Kontaktløse kredittkort

Sist oppdatert: 07 mars 2017

Det er ingen tvil om at teknologi er fremtiden. Framskrittene som gjøres hvert eneste år sørger for en bedre og enklere hverdag for mennesker over hele verden. Både innen helse, kommunikasjon, datamaskiner og nå også transaksjoner i hverdagen. Du har kanskje hørt om kontaktløse eller trådløse kredittkort? Disse har eksistert på det norske markedet i noen år nå, og er i enorm vekst. Disse kredittkortene gjør hverdagen enklere for både forhandlere og forbrukere. I denne artikkelen får du alt du trenger å vite om kontaktløse kredittkort.

Hva er kontaktløse kredittkort?

Et kontaktløst kredittkort fungerer på mange måter akkurat som et vanlig kredittkort. Det kommer med betalingsutsettelse, fordelsprogrammer og rente på ubetalt gjeld. Den store forskjellen er at kontaktløse kredittkort kommer med noe som heter NFC-teknologi. Dette står for Near Field Communication og betyr at kredittkortet er utstyrt med en liten antenne. Denne kan kommunisere med betalingsterminaler som har en tilsvarende antenne.

Resultatet?

Du trenger verken å sette inn kortet i kortleseren, taste inn PIN-kode eller signere for kjøpet ditt. Kontaktløse kredittkort benytter seg av radiobølgeteknologi. På under 4 cm gjør denne altså trådløs kommunikasjon mulig.

Teknologien er tilsvarende den som brukes når du leser av månedskortet ditt på toget. Du holder helt enkelt kredittkortet inntil betalingsterminalen og i løpet av et par sekunder er kjøpet gjennomført. Dette gjør selvfølgelig småkjøp en hel del enklere.

Men hvordan fungerer sikkerheten på kontaktløse kredittkort?

Sikkerhet med kontaktløse kredittkort

Det er selvfølgelig en viss risiko med kontaktløse transaksjoner. Når verken PIN må tastes inn eller kjøpet må signeres for kan teknisk sett hvem som helst bruke kredittkortet. Dersom du mister kortet ditt eller noen stjeler det kan dette være urovekkende for mange. Heldigvis er det satt inn en del sikkerhetstiltak for å forsikre at kontaktløse kredittkort er like sikre som andre. Først og fremst er maksbeløpet for kontaktløse transaksjoner 200 kroner. Dette er lovbestemt i Norge. Ingen kjøp som overstiger dette beløpet kan gjennomføres uten PIN-kode eller signatur, verken med vanlig bankkort eller kredittkort.

I tillegg til dette er alle kontaktløse transaksjoner krypterte på lik linje med vanlige transaksjoner. Dette er for at ingen skal kunne stjele informasjonen din via NFC-teknologien på kredittkortet. Hvis du har et kontaktløst kredittkort kan det også være en god idé å sette opp varslinger for denne typen transaksjoner. Hvis du skulle være så uheldig å miste kortet vil du umiddelbart få beskjed dersom noen forsøker å misbruke det.

Slik gjør kontaktløse kredittkort hverdagen enklere

Det blir sjeldnere og sjeldnere å gå rundt med kontanter i Norge. Så å si alle transaksjoner gjennomføres med kort, også småbeløp. Hvis du bare skal stikke innom butikken for å kjøpe et par ting gjør kontaktløs betaling turen mer effektiv. I stedet for å bruke de 20 eller 30 sekundene det tar å gjennomføre et vanlig kjøp er transaksjonen overstått i løpet av et par sekunder. Dette er også en stor fordel for butikker rundt om i landet. Med kontaktløs betaling for småbeløp slipper man lange køer av folk som bare skal ha en kaffe og bolle. Et kontaktløst kredittkort gjør altså hverdagen din enklere. Alle de småtransaksjonene du før måtte taste inn PIN-kode for er unnagjort på null komma niks.

Kontaktløse kredittkort på mobiltelefon og pulsklokker

I starten av 2016 rapporterte Mastercard at det var gjennomført én milliard kontaktløse transaksjoner i Europa i 2015. Dette er altså en teknologi som er her for å bli. Det har store teknologibedrifter som Apple og Samsung fått med seg. Nå er det nemlig mulig å koble kredittkortet ditt opp mot kontaktløse betalingsapper på telefonen eller pulsklokka. Disse enhetene benytter seg av den samme NFC-teknologien som kredittkortet har og det er sannsynlig at vi snart vil ha slike funksjoner over hele Norge. Det er allerede mulig å gjennomføre kontaktløse transaksjoner med mobiler på utvalgte matbutikker og kiosker i landet. Når dette blir standard trenger du ikke engang å ta kredittkortet ditt ut av lommeboka. Trenden er altså at betalinger skal gjøres så effektive som mulig for forbrukerne – og da blir hverdagen enklere for deg.

Her kan du få et kontaktløst kredittkort

Med stadig flere betalingsterminaler som kommer med teknologi for kontaktløs betaling begynner kontaktløse kredittkort å komme på banen i Norge. Det eneste du trenger for å benytte deg av denne betalingsformen er et kredittkort med en NFC-antenne. Slike kredittkort har et lite symbol på seg som minner om et trådløst nettverk-symbol satt på siden. Her er et par gode kredittkort som tilbys med teknologi for kontaktløs betaling.

Santander Red Visa

Du kan søke om Visa-kortet Santander Red med funksjonalitet for kontaktløs betaling. Kredittkortet har maks kredittgrense på 100.000 kroner og 20 års aldersgrense.

( 62 Anmeldelser )
100 000 kr
Maks kreditt:
50 dager
Betalingsutsettelse
20 år
Aldersgrense
50 000 kr
Krav til inntekt
0 kr
Arsgebyr
17.12%
Effektiv rente
Annonselenke
*17,1 %, 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.323,- Kostnad 1.323,-
Fordeler
 • Lav rente
 • Rabatter i butikker og restauranter
 • Høy kredittgrense
Ulemper
 • Ingen reise- eller avbestillingsforsikring
 • Gebyr oppstår ved ubrukt kort over 12 mnd

Bank Norwegian Visa

Også Bank Norwegian tilbyr sitt Visa kredittkort med kontaktløs betalingsløsning. Dette kredittkortet har en maksimal kredittramme på 100.000 kroner og aldersgrense på 18 år.

( 59 Anmeldelser )
100 000 kr
Maks kreditt:
45 dager
Betalingsutsettelse
18 år
Aldersgrense
0 kr
Krav til inntekt
0 kr
Arsgebyr
23.10%
Effektiv rente
Annonselenke
*23,1% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,- Kostnad 1.757,-
Fordeler
 • Høy kredittgrense
 • Cashpoints på alle kjøp
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Gratis kontantuttak i utlandet
 • Inntil 6 ukers rentefri betalingsutsettelse
 • Rabatt hos over 150 samarbeidspartnere
 • 5% - 20% rabatt på flyreiser hos Norwegian
Ulemper
 • Opptjent cashpoints må brukes hos Norwegian

Kredittkort
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende