Kredittkort for nybegynnere

Sist oppdatert: 17 august 2017

Hvis du har lurt på å skaffe deg et kredittkort bør du lese videre. Om du akkurat har fylt 18 eller er godt voksen er det viktig å være kjent med hvordan betalingstjenesten fungerer. Ved å vite om potensielle fallgruver kan du bruke kredittkortet på en forsvarlig måte.

Kredittkort har fått et svært dårlig rykte på seg på bakgrunn av de mange forbrukerne som går i kredittkortfella. Da pådrar man seg en uhåndterbar gjeld og blir stående i en nærmest uoverkommelig økonomisk situasjon.

Til tross for dette kommer kredittkort også med en rekke gode fordeler for deg som forbruker. Så lenge du bruker kortet på riktig måte kan du dra nytte av disse – og faktisk spare noen penger hvis du velger kredittkortet på en lur måte.

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er en betalingstjeneste som gjør det mulig for deg å handle på kreditt. Transaksjonene du gjennomfører med kortet samles opp på en månedlig faktura. Denne har forfall neste måned og hvis du betaler i tide trenger ikke kredittkortet å koste deg noen ting.

Når man handler på kreditt løper man selvfølgelig en risiko med tanke på privatøkonomien. Med kredittkortet får du nemlig muligheten til å finansiere forbruket ditt med lånte penger. Og hvis du ikke har nok midler til å betale for forbruket vil kredittkortgjelden begynne å pådra seg renter.

Effektiv rente på kredittkort ligger på alt fra 10% til 30%. Det er imidlertid mest vanlig at renten på ubetalt kredittkortgjeld er på cirka 25%. Dette er skyhøyt, og er også bakgrunnen for at det er viktig å betale i tide.

Med kredittkort får du innvilget en kredittramme. Denne kan ligge på alt fra noen få tusen til flere hundre tusen kroner. Kredittrammen godkjennes på bakgrunn av inntektsnivået ditt og kreditthistorikken din.

Forskjell på bankkort og kredittkort

Den største forskjellen på bankkort og kredittkort er de lånte pengene. Når du drar bankkortet ditt trekkes pengene umiddelbart fra konto. Og dersom du ikke har dekning vil ikke transaksjonen gå gjennom.

Med kredittkort er det kredittrammen som fastsetter hvor mye penger du kan bruke. Beløpet for handelen din reserveres, men betales ikke på kjøpstidspunktet. Dette blir i stedet liggende og samles opp sammen med andre transaksjoner ved månedsskiftet.

Det er altså viktig å huske på at kredittkortets ramme ikke er dine egne penger. Hvis du vender deg til å leve på lånte penger kan forbruket ditt fort skyte til værs. Derfor bør du alltid ha god oversikt over hvor mye penger du har brukt på kredittkortet ditt.

Riktig kredittkortbruk kan gi deg bedre kredittscore

Når du søker om kreditt fra en bedrift gjennomføres det en såkalt kredittsjekk av deg. Her blir kredittopplysningene dine hentet ut og kreditoren gjør en vurdering av betalingsevnen din.

Kredittopplysningsbyråene har til enhver tid opplysninger om alle voksne personer i Norge. Du blir tildelt en kredittscore på bakgrunn av avanserte algoritmer som igjen har stor innflytelse på ting som effektivt rentetilbud på kredittkort eller lån.

Dersom du bruker kredittkortet ditt på en forsvarlig måte over lengre tid vil du få en sterkere kredittscore i kredittkortselskapenes øyne. Da viser du at du klarer å håndtere kredittrammen din på en forsvarlig måte.

Skulle du på den annen side opparbeide deg store gjeldsbeløp vil kredittscoren din svekkes. Denne poengsummen har mye med eksisterende gjeld å gjøre. Og kredittkortgjeld kan dermed gjøre det vanskeligere å få godkjent ting som mobilabonnement eller boliglån.

Slik bruker du kredittkortet på en forsvarlig måte

Først og fremst er det svært viktig at du aldri bruker mer penger enn du har. Dette er tommelfingerregel nummer en når det kommer til kredittkort. I begynnelsen er det lurt å holde seg til en kredittramme som ikke overstiger egenkapitalen din.

På denne måten trenger du aldri å være redd for at du ikke vil klare å betale kredittkortfakturaen. Som nevnt vil utestående gjeldsbeløp begynne å koste deg dyre dommer så snart du går over fristen.

Videre skal du følge godt med på kredittkortforbruket ditt. Hvis du ser at budsjettet ditt totalt sett går i minus må du legge kredittkortet på hylla en stund. Husk på at det gunstigste for deg er å benytte deg av kredittrammen, uten at den koster deg noe ekstra.

 

kredittkort spar penger

 

Unngå disse fallgruvene med kredittkort

Samtlige kredittkortselskap i Norge tjener aller mest penger på de kundene som ikke betaler kredittkortgjelden sin i tide. Hver måned vil du få tilbud om en betalingsutsettelse på kredittkortet ditt.

Denne er det imidlertid viktig at du ikke benytter deg av. Så snart du lar penger bli stående som gjeld på kredittkortet vil de forrente seg. Og dette er en evig ond sirkel det kan være vanskelig å bryte ut av.

Det er nemlig mulig å utsette kredittkortgjelden nærmest i det uendelige. Men i løpet av kort tid vil dette bli svært ugunstig for økonomien din. I verste fall kan du ende opp med å betale mer i renter enn du hadde i gjeld i utgangspunktet.

Vær også obs på at det på kredittkortfakturaen din står et minstebeløp du kan betale. Dette er minimumskravet fra kredittkortselskapet. Allikevel har det ingenting med den reelle kredittkortgjelden din å gjøre. Derfor bør du alltid betale det fulle beløpet på fakturaen din.

Fordeler med kredittkort

Som vi var innom tidligere kommer kredittkort med en rekke forskjellige fordeler. For å nyte best mulig av disse er det viktig at du velger kredittkortet ditt med omhu. Disse er nemlig skreddersydde til en rekke forskjellige formål.

Du bør altså starte søknadsprosessen din med å tenke litt gjennom hva du skal bruke kredittkortet ditt til. Er det primært til mathandel? Skal du bruke det på utenlandsreiser? Eller ønsker du rabatter på kleshandel?

Når du har fastsatt et bruksområde for kredittkortet ditt kan du begynne å kikke på valgalternativene dine. Det finnes et hav av forskjellige kredittkort på markedet. Sørg for at du går for det som vil gi deg best mulige fordeler i hverdagen.

I dette henseende er det en god idé å benytte seg av en anbudsside for kredittkort. Disse tjenestene er gratis og uforpliktende å bruke. Allikevel gir de deg en god oversikt over hva du har å velge mellom innenfor ditt ønskede bruksområde.

Vurder privatøkonomien før du skaffer deg kredittkort

Avslutningsvis er det viktig å presisere at kredittkort definitivt kan være en byrde i hverdagen. Dersom du pådrar deg uhåndterbar gjeld kan det være vanskelig å komme seg ut av klemma.

Du gjør altså lurt i å vurdere privatøkonomien din nøye før du går til anskaffelse av et kredittkort. Husk på at du trenger litt godt med pengeflyt for å alltid kunne betale kredittkortregningen i tide.

Sørg også for at du aldri har mer i kredittramme eller bruker mer penger enn du har på bankkontoen din. Grunnen til at folk går i kredittkortfella er at de bruker kredittrammen som om det var deres egne penger.

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende