Du har helt sikkert opplevd det: Reklame for rabatter på kredittkort som høres helt fantastiske ut. Avslag på mathandel, shopping, reiser eller bensin som ikke kan slås og som potensielt kan spare deg for tusenvis av kroner i året. Høres det kjent ut? Rabatter på kredittkort er blitt svært populære lokkemidler blant selskapene som utsteder dem.
Allikevel er det viktig, som med all annen reklame, å ta ting med en forholdsvis stor klype salt. Det er sjeldent ting faktisk er så rosenrøde som kredittkorttilbyderne skal ha det til. For at du faktisk skal få noe ut av rabattene dine er det viktig at du forholder deg skeptisk, i alle fall inntil du har lest finskriften.
I denne dybdeartikkelen tar vi en grundig titt på rabatter på kredittkort og ser på hvor mye kredittkortselskapene egentlig har å skryte av. I en normal hverdagsøkonomi vil kredittkortet sjeldent spare deg for penger. Og som vi alle vet kan et usunt kredittkortbruk fort lede til kredittkortgjeld, som bør unngås for enhver pris.
Kredittkortmarkedet i Norge og rabatter på kredittkort
Men aller først: Hvorfor har egentlig rabatter på kredittkort tatt så av på markedet i Norge? I dag tas det nærmest som en selvfølge at kredittkortene skal ha noen gunstige rabattavtaler eller andre typer fordelsprogrammer. Uten noen goder å lokke kundene med er det vanskelig for kortutstederne å holde driften gående.
I all hovedsak er det markedskonkurranse som er forklaringen på eksplosjonen av rabatter på kredittkort. Det finnes flere titalls kredittkort å velge mellom på det norske markedet, og godt over 1 million nordmenn holder i dag ett eller flere kredittkort. Veksten har altså vært enorm, og derfor må kredittkorttilbyderne jobbe hardt for å tiltrekke seg nye kunder.
Denne konkurransen har også ledet til at kredittkort i stadig større grad kommer med spesifikke fokusområder. Kortutstederne har sett at de kan tilby gunstigere fordelsprogrammer når de velger seg ut ett forbruksområde i stedet for flere. De vanligste områdene er reise, shopping, mathandel og bensin.
Og det er nettopp her rabatter på kredittkort kommer inn i bildet. Når kredittkortene retter seg mot spesifikt forbruk kan utstederne utarbeide avtaler med gode samarbeidspartnere. En av de vanligste og mest populære formene for samarbeid er nettopp rabatter. Disse motiverer kundene til å bruke kredittkortene sine; og bruke dem der kortutstederne og samarbeidspartnerne deres ønsker.
Forskjellige strukturer for rabatter på kredittkort
Rabatter på kredittkort kommer gjerne i forskjellige strukturer, og disse kan plasseres i to hovedkategorier:
- Rabatter i spesifikke butikker/hos spesifikke samarbeidspartnere
- Rabatter i spesifikke kategorier
Når vi snakker om rabatter på kredittkort i spesifikke butikker eller hos spesifikke samarbeidspartnere betyr dette som oftest at kortutsteder har mange enkeltavtaler. I disse situasjonene får du gjerne tilgang på en portal, der samtlige rabattavtaler er tilgjengelige i en oversikt. Dette kan da være til kjøp av produkter, eller det kan også være i form av samarbeid med hotellkjeder eller flyselskaper, for å nevne noen eksempler.
Rabatter på kredittkort i spesifikke kategorier er en mye mer generell rabattstruktur, og som oftest reflekteres dette i at tilbudene ikke er like gunstige. Alle kredittkort har tilknytning til en betalingsleverandør; som oftest Visa eller Mastercard. Forhandlere som aksepterer kortbetaling fra en eller begge av disse faller inn i forskjellige kategorikoder.
Det er disse kategorikodene som fastsetter hvor du kan få rabatt når et kredittkort tilbys med kategorirabatter. Da er det gjerne ‘mat’, ‘bensin’, ‘reise’, ‘helse og velvære’, også videre. Med slike tilbud er det vanlig med enten varierende eller faste rabatter fra måned til måned innenfor de forskjellige betalingsleverandørkategoriene.
Selv om ditt kredittkort ikke faller innunder en av disse vil det alltid finnes en eller annen struktur når man får rabattopptjening med kortet. Dette er for at du skal bruke det, og i tillegg velge å bruke det der det er gunstig for samarbeidspartnerne til kortutstederen din.
Hvordan fungerer rabattene?
Da har vi vært inne på hvordan rabatter på kredittkort som oftest er strukturerte. Men hvordan fungerer de egentlig i praksis? Dette vil avhenge helt og holdent av hvilken kortutsteder du har, da ingen kredittkort på markedet er helt like. Allikevel er det så absolutt fellestrekk blant tilbudene.
Når vi snakker om rabatter i denne artikkelen fokuserer vi primært på prosent-rabatter, men husk på at rabatter kan komme i andre former også. Det hele avhenger av hvordan kortutsteder utarbeider avtaler med samarbeidspartnerne sine. Som også er bakgrunnen til at det kan være ganske komplisert å finne ut av hvilke rabatter med kredittkort som egentlig er de beste.
Felles for samtlige kredittkort med rabatter er rimeligvis begrensningen prosentsatsen på rabattene fastsetter. Disse er varierende og avhenger av hvor gunstige avtaler kortutsteder har fått til. Men prosentene kan ikke rokkes ved – selv om de kan variere i stor grad fra kort til kort og rabattprogram til rabattprogram.
En annen vanlig begrensning handler om det årlige opptjeningstaket på kredittkortene. 25% i rabatt på netthandel eller 10% hotellrabatt på den neste reisen din høres flott ut. Helt til du får vite at den årlige begrensningen på rabattprogrammet ligger på bare noen få tusenlapper. Det er få kredittkort på markedet som har ubegrenset rabattopptjening.
Når du først har spart opp rabatt vil generelt én av to ting skje med den. Enten vil den trekkes fra kredittkortfakturaen din som et kronebeløp, eller så vil den utbetales i form av bonussjekker eller bonuspoeng av et annet slag. Derfor skal du alltid være nøye med å finne ut av hvordan rabattutbetalingen fungerer når du kikker på kredittkortalternativene dine.
Når rabatter på kredittkort høres for gode ut til å være sanne
Vi var så vidt inne på dette i avsnittene over, men generelt kan man si det slik at dersom et tilbud høres for godt ut til å være sant så er det som oftest det. Noen kredittkortselskaper tilbyr fantastiske prosentsatser på rabattene sine, men har lave årlige opptjeningstak. Andre har omfattende rabattportaler, men med svært dårlige prosentsatser.
Kredittkortselskapene er videre dyktige på å profilere seg selv som Norges beste innenfor ett av de mest populære fokusområdene for kredittkort. Dette kan være som det beste bensinkortet, det beste reisekortet eller lignende. Her er det viktig at du tar et steg tilbake og faktisk ser på hvilke rabatter som kan gi grunnlag til å komme med slike påståelser.
La oss eksempelvis si at du får 1% rabatt på alle flyreiser du booker med kredittkortet ditt. Selv om du bruker 100.000 kroner i året på flyreiser er dette fortsatt bare snakk om 1000 kroner, eller under 100-lappen spart i måneden. Kredittkortselskapet og samarbeidspartneren deres kan imidlertid nyte godt av et høyt reiseforbruk fra deg.
En annen populær rabattform er bensinrabatten til visse bensinkort på markedet. Et kredittkort skryter eksempelvis av 85 øre per liter i literrabatt. Det høres kanskje flott ut, men dersom du tanker for 500 kroner til 15 kroner per liter er totalbesparelsen din på 28 kroner.
Som forbruker er det altså smart av deg å bruke litt tid på å regne på hvor fantastiske rabatter på kredittkort egentlig er. I visse tilfeller kan man få mye ut av dem. Men generelt må man ha et høyt forbruk for at man skal få noe særlig igjen i programmene.
Rabatter på kredittkort til reise
Når du skal se på rabatter på kredittkort til reise er det selvfølgelig viktig at du vurderer hvilke rabatter som er mest aktuelle for dine reisevaner. Du skal imidlertid heller ikke glemme de generelle vilkårene som kan ha innvirkning på hvor mye det koster deg å bruke kredittkortet i utlandet. Her er en kjekk spørsmålsliste å bruke:
- Koster kredittkortet noe å bruke i utlandet? (Gjelder både transaksjoner og uttak av valuta)
- Har kredittkortet en god kredittramme? Det kan være gunstig å ha godt med penger dersom man må legge ut for eksempelvis sykehusutgifter
- Inkluderer kredittkortet en gunstig reiseforsikring for deg og familien? (Her må du være oppmerksom på at reiseforsikring på kredittkortsjeldent er like god som helårs reiseforsikring)
- Har kredittkortet en god rentefri betalingsutsettelse slik at du får god tid på deg til å gå over ferieutgiftene før fakturaen skal betales?
- Kommer kredittkortet med reiserabatter som du faktisk får brukt?
To av de beste kredittkortene til reise, med tanke på rabatter er som følger:
Bank Norwegian Visa
Dette kredittkortet gir deg bonusopptjening på samtlige kjøp du gjennomfører, samt flybilletter du kjøper med Norwegian. Bonuspoengene heter CashPoints og kan brukes til å kjøpe reiser med Norwegian. Det finnes ingen årlig begrensning for hvor mye rabatt du kan tjene opp og kortet er et av de gunstigste å bruke i utlandet.
Re:member Mastercard
Med dette kredittkortet får du tilgang til fordelsportalen re:member reward, der du får opptil 25% rabatt i over 200 nettbutikker. En del av disse er reiserelaterte og du kan blant annet få 10% hotellrabatt på både Expedia og Hotels.com. Det finnes ingen årlig begrensning på rabattopptjening med kredittkortet.
Rabatter på kredittkort til mathandel
Mat må vi alle ha og det finnes kredittkort både innenfor kategori- og butikkstrukturen til dette formålet. Husk at som med alle andre rabatter på kredittkort vil du generelt få best uttelling for pengene ved å holde deg til spesifikke butikker. De mer generelle kredittkortene har som oftest ikke like gunstige rabattavtaler.
Her er noen viktige ting å huske på når du skal se på rabatter på kredittkort til mathandel:
- Gir kredittkortet deg rabatt i matbutikker du faktisk bruker å handle i?
- Er det noen begrensning på hvor mye du kan tjene inn i rabatter i året?
- Får du andre fordeler med kredittkortet – eller vil det kun være gunstig å bruke til mathandel?
- Er det god rentefri betalingsutsettelse på kredittkortet så du kan bruke kredittkortfakturaen til å holde god orden i matbudsjettet?
Når det kommer til inntjening av matrabatter på kredittkort er dette to av markedets beste alternativer:
Trumf Visa
Trumf Visa er et gunstig kredittkort for deg som handler innenfor Trumf-nettverket. Disse butikkene omfatter Meny, Kiwi, Spar, Joker, Jacob’s, Nærbutikken og CCMat. Du får 2% opptjening på alle kjøp du gjennomfører og det finnes ingen årlig begrensning for hvor mye rabatt du kan tjene opp. Dersom en familie på fire bruker 8600 kroner i måneden på mat vil de spare like over 2000 kroner i året med kredittkortet.
Ikano Visa
Ikano Bank sitt Visa-kort gir deg 1% bonusopptjening på kjøp av mat- og dagligvarer. Dette gjelder samtlige butikker, både i Norge og utlandet, som er tilknyttet denne forhandlerkategorien innenfor Visa sitt nettverk. Dersom en familie på fire bruker 8600 kroner i måneden på mat vil de spare like over 1000 kroner i året med kredittkortet.
Rabatter på kredittkort til bensin
Generelt sett må man kjøre forholdsvis mye bil i året for at et bensinkort skal gi noen skikkelige besparelser. Og uansett ligger prosentsatsen forholdsvis lavt på samtlige kredittkort. Men alle monner drar og dersom du ønsker å spare litt ekstra på bensin eller på bensinstasjonen kan det lønne seg å velge denne typen kredittkort.
Her er noen viktige ting å tenke gjennom når du skal kikke på rabatter på kredittkort til bensin:
- Vil rabatten du får i stor grad avhenge av literprisen på bensinen?
- Gjelder rabattene kun for bensin, eller får du opptjening på andre kjøp du gjennomfører på bensinstasjonen også?
- Er kredittkortet begrenset til én bensinstasjonskjede eller kan du bruke det på flere?
- Finnes det andre fordeler med kredittkortet?
Disse to kortene er blant de beste på markedet når det kommer til bensinrabatter:
365Direkte Mastercard
365Direkte Mastercard skryter av å ha Norges beste drivstoffrabatt. Med dette kredittkortet får du 34 øre per liter du fyller hos Esso, i tillegg til 3,65% i cashback, som betyr en besparelse på 85 øre per liter når pumpeprisen ligger på 14 kroner. Du får også 2% cashback på alle andre bensinstasjoner i verden. Dersom fyller på Esso for 500 kroner med eksempelpumpeprisen vil du spare 30 kroner.
Shell Mastercard
Shell Mastercard utstedes av Ikano Bank og gir deg 40 øre i Trumf-bonus per liter med drivstoff du fyller hos Shell. Rabatten samles opp på din Trumf-konto, og du kan overføre den til banken din når som helst. Kredittkortet gir deg videre 1% bonus på alle andre kjøp du gjennomfører over hele verden.
Ikke glem at kredittkortselskapene ønsker å tjene penger
Når man tar for seg rabatter på kredittkort litt mer gjennomgående er det enkelt å se at de ikke er så gunstige som kortutstederne gjerne skal ha det til. Noen få hundrelapper i måneden er generelt det beste man kan forvente seg – og det er med et høyt årlig forbruk. Her blir det viktig å huske på at kredittkortselskaper i bunn og grunn ønsker å tjene penger.
Dette gjør de i all hovedsak på utestående kredittkortgjeld kundene betaler renter på, samt årsavgift og andre brukskostnader. Kortutstederne er altså interessert i å få deg til å bruke penger med kredittkortet. Derfor må man ha ganske høye årsforbruk for å kunne få noe særlig ut av rabatter på kredittkort.
Man kan selvfølgelig kombinere flere kort og på denne måten spare penger innenfor flere brukskategorier. Men du vil uansett måtte bruke kredittkortet ditt mye. Rabatter på kredittkort handler altså i bunn og grunn om at kredittkortselskapene forsøker å lokke til seg nye kunder, og holde på eksisterende. Det blir lettere når de kan reklamere med gode prosenter fra samarbeidspartnere.
Husk på at du alltid bør gå grundig gjennom rabattprogrammene du blir tilbudt. Dersom du har spørsmål om hvordan de fungerer er det lurt å spørre kredittkortselskapet direkte. Vær spesielt oppmerksom på årlige opptjeningstak, begrensninger hos samarbeidspartnere og generelle vilkår når du skal forsøke å finne gunstige rabatter på kredittkort.