Kredittkort for nybegynnere

Sist oppdatert: 07 mai 2017

Hvis du er litt usikker på hvordan et kredittkort fungerer og ønsker å skaffe et bør du lese videre. Disse kortene kan være svært praktiske, men har også fått et dårlig rykte på seg.

I hendene til en uforsvarlig forbruker kan kredittkort nemlig bety uhåndterbar gjeld. Dette har TV-programmer som Luksusfellen vist oss. For at du ikke skal gå i denne fellen er det derfor viktig at du forstår rammeverket til et kredittkort.

Her gir vi deg en god gjennomgang av det mest grunnleggende du bør vite. Så snart du har satt deg inn i informasjonen vil det være tryggere for deg å søke om et kredittkort.

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort som gjør det mulig for deg å handle på kreditt. For å søke om et kredittkort må du være myndig og som oftest ha fast inntekt.

Når du får godkjent en kredittkortsøknad blir du innvilget det som kalles for en kredittramme. Dette er den maksimale grensen for hvor mye du kan bruke på kortet. Vanligvis ligger kredittramme på maksimalt 100.000 kroner.

Fordi du i praksis låner penger med et kredittkort kan de potensielt koste deg en hel del kroner. Dersom du ikke tilbakebetaler kreditten din innen fristen vil rentene begynne å gå. Da blir kredittkortet plutselig et veldig ubehagelig lån.

Dette er også grunnen til at man må ta en del forbehold ved kredittkortbruk. Vi kommer tilbake til disse om litt. En god tommelfingerregel med kredittkort er at du ikke bør ha mer i kreditt enn du har i egenkapital.

Forskjellen på kredittkort og vanlig bankkort

Så hva skiller da kredittkort fra et vanlig bankkort? Det aller viktigste du må huske på når du skal skaffe deg et kredittkort er at du handler på lånte penger.

Når du drar bankkortet i butikken blir pengene trukket automatisk fra bankkontoen din. De forsvinner altså umiddelbart, og du betaler transaksjonen når den gjennomføres. Med kredittkort er ting litt annerledes.

Kredittrammen din er i praksis de pengene det anses som forsvarlig å låne ut til deg. Men lånte penger er de. Denne realiteten er det svært viktig at du tar innover deg før du begynner å bruke et kredittkort.

Den største fallgruven er nemlig at man vender seg til et forbruk basert på lånte penger. Når kredittkortregningen da kommer og man ikke kan betale den får man et problem.

Husk altså på at kredittkort alltid betales for på etterskudd. Med bankkort forsvinner pengene med én gang.

Kredittramme, inntekt og kredittscore

Dette betyr også at det gjøres en vurdering av deg når du søker om et kredittkort. Hvordan utfallet av denne blir vil i stor grad påvirke kredittrammen din. Her må nemlig kredittkortselskapet vurdere risikoen de tar ved å utstede et kort til deg.

Pengene du får tilgang til med et kredittkort kan anses som et lån uten sikkerhet. Her tas det ingen pant i eiendelene dine eller bolig. Altså er det kun inntekten din som står for økonomisk sikkerhet når du har et kredittkort.

Derfor anses også kredittkortgjeld som lån med høy risiko. Både for deg og kredittkortselskapet. Og det reflekteres i rentetilbudet du mottar når du får tilbud om et kredittkort.

I tillegg til inntekten din er det én annen faktor som har stor påvirkning på kredittrammen din. Denne kalles for kredittscore. Kredittscore er en poengsum du mottar som sier noe om risikoen for at du vil pådra deg en betalingsanmerkning.

Med en høy kredittscore får du tilbud om en lavere rente. Med en lav kredittscore vil renten bli høyere, og er den skikkelig lav kan du få avslag på søknaden. Dersom du har en betalingsanmerkning registrert på deg er det lite sannsynlig at du vil få kredittkort.

Effektiv rente på kredittkort

Renten på kredittkort er blant den høyeste på markedet. Tilbudet du mottar er helt individuelt, men vil som oftest ligge på mellom 20% og 30%.

Det er allikevel også sånn at kredittkort kommer med det som kalles for en rentefri betalingsutsettelse. Dette er perioden kredittrammen din kan brukes uten at rentene begynner å gå. Som oftest er det snakk om mellom 45 og 60 dagers betalingsutsettelse.

I praksis betyr dette at kredittkort gir deg et gratislån. Så lenge du betaler kredittkortfakturaen din innen fristen får du bruke kreditten din helt gratis.

Dersom du på den annen side utsetter en del av gjeldsbeløpet ditt blir kredittkort svært kostbare. Da må du plutselig betale den skyhøye renten på den utestående kreditten, som man alltid bør unngå.

Slik bruker du kredittkortet på en forsvarlig måte

Det aller viktigste når du skaffer deg et kredittkort er at du husker at kredittrammen din er et lån. Det er ikke egne penger du bruker, men bankens. Derfor skal du aldri bruke mer på kredittkortet enn du kan betale for.

Når det kommer til kredittkort er det også lurt å ha et spesifikt bruksområde for kortet. Dette kan være matvarer, generelt forbruk, eller bensin. Men du bør alltid forsikre deg om at du vet akkurat hva du bruker kredittkortet til.

Da unngår du nemlig en uventet stor kredittkortregning ved månedsskiftet. Og så lenge du betaler for deg innen fristen går ut sparer du faktisk penger i form av renter med kredittkortbruk.

Husk også på at kredittkortgjeld er noe av det minst gunstige du kan sitte med. Hvis valget står mellom å bruke sparepenger eller å utsette kredittkortgjelden bør du alltid gå for det første.

Du finner Norges beste bensinkort her.

Unngå kredittkortgjeld med disse tipsene

Ikke ha større kredittramme enn egenkapital: Når du skal søke om kredittkort kan det godt hende at du får tilbud om en stor kredittramme. Det betyr imidlertid ikke at du alltid skal benytte deg av tilbudet.

En god tommelfingerregel er at du aldri bør ha en større kredittramme enn du har i egenkapital. Da forsikrer du deg om at du kan betale kredittkortregningen din innen fristen.

Følg med på forbruket ditt: Nesten samtlige kredittkort på markedet kommer med nettbank. Denne bør du benytte deg av.

I nettbanken for kredittkortet kan du enkelt følge med på transaksjonene du har gjennomført med kortet. Hvis du er litt usikker på hvor mye du har brukt en måned bør du sjekke før du kjøper noe mer.

Unngå impulskjøp med kredittkortet: Som nevnt er kredittkortgjeld svært ugunstig. Derfor bør du også ha skikkelig kontroll på kredittkortforbruket ditt.

Å gjøre impulskjøp med et kredittkort er aldri en god idé. Det er bedre å bruke sparepenger hvis du absolutt vil kjøpe noe du ønsker deg. Pengene blir brukt opp uansett og da er det bedre å slippe rentene kredittkortgjeld medfører.

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende