Så mye kan du spare ved å bruke kredittkort i hverdagen

Sist oppdatert: 03 oktober 2017

Mange assosierer kredittkort ofte med luksusfellen og kredittkortgjeld. Dersom man ikke er kjent med hvordan man kan dra nytte av et kredittkort er dette heller ikke overraskende. For hvordan kan man spare penger på å ta opp et lån?

Det stemmer at kredittkort i praksis er gjeld uten sikkerhet. Allikevel finnes det måter å dra nytte av disse kortene på. Hvis du gjør dette på riktig måte kan du spare en god del på å bruke kredittkort i hverdagen.

Da må du imidlertid holde skikkelig styr på kredittkortbruken din, og skaffe deg gunstige vilkår når du søker. Her går vi gjennom hvordan og hvor mye du kan spare på å dra kredittkortet i stedet for vanlig bankkort i hverdagen.

Fordeler på kredittkort

Det er ofte stort fokus på hvordan du kan spare penger på kredittkortene gjennom forskjellige fordelsprogrammer. Disse kommer i en rekke forskjellige typer nå, hvor man kan få avslag på alt fra reise og netthandel til bensin og matvarer.

Og det stemmer at man kan spare en god del ved å velge et godt fordelsprogram. Spesielt dersom du tenker gjennom hva kredittkortet primært skal brukes til når du søker. Da får du avslag på bruksområdene kortet er tiltenkt og kan faktisk spare flere tusen i året.

For å spare penger på kredittkortet ved hjelp av denne strategien må du først og fremst kartlegge behovene dine. Skal du ha et reisekort? Ønsker du avslag på matvarer? Eller vil du kanskje ha billigere bensin?

Det finnes kredittkort til alle disse formålene. Men hvis du skaffer deg et genialt bensinkort og aldri bruker bilen kommer du ikke til å spare spesielt mye. Derfor er det viktig å søke kredittkort i henhold til hva du skal bruke det til.

En ofte oversett strategi for sparing på kredittkort er imidlertid rentefri betalingsutsettelse. Hvis du utnytter denne til det fulle kan du spare en god slant med penger i løpet av året med kredittkortet ditt.

Rentefri betalingsutsettelse på kredittkort

Den rentefrie betalingsutsettelsen på et kredittkort er perioden du i praksis får låne penger gratis av kreditor. Kredittkort er per i dag den eneste finansieringsløsningen som tilbyr dette. Du må imidlertid være obs på lengden på disse lånene.

Det er nemlig her den rentefrie betalingsutsettelsen blir gjeldende. Dersom du betaler fakturafristen din i tide (innenfor utsettelsen) koster det deg ingenting å låne pengene. Men så snart du går over denne vil kredittkorttransaksjonene dine omgjøres til gjeld.

Da begynner den effektive renten å løpe på kredittkortet, og denne kan ligge på alt fra 20% til 30%. Altså bør du absolutt holde deg innenfor den rentefrie betalingsutsettelsen når du bruker kredittkort.

For å få til dette er det viktig at du holder god orden i de økonomiske sysakene. Følg med på hvor mye du har brukt via nettbanken som kommer med kredittkortet. Dersom forbruket ditt overstiger inntektene dine må du legge kredittkortet på hylla. Men så lenge du betaler i tide kan du få mye ut av denne utsettelsen.

Hvorfor får man rentefri betalingsutsettelse?

Så hvorfor får man egentlig gratislån av kredittkortselskapene? Hvis man er en smart forbruker kan kredittkortet i prinsippet være helt gratis å bruke, i tillegg til å gi deg fordeler. Det høres kanskje ikke spesielt gunstig ut fra kredittkortselskapets ståsted.

Her er det viktig å huske på at svært mange kredittkortkunder vil opparbeide seg kredittkortgjeld. Og det tjener kreditorer store penger på. Med en kredittramme som har så stor risiko settes effektiv rentesats høyt.

Dersom en kredittkortkunde da ikke betaler i tide kan kredittkortselskapet dra inn mange tusen kroner i året. Multipliser dette med at det finnes over 1 million kredittkortholdere i Norge så er det enkelt å se hvorfor dette er god business.

I tillegg har også visse kredittkort smågebyrer tilknyttet seg, som uttaksgebyr, administrasjonsgebyr eller etableringsgebyr og årsgebyr. Dette kan også bidra med et betraktelig beløp i året til kredittkortselskapet.

Altså blir gratislånet verdt det for kortutstederne. De tjener penger på at du bruker kredittkortet ditt. Så hvordan skal du snu opp ned på denne situasjonen og sørge for at det blir du som vinner på å bruke kredittkortet?

Spare med kredittkort

Renter og egenkapital på brukskonto

Her er det viktig å gå gjennom hvordan egenkapital på en vanlig brukskonto eller sparekonto fungerer. Når du lar pengene dine stå i banken din vil de forrente seg. Det er ikke en høy rentesats, men over et år er det fortsatt snakk om litt penger.

Når du drar bankkortet ditt blir pengene trukket fra konto umiddelbart. Da slutter de å opparbeide seg renter, og du tjener ikke noe på kapitalen. Men dersom du i stedet bruker et kredittkort til transaksjonene blir situasjonen en helt annen.

Da låner du jo pengene dine, samtidig som de blir stående på kontoen din. Du må selvfølgelig betale kredittkortregningen i tide. Men ved hjelp av den rentefrie betalingsutsettelsen kan denne utsettelsen var i opptil nesten to måneder.

Og i løpet av de to månedene står pengene dine helt enkelt i fred. Du får altså et gratislån fra kortutseder, samtidig som du tjener renter hos banken din. Dersom du benytter deg av denne strategien året gjennom, og over flere år, kan du faktisk tjene en del på det.

Så mye vil du spare på å utnytte den rentefrie betalingsutsettelsen

La oss ta en titt på dette i praksis. Si at familien i gjennomsnitt bruker 20.000 kroner i måneden på mat og andre korttransaksjoner. Du har i tillegg et kredittkort som gir deg 50 dagers gebyrfri renteutsettelse.

Vær oppmerksom på at denne gjelder fra den første dagen i måneden. Altså får du ikke full besparelse på alle disse midlene. Men de får stå i fred i mellom 50 og 20 dager fra måned til måned.

Hvis du velger en sparekonto med gunstig rente kan du få sats på helt opptil 2%. La oss si at din sparekonto har 1,5% i årlige rentebesparelser. Da vil regnestykket se slik ut:

Månedlig sparing (30 dager i snitt): 20.000 kroner

Rentesats (årlig): 1,5%

Månedlig sparing: 163 kroner i måneden

Dersom vi da kikker på den årlige besparelsen ved å la pengene stå på en konto med så gunstig sats er vi oppe i 1950 kroner. Over en 5-årig periode er dette nesten 10.000 kroner. Altså kan det være svært gunstig å dra så mye nytte som mulig av den rentefrie betalingsutsettelsen.

Skaff et gunstig kredittkort med gode vilkår

For å spare så mye som mulig på kredittkort er det to ting som er viktige. Den første er at du får en så høy rente på sparekontoen din som mulig. Og den andre er at du får så lang betalingsutsettelse på kredittkortet som mulig.

Jo lenger pengene dine får stå i fred og opparbeide seg renter, jo mer vil du spare på denne strategien. Derfor vil en lang rentefri betalingsutsettelse være gunstig når dette er målet ditt. I tillegg kan det hende du bør vurdere å opprette en sparekonto spesifikt til kredittkortsparing.

Husk også på å skaffe deg en lav effektiv rente og gode fordeler på kredittkortet. Til dette formålet er det lurt å bruke en sammenligningsside. Her blir det enkelt å se hvilket kredittkort som passer best til dine behov, og hvor mye du kan spare med det.

Vil du vite mer om fordelene og utfordringene ved et kredittkort? Ta en titt her.

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende