Ekstra sikkerhet på ferie med kredittkort

Sist oppdatert: 20 juli 2017

Nå er sommeren her for fulle fem og mange nordmenn begynner å gjøre seg reiseklare. Hvis du skal til utlandet er det sannsynlig at du har tenkt å bruke et kredittkort på ferien. Og det er definitivt en god idé.

Kredittkort gir deg, i seg selv, en god del ekstra sikkerhet i løpet av reisen. Men det er visse forhåndsregler du bør ta for å være på den sikre siden med pengene dine. Dersom du skulle være så uheldig å miste kredittkortet eller blir svindlet er det viktig å ha alt på det rene.

Her får du informasjonen du trenger om hvorfor kredittkort er sikrere når man befinner seg i utlandet. Vi tar også en titt på hvilke ekstratiltak du bør huske på slik at du ikke får en ubehagelig opplevelse i løpet av ferien.

Sikring mot svindel med kredittkort

Kredittkortets beste egenskap er den gebyrfrie betalingsutsettelsen det kommer med. Det er denne som gjør kredittkortet til et kredittkort. Med funksjonen blir det mulig for deg å handle varer på forskudd – og betale for dem på én oppsamlet regning neste måned.

Selv om dette selvfølgelig er fallgruven med kredittkort for mange, er det også en utrolig gunstig funksjon når du skal reise på ferie. I praksis sikrer den deg mot svindel.

De aller fleste kredittkortselskap, og spesielt de som tilbyr et reisekredittkort, vil hjelpe deg dersom du skulle oppdage noe rart på kredittkortregningen din. Ved hjelp av betalingsutsettelsen kan du se over alle transaksjonene fra ferien før du betaler fakturaen.

Og hvis du finner beløp du vet du ikke har betalt kan du kontakte kredittkortselskapet ditt. Dette vil da stryke transaksjonen fra kortet – og hvis svindelen har pågått over flere transaksjoner vil kortet sperres.

Reiseforsikring med kredittkort

I dag finnes det kredittkort som er skreddersydd for nærmest alle slags behov. Du får kredittkort spesielt til mathandel, bensin, klær, restauranter – og selvfølgelig reise. Fordi det er stor konkurranse på kredittkortmarkedet er gjerne tilbudene fra kortutsteder svært kompetitive.

Et minste-kriterium for reisekredittkort er at de har reiseforsikring. Hvis du skaffer deg et kort med en god forsikring inkludert kan du og hele familien føle dere trygge i løpet av reisen.

Reiseforsikringene som tilbys med kredittkort koster ingenting – de er bakt inn i fordelene kortet kommer med. De gjelder også gjerne for samboer eller ektefelle, samt alle barn opp til 21 år.

Når man skal på ferie kan det være dyrt å skaffe reiseforsikring til hele familien. Så lenge du sjekker at dekningen er god på kredittkortets reiseforsikring kan du spare en del penger på den.

Vær obs på at kredittkortselskapene krever at minst 50% av reisen er betalt med kredittkortet for at forsikringen skal tre i kraft.

Se en fullstendig oversikt over reiseforsikringer til de ulike kredittkortene her.

Tips 1: Skru på SMS-varsel for kredittkortet

Kredittkort sikrer altså både deg og familien din mot svindel og sykdom på reise. Allikevel er det noen ekstratiltak du selv bør få på plass for å være på den sikre siden. Å rydde opp i kredittkort-rot er ofte en omfattende oppgave.

Den enkleste og beste måten å følge med på transaksjoner er ved å aktivere et SMS-varsel for kredittkortet ditt. Med dette på plass vil du motta en tekstmelding hver gang kortet benyttes.

Skulle du mot formodning oppdage at det brukes til andre transaksjoner enn dine egne er det bare å kontakte kredittkortselskapet. De vil sperre kortet ditt umiddelbart.

SMS-varsling har hos en del banker justerbart beløp for varsling. Dersom du eksempelvis setter denne til 1000 kroner vil du kun motta SMS når kortet brukes til mer enn dette. På reise kan det allikevel være lurt å ha varslingen aktivert for all bruk av kortet.

Tips 2: Unngå å bruke magnetstripen

Heldigvis begynner kort-chip å bli standard prosedyre i de fleste landene i Europa. Men du vil fortsatt komme over feriedestinasjoner der butikker og forhandlere bruker magnetstripen på kortet ditt.

Når du er i utlandet skal du unngå dette i den grad det er mulig. Det er nemlig slik at en magnetstripe er veldig mye enklere å kopiere enn en chip. Og hvis noen skulle få til å gjøre dette blir det enda vanskeligere å rydde opp i svindelen.

Da tas det helt enkelt en kopi av magnetstripen din når du drar kortet, som deretter limes på et annet kort. Med dette på plass kan tyven begynne å benytte seg av kredittkortet ditt.

Hvis du blir bedt om å bruke magnetstripe kan det være lurt å heller ta ut kontanter til kjøpet. Sannsynligheten for at noen får tak i kortdetaljene dine i en minibank er veldig mye mindre.

Tips 3: Aldri gi fra deg kortet

Nå beveger vi oss over på ting som vil anses som grov uaktsomhet i kredittkortselskapenes øyne. Hvis du begår denne typen feil, og er uforsiktig med kredittkortet ditt, vil du ikke få noen økonomisk eller juridisk hjelp av kortutsteder dersom du blir svindlet.

Å gi fra seg kredittkortet mens man er i utlandet er en stor blunder. Er du så uheldig at noen benytter denne sjansen til å kopiere kortdetaljene dine blir det vanskelig å få noen erstatning.

Kredittkortet er nemlig ditt ansvar så lenge navnet ditt står inngravert på det. Og hvis du gir det fra deg gir du også fra deg muligheten til hjelp fra kredittkortselskapet ved svindel.

Forsøk å tenke på kredittkortet ditt som en pose med penger – som er fylt opp med kredittgrensen din. Da vil det være enklere å holde litt hardere på kortet hvis noen ber deg om det.

Tips 4: Oppbevar kort og PIN-kode adskilt

I tillegg til å gi fra seg kredittkortet anses det også som grov uaktsomhet å oppbevare kort og PIN-kode på samme sted. Hvis noen skulle få tak i lommeboken din vil det være en enkel sak å resonnere seg fram til at de to hører sammen.

Dersom du har vanskelig for å huske PIN-koden din er det en rekke andre ting du kan gjøre for ikke å glemme den. Den enkleste løsningen er selvfølgelig å bite seg merke i koden. Du kan alltids velge andre tall enn kredittkortselskapet har utstedt kortet med.

Har du behov for å skrive ned PIN-koden et sted kan det være lurt å gjøre dette digitalt, og på en annen enhet enn din egen. Reiser du med ektefelle eller samboer? Få de til å skrive ned PIN-koden i et notat på mobiltelefonen.

Og husk for all del på at det skal være vanskelig å finne PIN-koden. Selv om du kanskje irriterer deg over å måtte lete den frem hver gang du skal bruke kortet er dette veldig mye tryggere for økonomien din. Les mer om bruk av kort på reise her.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende