Kontantuttak i utlandet – velg riktig kredittkort

Sist oppdatert: 14 desember 2016

Kredittkort er fantastiske ting å ha når man er på reise i utlandet. De gir deg en rekke fordeler du ikke får med vanlig bankkort. Det er imidlertid spesielt én ting som skiller de forskjellige kredittkortene fra hverandre. Og det er hvor mye det koster å ta ut penger med kredittkortet i utlandet. Det kan faktisk komme på ganske betydelige utgifter dersom du bruker feil kredittkort til kontantuttak når du er på ferie. Her er noen tips til bruk av kredittkort i utlandet og hvilke du skal velge for å gjøre bruken så billig som mulig.

Fordeler med kredittkort i utlandet

Dersom du har muligheten til det bør du definitivt bruke kredittkort når du er på ferie i utlandet. Faktisk bør du bruke det til å bestille reisen din også. Kredittkort har den supre egenskapen at de gir deg betalingsutsettelse på kjøpene dine. Dette er selvfølgelig også grunnen til at mange sliter med kredittkortgjeld. Men dersom du er smart som forbruker gir denne betalingsutsettelsen deg faktisk ganske mye frihet – og trygghet. Det er helt enkelt fordi du ikke betaler for utgiftene dine før du har sett over dem.

Si for eksempel at du er på ferie og bruker kredittkortet ditt. Når du mottar fakturaen en måneds tid senere oppdager du en rekke varekjøp du ikke har gjort. Med et kredittkort er det i disse tilfellene ikke verre enn å kontakte kredittkortselskapet ditt. Du får altså med en slags gratisforsikring mot svindel med kredittkortet. Hadde transaksjonene blitt gjort med vanlig bankkort ville prosessen for å få igjen pengene ha vært mye vanskeligere.

Det er også en rekke kredittkort som inkluderer reiseforsikring, så lenge 50% eller mer av ferien er betalt med kredittkortet. Derfor bør du forsøke å bestille reisen din med kredittkortet du skal bruke på ferien. På denne måten har du både reiseforsikring for deg og familien. Og du er sikret mot eventuell svindel på utenlandsturer.

Forskjell på kredittkort og kontantuttak i utlandet

De aller fleste kredittkort er gebyrfrie – så lenge du bruker dem i Norge. Så snart du reiser til utlandet og for eksempel trenger å ta ut valuta blir det en helt annen sak. Hos en god del kredittkortselskap vil det både legges til et gebyr for uttaket, samt 1% av beløpet. Gebyrene er som oftest på rundt 40 kroner. Hvis du tar ut valuta i små mengder i løpet av ferien din blir dette fort ganske mange hundrelapper. La oss se på et eksempel og regne ut hvor mye disse gebyrene vil koste deg.

Det som er vanlig for samtlige kredittkort på markedet er et valutapåslag på 1,75% ved kontantuttak i utlandet. Si at du tar ut 100 Euro i tre runder mens du er på feriereise. Hos et kredittkortselskap som i tillegg har gebyr + 1% av beløpet ser regnestykket slik ut:

100 Euro = ca. 900 kroner
100 x 0,0175 = 1,75 Euro = ca. 16 kroner
100 x 0,01 = 1 Euro = ca. 9 kroner
+ 40 kroner i gebyr
= 65 kroner i gebyrer

x 3 = 195 kroner

Dersom du hadde valgt et gebyrfritt kredittkort ville kostnaden per uttak kun ha kommet på cirka 16 kroner. Hvis du skal bruke kredittkort i utlandet bør du derfor undersøke eventuelle kostnader i forkant. Og det aller lureste er faktisk å velge et kredittkort som er gebyrfritt – også på kontantuttak i utlandet.

Gebyrfri Visa og kontantuttak når du er på reise

Santanders Gebyrfri Visa retter seg mot forbrukere som trenger kredittkort til utenlandsreiser. Derfor er dette et ideelt kredittkort hvis du har planer om å bruke det i løpet av ferien. Her legges det ikke til noen ekstra-gebyrer ved kontantuttak i utlandet – det eneste er et standard valutapålegg på 1,75%. Men bortsett fra dette er kortet faktisk helt gebyrfritt. Det er ingen årsavgift, ikke noe etableringsgebyr, og heller ikke et overtrekksgebyr. Du kan få opptil 100.000 kroner i kredittgrense med Santander Gebyrfri Visa og kortet er derfor godt egnet til bruk i utlandet. Dette kredittkortet gir deg opptil 50 dagers betalingsutsettelse og har reise- og avbestillingsforsikring inkludert. Du må være 20 år for å kunne søke og det er inntektskrav på 50.000 kroner. Den effektive renten på Santander Gebyrfri Visa er 23,41%.

( 44 Anmeldelser )
100 000 kr
Maks kreditt:
50 dager
Betalingsutsettelse
20 år
Aldersgrense
50 000 kr
Krav til inntekt
0 kr
Arsgebyr
23.41%
Effektiv rente
Annonselenke
*23,41% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.779,- Kostnad 1.779,-
Fordeler
 • Ingen gebyrer
 • Rabatter
 • Inntil 20% cashback
 • Reise- og avbestillingsforsikring
Ulemper
 • Ingenting å utsette på

BankNorwegian kredittkort og kontaktuttak i utlandet

BankNorwegian sitt kredittkort er også laget for de som trenger et kredittkort når de er på utenlandsreise. Det er ingen krav til inntekt for å få dette kredittkortet, og aldersgrensen er 18 år. Sånn sett er dette et godt kredittkort for unge som er mye på ferie. På lik linje med Santanders Gebyrfri Visa får du opptil 100.000 i kredittkortgrense med BankNorwegian sitt kredittkort. Det er veldig godt å vite at du har god økonomisk sikring når du er på ferie, i fall noe uventet skulle skje. Derfor er det gunstig å ha en høy kredittgrense når du er i utlandet.

Kredittkortet til BankNorwegian har ingen uttaksgebyrer i utlandet når du tar ut penger i lokal valuta. Det er kun valutapåslag på 1,75%, som er standard for alle kontantuttak utenfor Norge. I tillegg til at BankNorwegian sitt kredittkort er gebyrfritt får du også reiseforsikring inkludert når du betaler mer enn halvparten av reisen med kortet. I tillegg til dette opparbeider du deg CashPoints, Norwegians bonusvaluta, når du bruker kredittkortet. Dette er inntil 20% opptjening ved kjøp hos Norwegian, og 1% på alle andre kjøp. Hvis du reiser mye med Norwegian er dette altså et svært gunstig kredittkort til bruk i utlandet.

( 59 Anmeldelser )
100 000 kr
Maks kreditt:
45 dager
Betalingsutsettelse
18 år
Aldersgrense
0 kr
Krav til inntekt
0 kr
Arsgebyr
23.10%
Effektiv rente
Annonselenke
*23,1% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,- Kostnad 1.757,-
Fordeler
 • Høy kredittgrense
 • Cashpoints på alle kjøp
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Gratis kontantuttak i utlandet
 • Inntil 6 ukers rentefri betalingsutsettelse
 • Rabatt hos over 150 samarbeidspartnere
 • 5% - 20% rabatt på flyreiser hos Norwegian
Ulemper
 • Opptjent cashpoints må brukes hos Norwegian

yA kredittkort og kontantuttak når du er på ferie

Kredittkortet til yA Bank er fullt av fordeler, spesielt for de som reiser ofte. Med dette kortet får du også inntil 100.000 kroner i kredittramme, og du har opptil 50 dagers betalingsutsettelse. Det er ingen uttaksgebyrer på yA Kredittkort. Altså må du kun betale 1,75% valutapåslag, som på de andre kredittkortene. Og bortsett fra dette er kredittkortet helt gebyrfritt. I tillegg får du både reise- og avbestillingsforsikring inkludert dersom du betaler mer enn 50% av reisen med yA Banks kredittkort. Ved siden av feriebruk får du også en rekke andre fordeler med i yA Kredittkort. Kredittkortet inkluderer blant annet gjeldsforsikring som trer i kraft dersom du blir syk eller ufør. Og du får tilgang på et omfattende rabatt- og bonusprogram med kredittkortet.

( 51 Anmeldelser )
100 000 kr
Maks kreditt:
50 dager
Betalingsutsettelse
20 år
Aldersgrense
200 000 kr
Krav til inntekt
0 kr
Arsgebyr
22.90%
Effektiv rente
Annonselenke
*22,9% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.743,- Kostnad 1.743,-
Fordeler
 • Høy kredittgrense
 • Lav rente
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Fordelsprogram med utvalgte rabatter/fordeler
 • Ikke gebyr på kontantuttak/bankoverføring
 • Kan benyttes i BankAxept-terminaler
Ulemper
 • Tilbyr ikke avtalegiro/efaktura
Kredittkort
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende