å forsøke å svare på dette er ved å se på kredittkort i henhold til Maslows behovspyramide.

Dette er den mest anerkjente behovsteorien vi har i dag, som blant annet brukes til å kartlegge menneskelig atferd. Modellen handler om hvordan mennesker motiveres, og ble faktisk publisert allerede i 1943. Teorien i seg selv er selvfølgelig innen psykologi-feltet. Men la oss ta en titt på hva som motiverer deg, og hvilke kredittkort som dermed passer ditt behov best.

De fem menneskelige behovene i henhold til Maslows behovspyramide

Modellen til Maslow er egentlig ganske enkel. Den består av fem trinn, som blir mer og mer spesifikke ettersom pyramiden spisser seg til. Det er først når behovene fra det foregående trinnet har blitt innfridd at mennesker vil begynne å tenke på det neste trinnet. Behovene er som følger, i stigende rekkefølge:

– Fysiologiske behov
– Trygghet
– Sosiale behov
– Respekt og anseelse
– Behov for selvrealisering

Fysiologiske behov kan også kalles for grunnleggende behov. Dette er motivasjon som i prinsippet handler om overlevelse. I forhold til kredittkort kan du tenke på dette som de mest basale alternativene som finnes på markedet. Trinn to kalles for trygghet, og handler om opplevelsen av sikkerhet, orden og stabilitet. Her ser man altså etter kredittkort som gir deg god oversikt over privatøkonomien og oppleves som trygge å bruke. Sosiale behov er selvforklarende. Trinn tre handler om en følelse av fellesskap, vennskap og kjærlighet – med andre ord kredittkort som gir deg tilhørighet.

Når de sosiale behovene er innfridd kommer vi til respekt og anseelse. Her handler motivasjonen om status, selvtillit, respekt og verdighet. I forhold til kredittkort blir dette da alternativene som gir deg noe eksklusivt andre kredittkort ikke tilbyr. Øverst på pyramiden finner vi behovet for selvrealisering, som betyr å kunne virkeliggjøre målene sine. I kredittkortenes verden er dette de helt særegne kortene med skikkelige VIP-fordeler.

Kredittkort for grunnleggende behov

Dersom du motiveres av de helt grunnleggende behovene når du skal skaffe deg kredittkort må du se etter følgende:

– Lav effektiv rente
– Gebyrfrie tjenester
– Ingen rabattprogrammer

Du er altså ute etter et kredittkort som innfrir de absolutt minste minimumskriteriene for denne betalingsformen.

KLP kredittkort er KLP Bankens enkleste kredittkort. Her får du ingen ekstra fordeler, bonusopptjening eller cashback. Kredittkortet gir deg altså kreditt å handle på, og det er det. KLP kredittkort har en effektiv rente på 21,56% og kredittramme på maks 100.000 kroner. Kortet har også 45 dagers rentefri betalingsutsettelse.

Kredittkort for trygghetsbehov

På trinn to i behovspyramiden kommer vi til de kredittkortene som i tillegg til minimumskravene gir deg noen ekstra tryggheter. Her bør du se etter følgende:

– Lav effektiv rente og god rentefri betalingsutsettelse
– Trygghetsfordeler som reiseforsikring, forsikring for ID-tyveri og lignende

Two Cards er kredittkorttilbudet for deg som har behov for to kredittkort i ett. Med Two Cards får du som navnet tilsier to kort; ett til privat bruk og ett til jobbsammenheng. Kredittkortene gir deg en god kredittramme på opptil 80.000 kroner og betalingsutsettelse på inntil 45 dager. I tillegg til dette får du også reise- og avbestillingsforsikring inkludert, som gjelder for både deg og familien din.

Bank Norwegian kredittkort er flere ganger kåret til et av de beste kredittkortene på markedet. Hvis du flyr mye med Norwegian er dette et godt alternativ når du skal søke om kredittkort. Kredittkortet til Bank Norwegian har kredittramme på inntil 100.000 kroner, med rentefri betalingsutsettelse på inntil 45 dager. Med dette kortet er det også gratis reise- og avbestillingsforsikring inkludert, samt forsikring mot ID-tyveri.

( 59 Anmeldelser )
100 000 kr
Maks kreditt:
45 dager
Betalingsutsettelse
18 år
Aldersgrense
0 kr
Krav til inntekt
0 kr
Arsgebyr
23.10%
Effektiv rente
Annonselenke
Eksempel: Eff. rente *23,1% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,- Kostnad 1.757,-

Fordeler

  • Høy kredittgrense
  • Cashpoints på alle kjøp
  • Reise- og avbestillingsforsikring
  • Unik dagligvareforsikring
  • Rabatt på flyreiser hos Norwegian
  • opp til 45 dagers rentefri kreditt

Ulemper

  • Opptjent cashpoints må brukes hos Norwegian

 

Kredittkort for tilhørighet (sosiale behov)

Er det viktig for deg å få en tilhørighet med kredittkortet ditt? Da kan det hende at du skal se etter de kredittkortene som dekker sosiale behov i tillegg til vanlige kredittkortfunksjoner:

– Medlemskap i en klubb eller annen organisasjon
– God betalingsutsettelse og høy kredittramme

Manchester United har faktisk sitt helt eget Visa-kort. Hvis du er fan av denne fotballklubben gir kredittkortet deg gode medlemsfordeler. Kredittrammen ligger på 100.000 og du får rentefri betalingsutsettelse på inntil 50 dager. I tillegg kommer kredittkortet med følgende rabatter på Old Trafford:

– 10% i Megastore
– 10% på Red Café (mat og drikke)
– 20% rabatt på stadion- og museumsturer
Er du Liverpool-fan og er opptatt av gode fordeler i forbindelse med fotballturer kan Liverpool FC Mastercard være noe for deg. Både reiseforsikring og betalingsforsikring er inkludert, og du får inntil 75.000 kroner i kredittramme. På Anfield får du også disse rabattene med Liverpool FC Mastercard:

– 20% rabatt på mat på LFC Boot Room Sports Cafe
– 20% rabatt på opplevelser og omvisninger på Anfield

Kredittkort for respekt og anseelse

Da har vi kommet til det trinnet hvor bonusprogrammer og VIP-fordeler begynner å bli viktige når du skal skaffe deg et kredittkort. Dette er altså de kortene ikke hvem som helst kan skaffe seg, og som krever noe mer enn bare en godkjent kredittsjekk. Hvis du er opptatt av disse tingene bør du se etter:

– Spesifikke kriterier for å bli kortholder
– Ekstrafordeler som VIP-programmer og bonusopptjening eller rabatter

DNB sitt SAGA Gold-kredittkort er et av Norges mest eksklusive kredittkort. Her må du ha minst 1.000.000 kroner i årlig inntekt for å kunne søke. Dersom du blir kortholder kan du imidlertid se fram til en rekke helt særegne fordeler, som tilgang til concierge-tjeneste og en kredittramme på inntil 250.000 kroner.

Mye ligger egentlig i navnet på VIP Credit Card. Her får du tilgang på et hav av fordeler reservert spesifikt for kortholdere. Det er bare fantasien som setter grenser for hvor mye du får ut av dette kredittkortet, som kommer med 10-50% rabatt på blant annet mote og skjønnhet, hotell og spa, restauranter og VIP-reiser.

Kredittkort for selvrealisering

Dette er spissen av Maslows behovspyramide. Motivasjonen her handler om selvrealisering, og med tanke på kredittkort er det snakk om de absolutt mest eksklusive alternativene:

– Luksuriøse fordeler kun for kortholdere
– Høy kredittramme
– Spesifikke vilkår for å søke om kredittkortet

American Express Platinum Card overgås kun av American Express Black Card, som det faktisk ikke er mulig å søke om. Platinum Card er altså det øverste kredittkortet fra selskapet som man kan søke om, og gir deg helt spesielle fordeler. Her får du blant annet tilgang til flyplasslounger, oppgradering på luksuriøse hoteller verden over og tilgang på concierge service. Du må ha minst 1.000.000 kroner i årlig inntekt for å søke.

Eurocard Platinum er Eurocard sitt mest eksklusive kredittkort. Kortet har ubegrenset kredittramme og mulighet for å delbetale fakturaene dine. Med Eurocard Platinum får du tilgang på 950 flyplasslounger over hele verden, samt helt spesiell service. Denne inkluderer concierge service, reklamasjonshjelp og 90 dagers prisbeskyttelse.

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende