Tips til bruk av kredittkort

Sist oppdatert: 18 mai 2017

Vurderer du å skaffe deg kredittkort? Da er det helt sikkert mange som har advart deg mot uforsvarlig kredittkortbruk. Hvis du ikke har hatt kredittkort før kan forbruket lett gå over stokk og stein. Og da er det kort vei til kredittkortgjeld.

Kredittkort kan imidlertid være svært praktiske verktøy i hverdagen så lenge de administreres på en forsvarlig måte. Ofte blir privatøkonomien veldig mye mer oversiktlig med et kredittkort for hånden.

Her har vi samlet de beste tipsene du trenger for å få mest mulig ut av kredittkortbruken din.

Benytt deg av betalingsutsettelsen din

Den kanskje største fordelen med kredittkort er den gebyrfrie betalingsutsettelsen de kommer med. Dette er en periode hvor du får bruke kreditten din uten at det koster deg ei krone.

Så snart du går over fakturafristen din vil imidlertid utestående beløp begynne å forrente seg, så dette er det viktig at du unngår. Men forsøk å få så mye ut av betalingsutsettelsen som mulig. Da kan du nemlig spare en god del i renter.

Si at du har en betalingsutsettelse på 60 dager på kredittkortet ditt. Hvis du kjøper en ny TV til 10.000 kroner den 2. mai, betyr dette at du ikke trenger å betale for den før 30. juni. Da får de tusenlappene stå på kontoen din og forrente seg i løpet av 2-måneders perioden.

På denne ene transaksjonen vil du ikke akkurat bli rik på rentene. Men hvis du bruker kredittkortet ditt til store kjøp og utgifter gjennom året blir det en del penger spart totalt sett.

Bruk kredittkortet primært på ett område

Du vil sannsynligvis spare aller mest i renter ved å bruke kredittkortet så mye som mulig. Allikevel er det alltid lurt å gi kredittkort én eller maks to bestemte oppgaver i hverdagsøkonomien. Dette handler primært om fordeler man får med på forskjellige kredittkort.

Men i tillegg til dette vil det å bruke kredittkortet til primært én type transaksjoner også hjelpe med budsjettering. Med kredittkort samles nemlig alle kjøpene dine opp på en faktura ved månedsslutt.

Si at du bruker kredittkortet ditt primært til matvarer. Ved å samle opp all mathandel, liten eller stor, på én regning får du god oversikt. Dette kan du bruke til å planlegge for matkostnaden. Og eventuelt spare noen kroner der du ser du bruker mer enn nødvendig.

Bruk kredittkortet der det sparer deg for mest

I tillegg til betalingsutsettelsen kommer også kredittkort med en annen stor fordel: bonusprogrammer. Det finnes et hav av forskjellige kredittkort på markedet, og disse er gjerne skreddersydd til forskjellig forbruk.

Du får kredittkort med avslag på matvarer, klær, netthandel, reiser og en hel del andre ting. Og dette bør du definitivt tenke litt på når du skal bruke kredittkortet ditt. Du kan spare ganske mye penger i løpet av et år ved å handle der du får mest igjen for det.

Når du skal søke om kredittkort er det derfor viktig at du bestemmer deg for hva kortet primært skal brukes til. Er du opptatt av å spare penger ved hjelp av betalingsutsettelsen? Da er det lurt å se etter et kort som gir deg bonusopptjening uavhengig av bruksområde.

Skal du på den annen side bruke kredittkortet til noe mer spesifikt bør du se etter kort skreddersydd til dette. Til matvarer kan du kikke på Trumf-kortet, og til bensin har YX sitt Visa-kort ubegrenset bonusopptjening i løpet av året.

Ikke bruk kredittkort til spontankjøp

Videre er det veldig viktig at du bruker kredittkortet ditt på en forsvarlig og gjennomtenkt måte. Med tanke på dette er det en dårlig idé å bruke kredittkort til spontankjøp. Da er det fort gjort at du får en høy kredittkortregning ved månedsskiftet.

Fallgruven med kredittkort er nemlig at man vender seg til å leve på lånte penger. Det er viktig å huske på at pengene som trekkes fra kredittkortet ikke er dine egne. Du opparbeider deg altså et lån når du drar kortet i kassa.

Du kan potensielt spare mye penger med et kredittkort. Så lenge du betaler i tide er disse kortene gratis å bruke. Men så snart du går over fristen for innbetaling begynner den effektive renten å løpe.

Det er helt vanlig at denne ligger på mellom 20% og 30%. Og da forsvinner de oppsparte pengene forholdsvis raskt. Rentene beregnes av kredittkortselskapene hver eneste måned. Så hvis du skyver kredittkortgjelden foran deg blir det raskt fryktelig dyrt.

Unngå betalingsutsettelse på kredittkortfakturaen

Altså skal du unngå å benytte deg av betalingsutsettelsen du blir tilbudt på fakturaen. Husk på at kredittkortselskapene er interesserte i å tjene penger. De ønsker altså at du ikke skal betale innen fristen går ut.

Heldigvis er det kommet på plass nye retningslinjer fra Finanstilsynet for å unngå dette. Før var minstebeløpet på kredittkortfakturaen automatisk fylt inn på Autogiro og E-faktura. Man måtte altså endre det manuelt for å slippe rentene.

Nå er imidlertid kredittkortselskapene pålagt å legge inn den totale summen man skylder på kredittkortregningen. Men du har fortsatt mulighet til å betale minstebeløpet hvis du ønsker dette.

Husk at gjeld er svært ugunstig for både kredittscoren din og privatøkonomien. Men i og med at kredittkortutstederen gir deg muligheten til å utsette er det fort gjort å gå i denne fella.

Det vil imidlertid alltid lønne seg å betale hele kredittkortsummen før den forfaller. Om du så må ta dette av sparepengene dine vil det fortsatt bli billigere i det lange løp.

Ikke bruk mer enn du kan betale for

Dersom du sliter med å administrere kredittkortet ditt er det viktig at du får på plass noen sikringer. Da unngår du kredittkortregninger du ikke kan betale for.

En god tommelfingerregel er å aldri ha mer i kredittramme enn du har i egenkapital. På denne måten er du sikret å alltid ha penger på konto når regningen kommer. Snakk med kredittkortselskapet ditt og senk kredittrammen dersom dette er nødvendig.

Du bør også følge med i nettbanken for kredittkortet ditt. Hvis du er usikker på hvor mye du har brukt en måned er det bare å logge inn og sjekke.

Her finner du en filtrert liste over Norges beste kredittkort.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende