Ta kontroll over kredittkortbruken din

Sist oppdatert: 29 november 2016

Et økende antall nordmenn har et usunt kredittkortforbruk. Kredittkortselskapene tilbyr stadig raskere og enklere søknadsprosesser. Og med lokkende fordeler som reiseforsikring og rabatter er det fort gjort å ende opp med forbruk som nesten utelukkende skjer på kreditt. Den største fallgruven i disse tilfellene er selvfølgelig å ende opp med en svært ugunstig kredittkortgjeld. Og hvis du da først har vendt deg til et kredittbasert forbruk er det vanskelig å ta seg inn igjen. Derfor er det veldig viktig å ha et sunt forhold til kredittkortene dine – før du går i fella. Her er noen gode råd til deg som har høyt kredittkortforbruk.

Bruk 1 minutt å finn beste kredittkort til ditt bruk her

Tenk smart når du bruker kredittkort

Hvordan tenker du på kredittkortene dine? Dette virker kanskje som et rart spørsmål. Allikevel er det altfor få forbrukere som faktisk stiller seg det. Måten du tenker på kredittkortet ditt – eller kredittkortene – vil ha stor innvirkning på forbruket ditt. Det aller viktigste i mentalitet rundt kredittkort handler om at du er bevisst kreditt-delen av disse kortene. Det er svært mange kredittkortbrukere som forholder seg til kredittkortet som et vanlig bankkort. Altså som en bankkonto med en gitt mengde kapital på seg. Dette er selvfølgelig ikke realiteten. Et kredittkort er et bankkort som lar deg opparbeide gjeld. Selv om du har tilgang på 50.000 kroner på kortet er disse pengene så absolutt ikke dine egne. Og det er her fallgruven med kredittkort er størst. For så snart du ikke har nok reell egenkapital til å betale for forbruket ditt sitter du der med skjegget i postkassa. Da blir kredittkortets egentlige funksjon plutselig veldig åpenbar. Derfor bør du alltid være bevisst at når du drar kredittkortet og taster inn koden tar du effektivt opp et lån.

Hvor mange kredittkort har du?

En av de raskeste og sikreste veiene til et høyt kredittkortforbruk er å ha mer enn ett kredittkort til disposisjon. Dersom du har en stabil normallønn vil du kunne få innvilget ganske mange kredittkort fra forskjellige tilbydere. Og jo flere kredittkort du har, jo mer gjeld vil du kunne opparbeide deg. Det er helt vanlig at kredittkort har en grense på mellom 50.000 og 100.000 kroner. Har du en tre-fire stykker tilgjengelig blir det et enkelt mattestykke. Hvis du ønsker å begrense kredittkortforbruket ditt bør du holde deg til ett kredittkort. Det kan også være en god idé å justere på kreditten din. Kredittkortselskapene vil alltid tilby deg den høyeste kreditten de kan. Det betyr ikke at du skal ta imot. Jo mer kreditt du har, jo større er sjansen for at du opparbeider deg en betydelig gjeld. Derfor bør du begrense deg selv ved å sørge for at du ikke har tilgang på for mye kreditt. En god tommelfingerregel er å aldri ha en høyere kredittkortgrense enn det du har i egenkapital. Da er du i alle fall sikret mot en kredittkortgjeld du ikke klarer å betjene.

Hvordan handler du på kreditt?

Dette er også et svært viktig spørsmål hvis du ønsker å begrense forbruket ditt. Hvordan bruker du egentlig kredittkortet ditt? Kredittkort kan være svært praktiske til spesifiserte formål. Ønsker du for eksempel å handle mat på kredittkort kan du skaffe deg et gunstig kort med gode rabatter eller bonusordninger i dagligvarehandel. Dette er planlagt kredittkortbruk. Du har altså bestemt deg på forhånd for hvordan du skal bruke kortet ditt. Men det er mye mer vanlig at kredittkort brukes på impuls. Og gjerne når man ikke har pengene til det man ønsker seg tilgjengelig. Dersom du ønsker å begrense kredittkortbruken din er dette et veldig lite smart forbruksmønster. I teorien bør du aldri kjøpe noe du ikke kan betale for. Er det snakk om små beløp som du vet du vil kunne betale for når lønna kommer er det selvfølgelig ikke noe problem. Men hvis det er snakk om dyre varer bør du tenke deg godt om. Forsøk å tenke at kredittkortet ditt skal ha et spesifisert formål før du skaffer deg det. Hvis du bruker det som en backup til impulskjøp står du i mye større fare for å opparbeide deg gjeld du ikke kan betjene.

Har du kredittkortgjeld?

Dette bringer oss selvfølgelig til den største fallgruven med kredittkortbruk. Når man har tilgang på store pengebeløp kan det være vanskelig å ikke bruke dem. Hvis man ønsker seg noe inderlig og har penger på kreditt er det fort gjort å glemme at det vil komme en kjip regning om noen uker. Dersom du allerede har kredittkortgjeld du betjener bør du la være å bruke kredittkortet ditt. Renter på et kredittkort beregnes av totalbeløpet du har i gjeld. Hvis du allerede betaler renter for tidligere forbruk vil det bli dyrere for deg å fortsette å bruke kredittkortet. Når du da får neste månedsregning må du betale renter på de nye forbruksutgiftene dine også. Kredittkortgjeld har den ekstra-ulempen at du teknisk sett kan velge å ikke betale ned på den. Kredittkortselskapene tilbyr muligheten for kun å betale minimumsbeløp fra måned til måned. I praksis er dette kun rentene på gjelden din. Og hvis du da i tillegg fortsetter å bruke kortet ditt blir lånet bare større og større.

Tre tips til å begrense kredittkortbruken

 1. Ta en pause
  Hvis du ser at du har et usunt kredittkortforbruk bør du vurdere å ta en pause fra kredittkortet ditt. Legg det i en skuff og fokuser på å venne deg til et forbruk basert på reell inntekt og egenkapital. Hvis du allerede har kredittkortgjeld er dette spesielt lurt. Da blir du tvunget til å betale ned på lånet ditt uten å opparbeide deg mer gjeld.
 2. Lag en motivasjonsplan
  Sett opp noen punkter på hvordan du ønsker at den økonomiske hverdagen din skal se ut. De færreste av oss ønsker å måtte bruke penger på kreditt for å vedlikeholde forbruket vårt. Derfor bør du ta en realistisk titt på hvordan du bruker penger. Kanskje må du venne deg av med visse ting for å få en god økonomisk hverdag på lang sikt.
 3. Hvordan har du lyst til å bruke pengene dine?
  Hvis du har kredittkortgjeld er det en god idé å tenke nøye gjennom hvordan du har lyst til å bruke pengene dine. Ønsker du å bruke store deler av inntekten din på å betjene kredittkortgjeld? Hvis ikke bør du kvitte deg med den før du bruker kredittkortet til noe mer.

Bruk 1 minutt å finn beste kredittkort til ditt bruk her

Kredittkort
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende