Dette koster det å ta ut penger med kredittkort

Sist oppdatert: 25 juni 2017

Kredittkort har fått et svært dårlig rykte på seg. Faren for høy og uhåndterbar kredittkortgjeld gjør at mange norske forbrukere holder seg langt unna. Allikevel kan denne betalingsformen være svært praktisk i hverdagen. Så lenge du bruker den på riktig måte.

I tillegg til skyhøy rente er det allikevel én annen ulempe mange frykter ved kredittkort, nemlig skjulte gebyrer. Og selv om samtlige kredittkortselskap opplyser om avgiftene ved bruk av kortet er det lett å gå på en smell.

Det er nemlig helt vanlig at visse banktjenester er dyre med et kredittkort. Her går vi gjennom hvor mye kontantuttak med kredittkortet potensielt kan koste deg.

Mange fordeler – men også gebyrer for visse tjenester

Kredittkort kommer med et hav av fordeler. Den kanskje største er den gebyrfrie betalingsutsettelsen. Denne gjør det mulig for deg å samle opp all bruken din på én faktura, som du betaler måneden etter transaksjonene ble gjennomført.

Kortene har også en rekke fordeler i form av cashback, fordelsprogrammer og bonusopptjening. Velger og bruker du kredittkortet på en smart måte kan du spare forholdsvis mye penger i løpet av året.

Det er imidlertid viktig å huske at et kredittkort ikke er det samme som et bankkort. For det første handler du på lånte penger. Og for det andre kommer noen av disse kortene med en god del ekstragebyrer.

Dette kan være ting som gebyr ved utstedelse av kredittkortfaktura og årsgebyr for å holde kortet. Men den virkelig store fallgruven med kredittkortbruk er kostnadene ved å ta ut penger med kortet. Hos de aller fleste kredittkortselskapene medfører dette nemlig et svært ugunstig gebyr.

Dette regnes som et kontantuttak

Vi tenker gjerne at kontantuttak er reservert de gangene vi tar ut penger i minibank. Og det er selvfølgelig sant at disse uttakene vil koste deg penger med kredittkortet. Men det er visse andre ting som regnes som kontantuttak i tillegg.

Visste du for eksempel at når du bruker kredittkortet ditt på Posten eller Post i butikk regnes beløpet som et kontantuttak? Posten har valgt å benytte seg av det som kalles for en spesifikk Merchant Category Code (MCC). Det betyr at bedriften slipper å betale gebyrer til betalingsleverandører som MasterCard og Visa når du drar kortet.

Konsekvensen for deg blir at du tar ut penger på kredittkortet når du bruker det hos Posten. Som oftest vil det bety at rentene løper fra den dagen du tar ut pengene. Eller at du må betale et uttaksgebyr for transaksjonen.

Heldigvis er det ikke mulig å ta ut penger i butikk på kredittkort. Det handler helt enkelt om at butikkene ikke innvilger kreditt til kundene sine. Hadde de gitt deg kontanter på kredittkortet kunne de i teorien ha tapt disse pengene. Altså trenger du ikke å uroe deg for uventede gebyrer ved kortbruk i butikk.

Stor forskjell på tilbyderne

Det er stor forskjell på hvor mye forskjellige kredittkortselskaper tar seg betalt for kontantuttakene dine. Noen, som for eksempel DNB Mastercard, trekker deg 40 kroner + 1% av uttaksbeløpet når du tar ut kontanter.

Hvis du tar ut 5000 kroner koster det deg altså 90 kroner ekstra med dette kortet. Man kan plassere forskjellige kredittkort i primært to kategorier:

– de som tar uttaksavgift og en prosentsats av uttaksbeløpet
– de som ikke tar uttaksavgift, men regner renter fra den dagen du tar ut pengene

Noen tilbydere har også en kombinasjon av disse to kategoriene. Da kan du komme til å både måtte betale avgift, prosentsats og effektiv rente fra dagen du tar ut kontantene.

Med andre ord er det viktig å gjøre seg godt kjent med avgiftene på kredittkortet ditt – før du bruker det til å ta ut penger.

Forskjeller i Norge og i utlandet

Det er også slik at kredittkort gjerne har forskjellige avgiftsvilkår for kontantuttak i utlandet og i Norge. Tommelfingerregelen er at det gjerne er dyrere å ta ut penger hjemme enn når du er på reise.

Visa-kortet til Bank Norwegian har eksempelvis helt gebyrfritt kontantuttak i utlandet. Du betaler ingen uttaksavgift for å ta ut penger i lokal valuta. Skal du imidlertid ta ut pengene her i Norge koster det 39 kroner per uttak. Og renten løper fra uttaksdatoen.

På reise er det alltid lurt å ha med seg kredittkort. Kortene skreddersydd for utenlandsreiser har gjerne reiseforsikring inkludert, samt forsikring for tyveri og svindel. Du får også muligheten til å se over alle transaksjonene dine før du betaler for ferien din ved hjelp av betalingsutsettelsen.

Men det er altså stor forskjell på akkurat dette med kontantuttak i utlandet. Vær obs på at visse kredittkortselskaper har akkurat samme vilkår for å ta ut penger på reise som i Norge.

Disse kredittkortene har færrest ekstragebyrer

For å gjøre kredittkortet ditt så billig som mulig er det definitivt lurt å velge et kort med så få ekstragebyrer som mulig. Du kommer deg sannsynligvis ikke unna uttaksavgiften. Men hvis du kan spare på årsavgift eller fakturagebyrer er dette alltid gunstig.

Bank Norwegian tilbyr et såkalt gebyrfritt Visa-kort. Det har ingen årsavgift, ingen avgift for fornyelse av tapt eller ødelagt kort, og det koster ingenting å motta faktura elektronisk. I tillegg er det helt gratis å bruke kortet, både i Norge og i utlandet.

Unntaket er selvfølgelig uttaksavgiften når du skal ta ut penger i minibank her i landet. Da kan kontantene fort bli dyre hvis du ikke betaler inn pengene raskt.

Santander sitt Gebyrfri Visa-kort er også et gebyrfritt kredittkort. På lik linje med Bank Norwegian betaler du ingenting i årlige avgifter, og det er gratis å benytte seg av kortet på reise.

Men også Santander har den regelen at du betaler effektiv rente fra dagen du tar ut kontanter med kredittkortet.

Planlegg kredittkortbruken din for å spare penger

Den greieste regelen å holde seg til er helt enkelt å ikke bruke kredittkortet til å ta ut penger i Norge. Man skal alltid forsøke å unngå effektiv rente på kredittkortbruk – og bruke den gebyrfrie betalingsutsettelsen på en smart måte.

Hvis du mot formodning er nødt til å ta ut kontanter med kredittkortet bør du tilbakebetale beløpet så raskt som overhodet mulig. Helst samme dag som du tok ut pengene. Jo kortere tid rentene beregnes, jo mindre kostbart blir det for deg.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende