Kredittkort eller forbrukslån

Sist oppdatert: 07 mai 2016

Kredittkort eller forbrukslån?

Valg av kredittkort eller forbrukslån

Hvilke vurderinger er relevante for om vi ender opp med valg av kredittkort eller forbrukslån for finansiering av et forbrukskjøp? Det er flere ting som må tas med i vurderingen. Det viktigste å vurdere er størrelsen på finansieringen. Samt hvor lang tid vi har tenkt å bruke på å betale den ned. Når vi skal finansiere produkter som koster mer enn 50000 kr, for eksempel, som vi ønsker å betale ned over flere år, da kan det være lurt å ta opp et forbrukslån for å finansiere dette i stedet for å bruke et kredittkort. Selv om du må betale oppstartgebyr og månedlige gebyrer, vil dette bli en billigere løsning da pris for et forbrukslån vanligvis er mye lavere enn for å låne med et kredittkort.

Men skal vi derimot låne beløper helt ned mot 5000-10000 kr for kjøpe TV, eller liknende, som vi har tenkt å betale ned over noen få måneder, er ikke nødvendigvis forbrukslån den mest praktiske løsningen lenger. For denne typen finansiering, vil oppstartgebyret for et forbrukslån utgjøre en mye større del av det totale lånet og den effektive renten blir dermed en god del høyere. I så tilfelle kan det være en fordel med et kredittkort. Noen av kredittkortene på markedet koster ingenting å ha og tar minimalt med gebyrer. I de fleste tilfeller vil du også slippe å betale renter hvis du betaler hele fakturaen med en gang og du har likevel en periode på 30-60 dager før du må betale inn beløpet.

Hvorfor velge forbrukslån

Hvorfor velge forbrukslån fremfor kredittkort? Når vi skal investere i en større utgift, for eksempel oppussing av kjøkken eller kjøp av bruktbil, som vi ønsker å betale ned over flere år, så kan vi ha store fordeler med å velge et forbrukslån. Du vil få raskt svar på søknaden og kan ha pengene på konto ganske raskt. Med noen forbrukslån kan du også få full kontroll over beløpet du er tildelt. Du kan enkelt overføre penger fra lånet når du har betalt ned litt av opprinnelig beløp om du trenger å låne dem opp igjen. I visse tilfeller bestemmer du helt selv hvor mye du betaler så lenge du betaler inn renter og gebyrer hver måned.

Bruk vår forbrukslån kalkulator for å finne det beste lånet for deg

Hvorfor velge kredittkort

Hvorfor velge kredittkort fremfor forbrukslån? I de fleste tilfeller vil du ha mulighet til å gjøre rentefrie kjøp med kredittkort. Kun hvis du betaler hele beløpet når du mottar fakturaen. I tillegg så er det også fortsatt vanlig i Norge at du ikke betaler ekstra for en vare selv om du bruker kredittkort. Gebyrene som VISA eller Mastercard tar, belastes i Norge som oftest utsalgsstedet.

Dette har noen unntak. Innenfor reisenæringen kan du i dag oppleve at de legger til et ekstra gebyr for at du skal benytte kredittkort. Det er stor mulighet for at det om få år blir vanlig at vi som brukere etterhvert må betale disse gebyrene, slik det er blitt mer vanlig i mange andre land. Skal vi låne penger kun innenfor denne rentefrie perioden, kan det være lurt å benytte et kredittkort. På den måten kan du få betalingsutsettelsen stort sett uten ekstra kostnad for deg.

Når du skal betale reiser, kan det også ofte være en fordel ved å benytte kredittkort. Da mange kredittkortleverandører tilbyr gratis reiseforsikring. Om man skal regne inn kostnaden ved å ha en reiseforsikring i tillegg, kan det ende opp med å bli like rimelig. Selv om vi bruker noen måneder på å betale tilbake lånesummen.

Finn det beste kredittkortet til ditt bruk her

Andre finansieringsløsninger

Men vi bør alltid også vurdere hvilke andre finansieringsløsninger som finnes. Forbrukslån og kredittkort er praktiske løsninger, men de koster litt. Er det mulig å heller øke huslånet ditt, kan det være at det er mer lønnsomt for deg.

Det er flere vurderinger å ta i forhold til valg av kredittkort eller forbrukslån for finansiering av kjøp. Hvorfor velge forbrukslån om vi kunne ha benyttet et kredittkort vi kanskje allerede har for å finansiere samme kjøpet? Er det noen gode grunner for hvorfor velge kredittkort? Beløp og nedbetalingstid, samt reiseforsikringer og rentefrie perioder er faktorer vi må ta med i beregningen.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende