Se opp for disse unødvendige utgiftene på kredittkortet

Sist oppdatert: 11 oktober 2017

Når man skal skaffe seg et nytt kredittkort er det mye forskjellig å tenke på. Du må huske på å skaffe gode generelle vilkår, som lang betalingsutsettelse og lav effektiv rente. Videre er det viktig å få seg et kredittkort med gunstige fordelsprogrammer du kan dra nytte av.

Men så er det én siste ting man bør være obs på når man skal søke om kredittkort, og det er eventuelle utgifter på det. Det er nemlig en god del variasjon blant kredittkortene på markedet og hvor mye du må betale for å bli og være kortholder.

Dersom du vil få så mye som mulig ut av kredittkortet ditt gjør du lurt i å styre unna disse unødvendige utgiftene. Her gir vi deg en full gjennomgang av dem, slik at du vet hva du bør unngå.

Årsgebyr på kredittkortet

Dette er en av de to mest unødvendige utgiftene å ha på et kredittkort i dag. Det finnes så mange gode alternativer på markedet, som ikke tar en krone for at du skal holde kortet. Å betale årsgebyr, eller årsavgift, er som å betale leie på kredittkortet.

Det er selvfølgelig ikke snakk om spesielt mye penger, i alle fall ikke på vanlige kredittkort. Her vil årsgebyret som oftest ligge på mellom 200 kroner og 400 kroner. Går du derimot for et mer eksklusivt kredittkort, som visse American Express-kredittkort, må du regne med å betale mer.

Husk på å måle årsgebyret opp mot eventuelle begrensninger på inntjening av fordelsprogrammet du får med kredittkortet. Har du eksempelvis en årlig begrensning på 4000 kroner, men årsavgift på 350 kroner, vil dette redusere potensielle besparelser med like under 10%.

Det finnes også langt flere kredittkort som tilbys uten årsavgift enn de som tilbys med. Altså er det ingen grunn til at du skal betale et årlig gebyr for kredittkortet ditt. Du kan få akkurat like mye, eller mer, ut av et kredittkort uten årsgebyr.

Faktureringsgebyr på kredittkortet

Dette er det andre av de to mest unødvendig utgiftene på et kredittkort. Det er nemlig helt vanlig for kredittkortselskapene i dag å ta et faktureringsgebyr hver måned. Den gode nyheten er at det er en enkel sak å styre unna denne for deg.

Selv om papirfaktura koster alt fra 30 til 50 kroner er epost-faktura hos så å si samtlige kredittkorttilbydere helt gratis. Altså bør du sørge for å få registrert dette på kredittkortet ditt. Med e-faktura sikrer du deg også mot å glemme bort fakturaen, eller at den går tapt i posten.

Hvis du mot formodning skulle komme over et kredittkort med fakturagebyr bør du egentlig bare styre unna. Det er unødvendig å betale mer for kredittkortet enn nødvendig. Et slikt fakturagebyr vil også påvirke beregning av den effektive rentesatsen din.

Dersom du er i tvil om du er registrert for epost-faktura er det bare å kontakte kortutstederen din etter du har fått godkjent søknaden. Det er også vanlig at du kan endre faktureringsinnstillinger via nettbanken som kommer med de fleste kredittkortene i dag.

Unødvendige utgifter kredittkort 2

Uttaksgebyr på kredittkortet

Dette er en av de vanligste ’skjulte’ utgiftene på kredittkort. Å kalle den skjult skal selvfølgelig tas med en klype salt, for alle kredittkortselskaper har informasjon om priser og gebyrer på nettsidene sine.

Allikevel er det fort gjort å ta for gitt at et kontantuttak med kredittkortet vil være gebyrfritt, når alle andre transaksjoner er det. Slik er det imidlertid ikke, og du bør derfor være obs på denne utgiften, som er helt unødvendig.

For å ta en titt på uttaksgebyr er det først og fremst viktig å skille mellom uttak i Norge og uttak i utlandet. Førstnevnte vil nesten alltid medføre et uttaksgebyr. Sistnevnte bør du imidlertid holde deg unna utgifter på.

Det er nemlig ingen grunn til å betale et gebyr for kontantuttak når du befinner deg i utlandet. Det finnes en rekke gunstige kredittkort som ikke tar betalt for at du skal få ut valuta mens du er på reise.

Når du befinner deg i Norge må du på den annen side regne med å betale uttaksavgift dersom du skal ta ut kontanter. Da er det gjerne én pris (rundt 40 kroner) for uttak i minibank, og en annen for uttak i banken (rundt 70 kroner).

Renter på kontantuttak

I tillegg til selve uttaksgebyret på visse kredittkort skal du være oppmerksom på en annen utgift som ofte gjelder på disse kortene. Det er nemlig vanlig at kredittkortselskapene har en prosentsats for uttaket ditt, i tillegg til et gebyr.

Denne ligger gjerne på 1% av uttaksbeløpet. Altså at du må betale et uttaksgebyr (cirka 30 kroner), samt 1% av pengene du tok ut. Hvis du for eksempel tar ut tilsvarende 2000 kroner i kontanter i utlandet koster det deg i så fall 50 kroner.

Når du skal på utenlandsreise er det altså viktig at du skaffer deg et kredittkort uten renter eller gebyr på kontantuttakene dine. I Norge bør du være enda mer oppmerksom. Her er det nemlig vanlig at effektiv rente på kredittkortet begynner å løpe fra uttaksdatoen.

Si at du tar ut 2000 kroner i en minibank i Norge. På de aller fleste kredittkort må du da betale et uttaksgebyr, pluss en prosentsats av uttaksbeløpet, pluss effektiv rente på kredittkortet.

Over én måned kan dette bli seende slik ut:

Uttaksbeløp: 2000 kroner

Uttaksgebyr: 35 kroner

Prosent av uttaksbeløpet: 1% = 20 kroner

Effektiv rente: 25%

Renter over én måned: 42 kroner

Totalkostnad for uttaket: 97 kroner (4,85%)

Gebyrer på såkalte gebyrfrie kredittkort

Dersom du klarer å styre unna de unødvendige utgiftene vi har kikket på her har du gjort en god jobb. Da har du i prinsippet klart å skaffe deg et såkalt gebyrfritt kredittkort. Disse kortene er svært gunstige, i og med at de koster deg så lite på årsbasis.

Allikevel har også gebyrfrie kredittkort visse utgifter tilknyttet seg. Det er eksempelvis vanlig at du må betale uttaksavgift for kontanter du tar ut i Norge. I tillegg til dette kommer slike kredittkort med det som kalles for et valutapåslag.

Dette er en vanlig avgift på samtlige kredittkort. Når du bruker kortet ditt i utlandet må kredittkortselskapet omberegne valutakursen for deg. For å ta høyde for eventuelle svingninger i denne legger utstederne til et valutapåslag. Standard prosentsats for valutapåslaget er 1,75%.

Hvis du tar ut 2000 kroner som i eksempelet over betyr dette at du med et gebyrfritt kredittkort må betale 35 kroner. Dette ville ha kommet i tillegg til uttaksgebyr og prosentsats på kredittkort med uttaksgebyr også i utlandet.

Vær oppmerksom på den rentefrie betalingsutsettelsen

Rentefri betalingsutsettelse er en av de største fordelene med kredittkort. Samtidig skal man være oppmerksom på vilkårene for denne når man søker om et nytt kort. Det kan du nemlig spare en god del penger på i løpet av året.

I løpet av den rentefrie betalingsutsettelsen er det gratis for deg å låne penger av kortutsteder. Så lenge du betaler kredittkortfakturaen din i tide vil kredittrammen altså ikke koste deg noen ting. Men så snart du går over fristen begynner effektiv rente å løpe på utestående kredittkortgjeld.

Altså er det viktig å alltid betale fakturaen sin i tide. Forsøk å skaffe deg en så lang rentefri betalingsutsettelse som mulig (gjerne mellom 50 og 60 dager) når du skaffer kredittkort. Da kan du spare en del i renter ved å la pengene på den vanlige bankkontoen din stå.

Husk på at betalingsutsettelsen regnes fra den første dagen i måneden. Altså vil det lønne seg å gjennomføre store kjøp så tidlig i måneden som mulig. Da vil du få mest mulig ut av denne kredittkortfordelen i form av rentebesparelser.

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende