Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 23 august 2017
kredittkort på reise

Husk på disse tingene når du bruker kredittkort i utlandet

Nå er det blitt nærmest hverdagskost for en rekke norske familier å reise på utenlandsferier. Det blir billigere og billigere både å kjøpe flybilletter, og å finne gode hotelltilbud i destinasjonslandet.

Ved siden av dette er det også stadig flere nordmenn som er blitt kredittkortholdere. For de som har hatt kredittkort en stund kommer det ikke som noen overraskelse at disse kortene er gunstige å bruke i utlandet. Betalingsutsettelsen sørger eksempelvis for at risikoen for svindel blir kraftig redusert.

Allikevel er det noen ting du bør huske på dersom du ønsker å bruke kredittkortet mens du er på reise utenfor Norges grenser. Skal du ut på tur med kredittkortet ditt? Da gjør du lurt i å bite deg merke i disse seks tipsene til bruk av kredittkort i utlandet.

Sjekk gebyrer for kontantuttak

Først og fremst er det som kjent stor forskjell på hva de forskjellige kredittkortselskapene kan tilby deg hva gjelder vilkår i utlandet. Noen kredittkort er skreddersydd for reiser utenfor Norge. Andre er veldig mye mindre gunstige å bruke mens man er i utlandet.

En av de største fallgruvene med kredittkort i utlandet er eventuelle gebyrer for kontantuttak. Hos visse kreditorer er dette helt gratis. Det koster deg ingenting ekstra å ta ut kontanter mens du er på ferie – og du får den gunstige betalingsutsettelsen på pengene.

Men så finnes det selvfølgelig også tilbydere som ikke retter seg like mye mot feriemarkedet. Og hos disse selskapene må du ofte betale en svært så kjip ekstrapris for å ta ut penger med kredittkortet ditt.

Det er noe variasjon i hvordan dette er strukturert, men som oftest betaler du både et engangsgebyr, og en prosentandel av uttaksbeløpet når du bruker kredittkortet til kontantuttak. Du bør altså sjekke vilkårene på kredittkortet ditt før du reiser til utlandet. Det er kjipt å komme hjem til flere hundrelapper ekstra i gebyrer på kredittkortfakturaen.

Ta ut penger i destinasjonslandet

Selv om du kanskje må betale gebyrer for kontantuttak med kredittkortet i utlandet skal du allikevel ikke ta ut penger før du reiser. Det er mange som tror at kredittkortselskapene tjener seg rike på pengeuttak. Slik er det imidlertid ikke.

Det er faktisk kredittkortleverandørene, som Visa og Mastercard, som fastsetter valutakursen du får på kredittkortet ditt. Denne vil til enhver tid følge markedstrenden og fordi selskapene konkurrerer kan du regne med en kompetitiv kurs når du tar ut penger i utlandet.

Her hjemme er det derimot svært kostbart å ta ut utenlandsk valuta. En god tommelfingerregel er også at jo mer eksotisk valutaen er, jo dyrere blir den i Norge. I tillegg tar banken et pent gebyr for å veksle pengene for deg – og kursen ligger gjerne en del høyere enn den gjeldende internasjonale.

Derfor bør du alltid ta ut kontantene dine i utlandet – og helst da med et kredittkort som ikke tar noen gebyrer for denne tjenesten. Forsøk å skaffe deg et gebyrfritt kredittkort til utenlandsbruk, så blir penger på reisen billigst mulig for deg.

Ikke gi kredittkortet fra deg

Med tanke på sikkerhet er det også visse ting du skal være obs på når du reiser med kredittkortet ditt i utlandet. Selv om kredittkortselskapene gjerne er behjelpelige dersom du blir utsatt for svindel er det noen ting du ikke vil få hjelp med.

Vilkårene til kreditorene er gjerne basert på sunn fornuft. Hvis du selv er skyld i kredittkortsvindel er sannsynligheten liten for at du får igjen pengene du har mistet. Det å gi fra seg kredittkortet anses som uaktsomhet fra din side.

Du kommer kanskje til å oppleve at noen ber deg om kredittkortet ditt mens du er på utenlandsreise. Dette er gjerne i forbindelse med at ’kortautomaten er på bakrommet’, eller lignende forklaringer. Med mindre du befinner deg på et respektabelt hotell skal du aldri gi fra deg kredittkortet ditt.

Da har du i praksis, og helt valgfritt, gitt fra deg kredittrammen din. Kortet kan kopieres, og deretter brukes av svindlerne. Hvis kredittkortselskapet får nyss om at du ga fra deg kortet kan du ikke regne med noen særlig sympati dersom kredittkortopplysningene dine brukes til svindel.

Styr unna åpenbar svindel

På lik linje med å gi fra seg kredittkortet er det også visse situasjoner som kan kalles for åpenbar svindel. Her gjelder det å holde hodet kaldt og bruke fornuften din, så vil du redusere risikoen for å bli lurt betraktelig.

I Norge har vi gode sikkerhetsnett på plass som har gjort det svært vanskelig for svindlere å operere på åpen gate. Slik er det ikke nødvendigvis i utlandet. Derfor er det visse tommelfingerregler du skal holde deg til:

 • ikke betal for tjenester i forkant med mindre det er gjennom et respektabelt firma
 • ikke betal for ting før du har fått dem i hånden
 • ikke oppgi kredittkortopplysningene dine over telefon eller epost
 • unngå tilsendte betalingslenker som ikke har sikringen https:// lengst fremme i nettadressen

I tillegg til disse generelle reglene er det en rekke andre ting du kan komme til å oppleve mens du er på reise i utlandet. Et godt tips er å lytte til magefølelsen. Hvis noe føles rart eller mistenksomt bør du sannsynligvis holde deg unna – og i alle fall ikke bruke kredittkortet ditt.

 

svindel på reisen

 

Bruk chip når det er mulig

En siste god tommelfingerregel når du skal bruke kredittkort i utlandet er å bruke chipen på kortet ditt såfremt dette er mulig. Dette er en veldig mye sikrere betalingsmetode enn å bruke magnetstripen.

Magnetstripen finnes det nemlig teknologi for å kopiere. Dersom du er uheldig og drar den i en betalingsterminal som brukes til svindel kan tyvene kopiere kortinformasjonen din. Dette er faktisk så enkelt som at de ’limer’ en kopi av din magnetstripe over på et annet kredittkort.

Dersom dette gjennomføres på en god nok måte kan svindlerne deretter bruke kredittkortet ditt som om det var deres eget. Kredittkortselskapet vil definitivt hjelpe deg i denne typen situasjoner. Men oppryddingsarbeidet etter en kredittkortsvindel kan være svært omfattende. Det er greiest å unngå dem i utgangspunktet.

Derfor skal du helst bruke chip når du betaler med kredittkortet i utlandet. Hvis butikken eller utsalgsstedet kun har opplegg for magnetstripe kan du betale med kontanter i stedet.

Sjekk kredittkortfakturaen nøye når du er kommet hjem

Det siste tipset angående bruk av kredittkortet i utlandet er å bruke kredittkortet for alt det er verdt. Her tenker vi på betalingsutsettelsen din – som medfører at du får en kredittkortfaktura med samtlige transaksjoner oppsummert etter du er kommet hjem.

Dersom du har vært på utenlandstur er det viktig at du tar deg tid til å gå nøye gjennom denne fakturaen. Hvis du finner noe som ikke stemmer skal du kontakte kredittkortselskapet umiddelbart. Kundebehandlerne her vil hjelpe deg med å slette eventuelle transaksjoner du ikke har gjennomført selv.

Så lenge du bruker litt sunn fornuft og gjør god nok research angående eventuelle gebyrer på forhånd er det alltid en god idé å bruke kredittkortet i utlandet. Det sparer deg for penger, reduserer risikoen for svindel og gjør det mulig å ta ut kontanter gebyrfritt.

Anbefalte kredittkort
 • Høy kredittgrense
  Cashpoints på alle kjøp
  Gratis kontantuttak i utlandet
  Reise- og avbestillingsforsikring
  *23,1% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.757,-
 • 3,65% cashback på drivstoff
  30 øre/liter ekstra drivstoffrabatt hos Esso
  Kåret til Best i test i Dine Penger
  Rabatt i utvalgte butikker
  *25,21% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.907,-
 • Reise- og avbestillingsforsikring
  Inntil 25% cashback
  Høy kredittgrense
  Velg mellom VISA eller MasterCard
  *22,4% * 15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.921,-
Siste artikler
Reiseforsikring på kredittkort

Reiseforsikring på kredittkort

Usikker på om reiseforsikring på kredittkort er noe særlig å ha? Ta en titt på denne guiden for en grundig gjennomgang av temaet.

Les saken
Anbefalte sider
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende