Hvordan tjener kredittkortselskapene penger?

Sist oppdatert: 28 april 2017

Hvis du har kredittkort er du helt sikkert godt kjent med den rentefrie betalingsutsettelsen disse kortene kommer med. Dette er i praksis et gratislån kredittkortet gir deg, som betyr at du kan bruke kreditt uten at det koster deg en krone.

Men da er det også logisk å lure på hvordan kredittkortselskapene tjener penger. Hvis alle betaler for seg i tide må da dette være dårlig business?

I denne artikkelen ser vi på hvordan kredittkortselskaper i Norge tjener penger. Og hvordan du kan sørge for at de tjener så lite som mulig på ditt kredittkortbruk.

Slik fungerer kredittkortselskap

Kredittkortselskap er et bredt begrep for primært to institusjoner. Disse er utstedere og nettverk.

Utstedere: Kredittkortutstedere er de som godkjenner søknaden din og sender et kredittkort til deg. Dette kan være banker, som DNB, Nordea og Landkreditt Bank. Det kan også være helt dedikerte kredittkortselskap som Santander, yA Bank og Bank Norwegian.

Disse utstederne har ansvaret for forholdet mellom bank og kunde. De tilbyr deg effektiv rente, fordelsprogrammer og nettbank. Det er også utstederne som sender ut kredittkortfakturaer og krever inn pengene du har brukt.

Nettverk: Kredittkortnettverk har generelt sett ikke noen direkte kontakt med kredittkortholderne rundt om i verden. Dette er selskaper som Visa, Mastercard, American Express og Diners Club.

Kredittkortnettverkene er som oftest verdensomspennende. Disse samarbeider med kortutstedere og forretninger for å holde et godt nettverk i live. Nettverkene kan anses som knutepunktet mellom betalingsterminalen i butikken og kortutstederen din.

Når du drar kredittkortet ditt går pengene fra kortutstederen din, gjennom kredittkortnettverket og til butikkens bank. Det er primært på tre måter både kredittkortutstederne og kredittkortnettverkene tjener penger.

Inntektskilde 1: Renter på kredittkortgjeld

Selv om alle bør strebe etter å betale kredittkortregningen sin i tide er dette dessverre ikke realiteten. Bare i Norge har 300.000 husholdninger problemer med høy kredittkortgjeld.

Når du ikke får til å betale eller velger å utsette kredittkortgjeld begynner den effektive renten din å løpe. Det er helt vanlig at denne ligger på mellom 20% og 30%. Med andre ord blir kredittkortgjeld fryktelig dyr når den ikke innfris i tide.

Dette er en enorm inntektskilde for kredittkortselskapene. Fordi trenden er slik at folk utsetter gjelden sin er også markedet svært attraktivt. Bankene kan regne med at i alle fall 20% av kredittkortholdere vil utsette gjelden på et eller annet tidspunkt.

Dette er også grunnen til at du ikke bør vente med å betale for kredittkortgjelden din. Da kaster du i prinsippet penger ut av vinduet. Og rett inn i kredittkortselskapenes lommebok. Til tross for dette er det altså her en stor del av kredittselskapenes inntekter kommer fra.

Inntektskilde 2: Avgifter på kredittkort

Ved siden av renteinntekter tjener også kredittkortselskapene en god del penger på avgifter med kredittkort. Det er helt vanlig at det tas gebyr for en rekke forskjellige tjenester. For at du skal spare så mye penger som mulig bør du absolutt gjøre deg kjent med disse. Her er de tre viktigste:

Årsavgift: De aller fleste kredittkort på markedet har en årsavgift knyttet til seg. For deg som kortholder er det sannsynligvis ikke snakk om mye penger. Men si at et kredittkortselskap har 100.000 kunder som hver seg betaler 300 kroner i årsavgift. Bare det blir 30 millioner kroner.

Kontantuttak: Det er også vanlig praksis at det er dyrt å ta ut penger med et kredittkort. Som oftest er det snakk om 30-40 kroner pluss en prosent av uttaksbeløpet. Alle monner drar, og slik er det også med inntektene til kredittkortselskapene.

Bruk i utlandet: Noen kredittkortselskap tar seg godt betalt for at du bruker kredittkortet ditt i utlandet. Her kan det være gebyr for alle korttransaksjoner, eller bare kontantuttak. Men de små prosentene blir til store beløper når man tar all kortbruken i betraktning.

For å få en full oversikt over avgiftene på kredittkortet ditt bør du alltid sjekke på utstederens nettside – helst før du søker om kredittkortet.

Inntektskilde 3: Kredittkortavgift i butikken

Det er ikke bare du som må betale for et gunstig og verdensomspennende kredittkortnettverk. Butikkene som tilbyr kredittkorthandel må også betale sitt for fordelene dette medbringer.

Derfor har alle kredittkortnettverk en prosentavgift butikkene må betale. Du har kanskje opplevd at en butikk ikke tar kredittkortet ditt? Det vil som oftest være fordi kjeden ikke ønsker å betale kredittkortavgiften til nettverket.

Kredittkortavgiften blir imidlertid distribuert til alle institusjonene som tar del i transaksjonen; butikkens bank, kortutstederens bank og nettverket i seg selv. Når du tenker på hvor mange Visa- og Mastercard-transaksjoner som gjennomføres i løpet av et år kan du forstå hvorfor det er så mye penger i kredittkortsektoren.

Unngå unødvendige utgifter på kredittkortet

Selv om kredittkortselskapet ønsker å tjene penger skal du ikke la deg lure. Det er du som må betale for en god del av disse utgiftene. Derfor bør du gjøre deg godt kjent med systemet og forsøke å unngå unødvendige gebyrer.

Det aller beste du kan gjøre sånn sett er derfor å skaffe deg et kredittkort som er så gebyrfritt som mulig. Altså at du slipper årsavgift, gebyr for kontantuttak og avgift for bruk i utlandet. Her er det bare å sjekke prislisten til de forskjellige aktørene.

Hvis du allerede har et kredittkort med ugunstige avgifter bør du forsøke å unngå dem der du kan. Ikke ta ut penger med kredittkortet ditt hvis det koster deg ekstra. Sett opp elektronisk betalingsavtale med utstederen og unngå gebyr for papirfaktura.

Og den absolutt viktigste måten å unngå utgifter på: Betal kredittkortfakturaen din i tide! Renter er en enorm inntekt for kredittkortselskapene. For at du skal slippe unna disse er det bare å holde orden i sysakene og ikke gå over fristen.

Tips til å spare med kredittkortet

I tillegg til å unngå unødvendige utgifter kan du også spare penger med kredittkortet ditt. Da må du imidlertid sette deg inn i fordelsprogrammene det kommer med, samt betalingsutsettelsen din.

Rentefri betalingsutsettelse er den største fordelen med et kredittkort. Hvis du bruker denne til det fulle vil du spare penger i renter. Pengene du ellers ville ha trukket direkte fra konto med et bankkort blir nemlig stående. Over et år sparer det deg en god del i renter.

Videre kommer de gode kredittkortene på markedet med svært gunstige fordelsprogrammer. Her kan du tjene opp bonus eller få igjen penger på kjøp du gjennomfører med kredittkortet.

For at disse skal lønne seg er det viktig at du bruker kredittkortet der det sparer deg for mest penger. Det er ikke noe poeng i å ha en fantastisk bensinrabatt hvis du aldri bruker kredittkort når du tanker.

Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende