Tips til deg som har inkasso

Sist oppdatert: 06 mai 2016

Hvis du ikke klarer å betale regningene dine, vil de gå til inkasso. Da vil du motta et varselbrev hvor situasjonen står forklart. I brevet vil det tydelig fremkomme at det er et inkassovarsel det er snakk om, og det vil være spesifisert hvilken faktura det er du ikke har betalt.

Når du får et slikt inkassovarsel er det en del ting du bør gjøre for å unngå at situasjon forverres. I denne artikkelen skal vi fokusere på hva du skal gjøre når etter du har mottatt et inkassovarsel. Vi vil likevel presisere at det lureste alltid vil være å betale regningene sine i tide, og ta kontakt med de du skylder penger med en gang du ser at du ikke klarer å betale dem tilbake.

 • Kontroller kravet

Det første du må gjøre er å kontrollere om kravet stemmer. Vær sikker på at inkassokravet er adressert til deg, og at du ikke allerede har betalt regningen. Sørg også for at beløpet stemmer med fakturaen du ikke har betalt.

Er det du som har bestilt varene? Hvis varene er bestilt av en person under 18år, kreves det din signatur på bestillingen. Har den ikke det, vil avtalen være ugyldig, og det samme vil inkassokravet være. I slike tilfeller må du sørge for å få returnert varene så raskt som mulig.

 • Kommunikasjon & Samarbeid

Hvis inkassovarselet ikke stemmer er det viktig at du, så raskt som mulig, tar skriftlig kontakt med inkassoselskapet. Her er det viktig at du tydelig bestrider inkassokravet deres. Det er også viktig at du alltid tar vare på kopier av all korrespondanse mellom deg og den andre parten.

Hvis inkassokravet stemmer, men du ser at du ikke har råd til å betale dem må du også ta kontakt med inkassoselskapet. Det er lurt å opprettholde en vennlig tone gjennom hele prosessen. Når alt kommer til alt er dere egentlig på samme lag. Vis du at du ønsker å betale dem tilbake, men at du kunne trengt litt hjelp, så vil innkreverne ofte strekke seg langt for å få til en god ordning. Da kan du ofte få til en avtale om lavere renter og unngå noen av gebyrene i fremtiden.

 • Forliksrådet

Hvis du nekter å betale det inkassoselskapet krever, vil saken havne i forliksrådet. Her er det viktig at du møter opp for hvis ikke så taper du automatisk saken og må betale både inkassokravet og alle utgifter. Husk å forberede deg før du skal møte i forliksrådet slik at du har klart gode argumenter for hvorfor du mener kravet er feil.

Hvis du blir dømt av forliksrådet til å betale kravet, vil pengene du skylder pluss gebyrer bli drevet inn gjennom at du blir trukket direkte i lønn eller at ting du eier blir tvangssolgt.

 • Betal så tidlig som mulig.

Jo lengre du unngår å betale regningene dine, jo dyrere blir det. Når regning går til inkasso vil det påløpe renter og inkassogebyrer og den opprinnelige regningen vil bare vokse og vokse. Du bør derfor gjøre alt du kan for å betale regningen så tidlig som mulig.

Gå gjennom alt du eier for å se om noe kan selges til en grei pris. Du kan også forsøke å tatt opp et langsiktig lån med lav rente, slik at du får betalt unna inkassokrav med høy rente. Kanskje har du en venn eller et familiemedlem som kan si seg villig til å hjelpe deg ut av ei knipe?

OPPSUMMERT:

 • Kontroller kravet. –Er beløpet riktig?
 • Kommunisere med kreditor –Dere spiller på samme lag!
 • Betal regningen så raskt som mulig
 • Forbered deg og møt opp i forliksrådet hvis saken havner der.

Refinansier inkasso her

Kredittkort
 • Raskt og enkelt
 • Gratis tjeneste
 • Helt uforpliktende