Derfor bør du unngå kontantuttak med kredittkort

Sist oppdatert: 25 oktober 2017

Generelt kan man skaffe seg svært gunstige kredittkort i dagens kompetitive marked. Med så mange aktører å velge blant finnes det kredittkort for ethvert behov. Det er imidlertid fortsatt én ting du bør være obs på med disse brukskortene, og det er kontantuttak.

Med mindre du har et av veldig få spesifikke kort kan dette koste deg unødvendig mye penger. Det er altså en god tommelfingerregel å unngå kontantuttak med kredittkort. Men hvorfor er akkurat denne transaksjonstypen så ugunstig med kredittkort?

Her tar vi en titt på akkurat hvilke ting du bør være obs på med hensyn til kontantuttak med kredittkort. På denne måten kan du unngå kjipe ekstragebyrer på kredittkortfakturaen din.

Gebyrfrie kredittkort vs. kredittkort med gebyrer

I dagens kredittkortmarked kommer man generelt over to typer kredittkort: gebyrfrie kredittkort og kredittkort med visse kostnader tilknyttet seg. De vanligste gebyrene på kredittkort er ting som:

  • årsavgift
  • etableringsgebyr
  • fakturaavgift (på papirfaktura)
  • uttaksgebyr

I tillegg til dette kommer selvfølgelig den effektive renten på utestående kredittkortgjeld. Denne vil imidlertid ikke begynne å løpe før du går over fristen for den rentefrie betalingsutsettelsen kredittkortet kommer med.

Gebyrfrie kredittkort markedsføres gjerne som nettopp det: gebyrfrie. Allikevel vil ett av punktene over, nemlig uttaksavgift, som oftest legges til uttaket ditt. Forskjellen mellom gebyrfrie kredittkort og kredittkort med gebyrer er at på førstnevnte vil uttaket kun koste deg penger i form av renter.

Selv om ingen kredittkort har skjulte avgifter eller gebyrer (samtlige opplyses om på utsteders hjemmesider) er det lurt å være obs på disse potensielle fallgruvene. Sørg for at du vet akkurat hva forskjellige transaksjonstyper med kredittkortet vil koste deg, slik at du kan unngå unødvendige gebyrer.

Kontantuttak med kredittkort i utlandet

Her er det vanligvis størst variasjon mellom de forskjellige kredittkortene. De gebyrfrie kortene tar sjeldent et gebyr for at du skal ta ut penger mens du er på ferie. Dermed blir uttaket ditt helt gebyrfritt, så lenge du har et slikt kredittkort.

Bruker du eksempelvis Bank Norwegian vil det kun tillegges et valutapåslag på 1,75%. Dette tar høyde for eventuelle svingninger i valutakursen, og er helt standard for samtlige kredittkort. Generelt blir det også billigere for deg enn å konvertere valutaen lokalt.

Har du på den annen side et kredittkort med uttaksgebyr er det vanlig at du må betale både en prosentandel og et fast gebyr når du tar ut penger i utlandet. Prosenten er som oftest på 1% og det faste gebyret ligger gjerne på mellom 30 og 50 kroner.

Det er helt klart at kredittkort er den beste finansieringsløsningen mens man er på ferie. Dette gir deg mer sikkerhet, og kanskje også noen gunstige forsikringer. I tillegg kan du dra nytte av den rentefrie betalingsutsettelsen.

Samtidig er det ikke noe poeng i å betale mer for kontantene dine smart å bruke kredittkort framfor valutautak. Dersom du primært skal bruke kredittkortet ditt i utlandet bør du skaffe deg et gebyrfritt kort. Da vil kontantuttakene bli så billige som mulig.

Kontantuttak med kredittkort i Norge

Kontantuttak med kredittkort i Norge er den transaksjonstypen du som oftest bør unngå. Her ligger gebyrene gjerne høyere, både i form av fast avgift og prosentandel. Dette gjelder selv for de fleste såkalte gebyrfrie kredittkortene.

I tillegg til dette vil også renten begynne å løpe fra uttaksdatoen når du tar ut kontanter her hjemme. Den rentefrie betalingsutsettelsen er med andre ord ikke gjeldende for kontantuttak i Norge, i alle fall ikke på det store flertallet av kortene som tilbys.

Dermed kan du ende opp med å betale et gebyr (40-70 kroner, som oftest), en prosentsats (gjerne på 1%) og renter fra uttaksdatoen. Dersom du tar ut et større kontantbeløp i Norge kan det altså koste deg unødvendig mye penger.

For å unngå disse utgiftene med kredittkortet ditt bør du forsikre deg om hvilke gebyrer som er tilknyttet kontantuttak. Med mindre du har et helt spesielt kort er sannsynligheten stor for at du vil måtte betale uttaksgebyr og renter på kontantuttak med kredittkort i Norge.

Kontanuttak med kredittkort

Renter på kontantuttak med kredittkort

Det er ikke til å komme seg unna at utestående gjeld på kredittkort er kostbart. Dette er også grunnen til at samtlige kortholdere anbefales å unngå kredittkortgjeld. Ved å dra nytte av den rentefrie betalingsutsettelsen til det fulle er dette helt mulig så lenge man er en forsvarlig forbruker.

Men når du gjennomfører et kontantuttak med kredittkort blir pengene umiddelbart gjeldende som kredittkortgjeld. Rentene begynner som nevnt å løpe fra uttaksdatoen, og hvis det går noen uker før du betaler tilbake kan uttaket koste deg unødvendig mye.

Det er helt standard at effektiv rente på kredittkort ligger på mellom 25% og 35%. Selv om dette er årlig effektiv rente kan uttakene dine allikevel raskt bli kostbare når man legger til gebyrene i tillegg.

Mange kortholdere er videre ikke klar over renteutgiftene tilknyttet kontantuttak i Norge og kan derfor få seg en ubehagelig overraskelse når kredittkortregningen kommer. Du bør alltid undersøke med kortutstederen din før du tar ut kontanter her hjemme.

Sørg for å gjøre deg godt kjent med hvilke kostnader som er knyttet til denne typen uttak, slik at du kan unngå unødvendige utgifter. Så lenge du vet hva du har å forvente kan du også ta gode beslutninger med hensyn til et eventuelt kontantuttak.

Så mye koster et kontantuttak deg

Så hvor mye må du regne med å betale for et kontantuttak? Dette vil selvfølgelig variere noe, avhengig av hvilke gebyrer som er tilknyttet kortet ditt. Her er imidlertid noen eksempler for å gi deg en idé om hvorfor du bør unngå kontantuttak med kredittkort.

Uttak i Norge (Bank Norwegian Visa)

Uttaksgebyr: 39 kroner

Effektiv rente: 23,1%

Uttaksbeløp: 3000 kroner

Gjeldperiode: 3 uker

 

Renteutgifter på uttaket: 58 kroner

Kostnad: 58 kroner + 39 kroner = 97 kroner

 

Uttak i utlandet (365Direkte Mastercard)

Uttaksgebyr: 40 kroner

Prosent av uttaksbeløp: 2%

Valutapåslag: 2%

Uttaksbeløp: 2000 kroner

 

Utgifter: 40 kroner (gebyr) + 40 kroner (prosentsats) + 40 kroner (valutapåslag)

Kostnad: 120 kroner

 

Her er det lett å se at et lite uttak fort kan dra på seg en del unødvendige utgifter. Dersom du skal bruke kortet ditt i utlandet bør du skaffe et gebyrfritt kredittkort. Og i Norge bør du generelt sett unngå kontantuttak med kredittkortet.

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende