Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 9 april 2017
Kredittkort og kjøpsforsikring

Kredittkort og kjøpsforsikring

Har du noen gang hatt problemer med at du har bestilt en vare på internett, men når den kommer frem har den feil eller mangler? De fleste seriøse nettbutikker vil være veldig serviceinnstilte og løser problemer med raskt, Men det er dessverre ikke alltid like enkelt. Når butikken setter seg på bakbena kan det oppleves som utrolig slitsomt for deg som forbruker. Og har du betalt for produktet med et vanlig debetkort har jo også nettbutikken allerede fått pengene dine.

Kjenner du at du blir sliten bare av tanken på å måtte krangle med nettbutikkene om å få igjen de sårt oppsparte pengene dine? Da vil det gjerne glede deg å høre at hvis du bruker kredittkort når du handler på nett, har du det som kalles for kjøpsforsikring. Det står nemlig i Finansavtaleloven at du som forbruker kan rette pengekravet mot banken som utsteder kredittkortet ditt om selgeren skulle gå konkurs eller nekter å gi deg erstatning når varen du mottar ikke holder mål.

Når du handler varer på nettet med kredittkort vil du også ofte mota varen før kredittkortregningen forfaller. Da kan du selv kontrollere at varen holder mål, før pengen går ut fra kontoen din. Skulle det da oppstå problemer, kan du holde igjen betalingen til kredittkortselskapet frem til uenigheten er løst.

Forutsetninger

For at kjøpsforsikring skal være gjeldene må kjøpet oppfylle følgende krav:

 1. Du må ha brukt et kredittkort.
 2. Du må ha handlet hos en næringsdrivende (private selger på qxl, ebay og lignende gjelder altså ikke)
 3. Det må foreligge en mangel eller feil på varen du har mottatt.
 4. Du må ha forsøkt å løse saken med selger først.

Hva gjør jeg?

Punkt 4 i listen er viktig å merke seg. Punktet forteller oss at du ikke kan kreve kredittkortselskapet ditt for penger. Om du ikke har forsøkt å løse saken med selger først.

 1. Samle sammen alt av dokumentasjon: Bilder av skaden/produktet, ordrenummer osv. Skriv så en skriftlig klage som du sender til selgeren.
  Så snart du ser at det ikke foreligger en løsning på klagen må du ta kontakt med kredittkortselskapet ditt.
 2. Kravet du retter til kredittyter må være det samme som du retter til selger. Du kan heller ikke kreve noe annet enn penger fra kredittyter.
 3. Du kan heller ikke kreve mer enn det kredittkortet har blitt belastet med.
 4. Det er viktig at du legger ved alt av dokumentasjon som bilder, kvitteringer, kontrakter og alt av korrespondanse mellom deg og selgeren.

Bestiller man større varer med lengre leveringstid er det alltid en underliggende risiko for at selskapet kan gå konkurs før du mottar varen du har betalt for. I tilfeller hvor man har betalt med debetkort eller vanlig faktura, har man rett på et såkalt dividendekrav hos selskapet. Men det er sjelden nok penger igjen når de store kreditorene har tatt sitt. Handler du derimot med kredittkortet ditt kan du kreve hele det tapte beløpet av ditt kredittkortselskap. Dette gjelder også ved bestilling av flybilletter og lignende.

Anbefalte kredittkort
 • Høy kredittgrense
  Cashpoints på alle kjøp
  Gratis kontantuttak i utlandet
  Reise- og avbestillingsforsikring
  *23,1% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • Reise- og avbestillingsforsikring
  Inntil 25% cashback
  Høy kredittgrense
  Velg mellom VISA eller MasterCard
  *22,4% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-
 • 3,65% cashback på drivstoff
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  *25,21% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
Anbefalte artikler
Hvorfor er kredittkort så populært?

Hvorfor er kredittkort så populært?

Nordmenn har flere kredittkort - og mer kredittkortgjeld - enn noensinne. Hva er det som får oss til å dra kredittkortet stadig oftere?

Les saken
Anbefalte sider
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende