Nye regler gjør det lettere å unngå Luksusfellen

Sist oppdatert: 20 februar 2017

Luksusfellen har blitt dagligdags terminologi i Norge. Med stadig raskere søknadsbehandling på forbrukslån og kredittkort er det flere og flere norske forbrukere som biter over mer enn de klarer å tygge. Da er veien kort til dyr kredittkortgjeld som bare blir stående urørt. Når du sitter med gjeld på kredittkort kan du nemlig velge å bare betale minstebeløpet – altså rentene på lånet. For å motvirke denne trenden er det nå fastsatt nye regler for e-Faktura og avtalegiro i Norge.

Nye regler for e-Faktura og avtalegiro

I mai 2016 innførte Finanstilsynet nye retningslinjer for håndteringen av kredittkortregninger via e-Faktura og avtalegiro. Frem til da var nemlig minstebeløpet på fakturaene auto-registrert i betalingsmetodene. Om man hadde flere tusen kroner i kredittkortgjeld ville det fortsatt bare være minstebeløpet som stod oppført på nettregningen. For de forbrukerne som ikke holdt orden på eget kredittkortforbruks var dette en sikker vei til renteutgifter på gjelden. Betalingen ble gjennomført som om alt var i orden, og på neste kredittkortregning var plutselig rentegebyret skyhøyt. Finanstilsynet har nå strammet inn på denne praksisen. I dag må kredittkortselskapene auto-registrere totalbeløpet på gjelden via betaling med e-Faktura og avtalegiro. Dersom man ønsker å betale ned mindre enn hele gjelden må man altså føre inn dette beløpet manuelt. I motsetning til tidligere hvor det var omvendt. Målet er at dette vil føre til mer forsvarlig betjening av forbruksgjeld hos kredittkortbrukere i Norge.

Betalingsbeløpet er fortsatt valgfritt

Selv om kredittkortselskapene nå må legge inn totalbeløpet av gjelden din i fakturaene betyr ikke dette at du må betale den. Du kan fortsatt velge å benytte deg av kredittrammen din og utsette betalingen. Den eneste forskjellen er at i stedet for at du manuelt må øke beløpet må du nå manuelt senke det. Dersom du velger å gjøre dette skal du imidlertid huske på at kredittkortgjeld er den dyreste gjelden som finnes i Norge. Rentene på utestående kreditt etter betalingsfristen er skyhøye. Og hvis du legger deg til denne vanen er det fort gjort at rentene akkumuleres til det punktet at du ikke blir kvitt gjelden. Derfor er det en god tommelfingerregel å alltid betale ned så mye som du klarer. Har du noen penger til overs denne måneden? Bruk de på den dyre kredittkortgjelden. Jo raskere du blir kvitt denne, jo bedre er det.

Lag gode vaner for nedbetaling av kredittkortgjeld

Dersom du benytter deg av kredittkort i det daglige er det viktig å legge seg til gode vaner for nedbetaling av gjelden. Situasjonen alle bør jobbe mot er en hvor man ikke trenger å utsette noe av gjelden i det hele tatt. Da får du i praksis gratislån fra måned til måned, samt en god oversikt over forbruket ditt. Den beste måten å oppnå dette på er ved å ha et budsjett med egen kolonne for kredittkortbruket. Legg inn alle transaksjonene du bruker kredittkortet til. Hvis disse totalt sett blir større enn egenkapitalen og inntekten din sitter du i klemma. Da blir du nødt til å utsette noe av gjelden og dermed betale renter på kredittkortet. Hvis du allerede har kredittkortgjeld du forsøker å kvitte deg med må du tenke litt annerledes. For det første bør du legge kredittkortet på hylla inntil tallene i privatøkonomien din er i pluss igjen. For det andre bør du betale så mye du kan til gjelden din hver eneste måned.

Motivasjonstips til å kvitte deg med kredittkortgjelden

Sliter du med å kvitte deg med kredittkortgjelden din? Forhåpentligvis vil de nye reglene fra Finanstilsynet gjøre det litt lettere å bruke kredittkort på en forsvarlig måte. Men hvis du allerede synes det er vanskelig å holde motivasjonen til gjeldfrihet gående er det noen strategier som kan hjelpe. Først og fremst må du ta deg selv i nakkeskinnet og skaffe et realistisk bilde av privatøkonomien din. Hvor mye er du i minus? Det er lett for mange å glemme bort kredittkortgjelden sin når de tenker på økonomien. Dette er imidlertid en svært destruktiv tankegang hvis målet er å bli gjeldfri. For å motivere deg selv må du ta innover deg gjeldsbeløpet ditt. Deretter kan du begynne å kvitte deg med det. Følgende spørsmål er lure å stille seg selv hvis du sliter med motivasjonen:

  • Hvor mye bruker jeg på kredittkortgjelden min i året?
  • Hvor lang tid vil det ta meg å bli gjeldfri hvis jeg fortsetter som før?
  • Hva kunne jeg har brukt pengene på hvis jeg var gjeldfri?
  • Hvor lenge ønsker jeg å betjene denne gjelden?

Uhåndterbar gjeld? Sørg for å gjøre den så billig som mulig

Dersom det er urealistisk for deg å betale ned på gjelden din i nærmeste framtid må du sørge for å gjøre den så billig som mulig. Kredittkortgjeld har som nevnt en av Norges høyeste renter. Å beholde gjelden hos kredittkortselskapene vil i de aller fleste tilfeller derfor være veldig dyrt i det lange løp. I slike tilfeller bør du ta en titt på refinansieringslån. Dette er forbrukslån som kan tas opp for å betale ned på eksisterende gjeld. Som oftest kan du få en rente på så mye som 10% lavere enn hos kredittkortselskapet. Refinansiering er altså et godt alternativ hvis du må jobbe for å bli gjeldfri en god stund fremover. Her kan du lese en komplett guide for å bli gjeldsfri. 

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende