Fem ting du bør vite om kontantuttak i utlandet

Sist oppdatert: 05 juni 2017

En rekke nordmenn skal på utenlandsreise til sommeren. Og når man er på ferie er det definitivt smart å bruke kredittkortet til både korttransaksjoner og kontantuttak. Kredittkortet sikrer deg nemlig på en måte et vanlig bankkort ikke kan.

Allikevel er det fort gjort å gå på en smell hvis du bruker kredittkortet ditt mye til å ta ut penger i utlandet. Visse kredittkortselskaper tar seg godt betalt når du tar ut kontanter på reise.

I denne artikkelen går vi gjennom fem ting du bør vite om kontantuttak i utlandet. Gjør deg kjent med disse tingene, så slipper du uventede gebyrer i etterkant av ferien.

Kredittkortet har svært ofte ekstragebyr for uttak

Det er en god del kredittkort på markedet som legger til et ekstragebyr når du bruker det til å ta ut kontanter. Visse tilbydere har forskjellige regler for uttaksavgift i Norge og utlandet. Mens andre tar seg akkurat like mye betalt når du bruker kredittkortet på reise.

Ved kontantuttak i Norge vil kredittkortene som oftest falle inn i én av to kategorier. Enten koster uttaket deg ingenting, men rentene begynner å løpe fra uttaksdatoen. Eller så betaler du et gebyr for uttaket samt en prosentandel av uttaksbeløpet.

Slik er det også i utlandet – du kan altså ende opp med å betale en del mer penger enn bare de du tar ut. Mastercard fra DNB faller eksempelvis inn i kategorien for uttaksgebyr og prosentsats av uttaksbeløpet.

Si at du tar ut 450 euro i kontanter med dette kredittkortet. Da vil du betale 40 kroner for uttaket, samt 1% av beløpet, som altså blir cirka 85 kroner for uttaket. Gjør du dette flere ganger i løpet av ferien kan det koste en del hundre kroner ekstra.

Betalingsleverandøren fastsetter valutakursen

Det er også mange som uroer seg for at kredittkortselskapene tjener seg rike på å fastsette kjip valutakurs ved kontantuttak i utlandet. Slik er det imidlertid ikke. Her er det viktig å skille mellom kredittkortutsteder og betalingsleverandør.

Kredittkortutstederen din kan være selskaper som Santander, Bank Norwegian, DNB eller Nordea. Betalingsleverandøren er imidlertid selskapet kortet er knyttet til, som Visa, Mastercard eller American Express.

Og det er da sistnevnte som setter kursen for valutaen fra dag til dag. Generelt sett følger denne markedskursen for valuta. Du trenger altså ikke å uroe deg for at du må betale mye mer for valutaen med kredittkortet ditt.

Det er videre verdt å nevne at det er minimal forskjell på Visa og Mastercard. Prisforskjellen fra dag til dag svinger gjerne mellom noen få promillepoeng. Dette handler helt enkelt om at kredittkortselskapene ville ha mistet kunder hvis det var gunstigere å gå til konkurrenten.

Det er som oftest billigere å ta ut penger i ferielandet

Men én ting er definitivt lurt å huske på når du skal ta ut penger til ferien din. Det vil nesten alltid være billigere å ta ut kontantene i ferielandet enn før du reiser i Norge. Valutavekslingskontorene her hjemme tilbyr nesten alltid en dårligere pris for valutaen enn Visa og Mastercard gjør.

Dette handler helt enkelt om at det er dyrt å få tak i og sitte på utenlandsk valuta. Bankene får ikke brukt dette til noe annet enn valutaveksling – og må dermed tjene penger på disse transaksjonene.

Vær også obs på at jo mer eksotisk valuta du skal ha ut, jo større vil prisforskjellen mellom Norge og destinasjonslandet være. Her kan det være snakk om flere 100 kroner billigere å ta ut kontantene når du er kommet fram.

Du kan lese mer om valutpåslag her.

Unngå å veksle til norske kroner i utenlandske minibanker

Det blir mer og mer vanlig for utenlandske banker å tilby seg å veksle kontantene for deg når du tar de ut i minibank. Du kan som oftest også velge å betale i enten norske kroner eller lokal valuta ved korttransaksjoner.

Tommelfingerregelen her er at det alltid er billigere å betale og ta ut penger i lokal valuta. Å velge norske kroner vil være spesielt dyrt ved kontantuttak. Da kan du komme til å måtte betale alle disse gebyrene:

  • Uttaksavgift på kredittkortet (fra utsteder)
  • Prosentsats av uttaksbeløpet (fra utsteder)
  • Valutapåslag på cirka 1,75% (fra utsteder)
  • Oppmerking av valuta, prosentsats på alt fra 1-3% (i utenlandsk bank)

Det er helt vanlig at valutakursen merkes opp med et par prosentpoeng dersom du velger norske kroner i minibanken. Dette bør du altså unngå dersom du får tilbud om valutaveksling i en utenlandsk minibank.

Minibanker i utlandet setter egne gebyrer selv

Selv om du gjør alt riktig og unngår unødvendige gebyrer kan du allikevel komme til å måtte betale for kontantuttak på reisen. Minibankene i utlandet har nemlig sine egne regler for uttaksavgift. Noen av disse er individuelle fra bank til bank, mens andre er nasjonale.

Avgiftene kan være prosentsatser av uttaksbeløpet ditt, eller faste gebyrer. Og det er umulig for deg å gjøre noe som helst med dette. I Thailand koster det eksempelvis 200 thailandske baht å ta ut penger i minibank, uansett hvor du tar de ut. Dette er tilsvarende cirka 50 kroner per uttak.

Den beste måten å sikre seg mot denne typen gebyrer er å følge godt med på skjermen når du tar ut penger. Det er ulovlig å trekke penger fra kortet ditt uten at du godkjenner det først.

Allikevel kan det være lurt å sette seg inn i eventuelle regler for ekstragebyrer ved kontantuttak i utlandet. Kanskje blir det billigere for deg å ta ut pengene i Norge i forkant av reisen din.

Derfor er kredittkort lurt å ha med på reise

Til tross for at kredittkort kan koste deg en del ekstra på ferien bør du definitivt ha et med deg på reise. Så lenge du velger et kort skreddersydd for utenlandsbruk kan du få utrolig mye ut av det.

Husk på å betale minst 50% av reisen din med kredittkort som har reiseforsikring inkludert. Da vil denne tre i kraft og gjelde for deg og familien din. På de beste kredittkortene har denne ubegrenset erstatning for sykdom på reisen.

Videre sikrer betalingsutsettelsen på kredittkort deg mot svindel i utlandet. Så lenge du ser over transaksjonene dine før du betaler regningen kan du føle deg helt trygg på at ingen penger har gått tapt. Skulle du finne noe som ikke er i orden vil kredittkortselskapet ditt hjelpe deg.

Her kan du sammenligne beste reisekort.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende