Hvordan velge riktig kredittkort

Sist oppdatert: 06 mai 2016

Dette er viktig å tenke på når man skal velge kredittkort

Kredittkortjungelen er stor og komplisert, og det er lett og gå seg vill, selv for den mest erfarne forbrukeren. Det er mye du bør ta med i vurderingen når du skal velge deg ut et kredittkort. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av punktene du bør tenke på når du skal skaffe deg et nytt kredittkort.

Bruk 1 minutt å finn beste kredittkort til ditt bruk her

Bruksområde

Det første du bør gjøre er å sette deg ned og tenke godt gjennom dine behov.

 • Hva skal jeg bruke kredittkortet til? –netthandel, reise, dagligvarer, bensin?
 • Hvor ofte skal jeg bruker det?
 • Skal jeg bruke det i Norge eller utlandet?
 • Klarer jeg å betale regningene i tide? –Hvor viktig er renten?
 • Trenger jeg spesielle kundefordeler?

Finn beste kredittkort etter dine preferenser her

Under følger tre forskjellige scenarier som er med på å avgjøre hvilke type kort som passer deg best:

1. Jeg betaler alltid hele fakturaen ved forfall

Du bruker kortet ofte, men unngår renter ved å betale hele fakturaen ved forfall. I ditt tilfelle er derfor renten på kortet irrelevant, og du bør se etter kort som vil belønne deg for bruket i form av cashback, bonus og rabatter. Noen er mer sjenerøse enn andre, så gå for kredittkortet som gir deg best avkastning på ditt bruk.

2. Jeg betaler sjelden eller aldri tilbake hele beløpet

Hører du til i denne kategorien bør du først og fremst finne et kredittkort med lav rente. Jo lavere renten er, jo lavere blir den månedlige regningen.

3. Jeg har høy kredittkortgjeld

Dersom du har høy kredittkortgjeld på ett eller flere kort, bør du samle denne gjelden og putte inn i ett kort med lav rente. Deretter bør du se på hvor mye du har råd til å betale hver måned og bruke dette beløpet til nedbetaling av gjelden. Dersom du kun betaler ned minimumsbeløpet hver måned, kan det ta deg mangfoldige å å bli kvitt gjelden.

Personlig økonomi

Et kredittkort kan for mange føre meg seg fristelser. Det kan være lett å miste oversikten over forbruket, og plutselig har man brukt litt mer penger enn økonomien egentlig tålte. Skal du ha deg et kredittkort er det lurt å oversikt over sin egen økonomi. Setter du opp et enkelt budsjett og fører regnskap, vil du nok enkelt se hvordan det står til med økonomien din.

Renter

De fleste kredittkort tilbyr det som kalles en rentefri periode. Det vil si at du gjerne har mellom 20 og 60 dager på deg til å tilbakebetale kreditten. Så lenge du betaler regning i tide, vil du slippe å betale renter på beløpet. Så lenge du har penger og ikke glemmer å betale regningen når den kommer, vil ikke rentesatsen ha noe særlig å si.

Tror du derimot at du kan havne i en situasjon hvor du må utsette betalingen en periode, bør du passe på at renten ikke er for høy. Den effektive renten som tilbys varierer ofte mellom 15% og 40%. Her vil det bli store forskjeller i hvor raskt regningen vokser etter at rente begynner å løpe.

Gebyrer ved bruk

De fleste kredittkort vil ikke være helt gratis å bruke, selv hvis du betaler regningen i tide. Hva som er gratis bruk og hvilken bruk som koster penger vil variere fra kort til kort. Derfor er det viktig at du har en formening om hva du skal bruke kredittkortet til.

Skal du bare bruke det på utenlandsferie, kan Norwegian tilby kredittkort hvor kontantuttak og bruk i utlandet er gratis, men kontantuttak i Norge er ganske dyrt. Andre selskaper opererer gjerne med motsatt gebyrstrategi.

Det finnes gebyrer for kjøp, kontantuttak, bruk i Norge, bruk i utlandet, gebyr ved tapt kort, gebyr for papirfaktura og mange andre gebyrer. De fleste kredittkortene vil ha noen av gebyrene, men mange har veldig få av dem. Selv om det er dyrt å ta ut penger i utlandet med et spesifikt kort, er ikke det et problem hvis du ikke har tenkt å bruke det i utlandet, eller at du vet at debetkortet ditt gir deg muligheten for gratis uttak.

Faste gebyrer

Noen gebyrer er såkalt faste gebyrer som påløper uavhengig av hvor mye, og hva du bruker kredittkortet på. Det skal sies at det finnes mange kredittkort som er helt gratis å eie. Det finnes også kredittkort som er gratis å eie så lenge du bruker det, men så blir du ilagt et gebyr hvis du ikke bruker det ila. et år.

De kredittkortene med dyre årsavgifter tilbyr ofte kundene sine gode fordelsprogram som for eksempel tilgang på lounger på flyplasser, rimelige hotellovernattinger og andre ting. Reiser du veldig mye, kan det være verdt å betale en stor årsavgift for slike tjenester.

Fordelsprogrammer

Flere av kredittkortene bruke ulike fordelsprogrammer for å få et konkurransefortrinn i jakten på nye kunder. Hvilke fordeler du får kan variere veldig, men det kan være mye penger å spare/tjene på å velge riktig kort for ditt bruk.

 • Rabatt på drivstoff
 • Rabatt hos ulike bransjer –Klær & sko, drivstoff, matvarer og lignende
 • Cashback –for eksempel 2% på all bruk
 • Bonuspoeng –Opptjenes gjennom bruk og kan bukes på flyreiser, nettbutikker og lignende

 

Bruk vår enkle kalkulator for å finne beste kredittkort for ditt bruk

 

OPPSMUMMERT:

 • Tenk gjennom hvor og når du skal bruke kredittkortet.
 • Få oversikt over økonomien. Du må kunne betale regningen
 • Husk rentefri periode
 • Sjekk effektiv rente når den rentefrie perioden utløper
 • Les vilkårene, hvilke gebyrer gjelder for deg og ditt kort?
 • Hvilke fordelsprogram egner seg best for deg?
Kredittkort
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende