Unngå luksusfellen

Sist oppdatert: 05 november 2016

Det er stadig flere nordmenn som sitter med enorm kredittkortgjeld. Kredittkort gir forbrukeren enkel tilgang på raske penger. Det ender med at flere og flere folk går rett i luksusfellen. Men med skyhøye renter og termingebyrer blir alt kredittkort-forbruket ekstremt kostbart for veldig mange mennesker. De færreste klarer å betale hele kredittkortregningen når den forfaller. Og blir derfor gående i en ond sirkel hvor gjelda aldri minker. Men dersom du gjør deg selv bevisst på hva kredittkort egentlig er. Samt holder god orden på privatøkonomien er kredittkort egentlig lån med 0 kroner i rente. Og gratis betalingsutsettelse hver eneste måned.

Hvor mye penger har du egentlig?

Hovedproblemet de fleste som går i luksusfellen står ovenfor. Er at de ikke forholder seg til hvor mye penger de egentlig har. Da blir kredittkort fungerende som en slags ekstra-kapital som i de fleste tilfeller er på mange titusen kroner. Og noen ganger flere hundre tusen. Fordi kredittkortselskapene generelt sett kun tar høyde for betalingsanmerkninger og inntekt når de behandler søknader er det veldig enkelt å få tak et kredittkort. Og dersom forbruket stiger raskt er det ikke noe problem å skaffe seg flere. Du rekker å øke innkjøpene dine før renter og betalingsanmerkninger tar deg igjen, og hvis du blir tatt av forbrukssuget tenker du deg ikke om før det er for sent.

Det viktigste å huske på når du skaffer deg kredittkort er hvor mye penger du egentlig har til disposisjon. Pengene på kredittkortet er ikke dine penger, og du må til enhver tid være sikker på at du har pengene du bruker tilgjengelig for å betale regningen når den kommer rullende. Derfor kan det være lurt å sette et forbrukstak på kredittkortet ditt, selv om kredittkortselskapet tilbyr deg en høyere kreditt. Sikre deg mot regninger du ikke kan betale – og dermed skyhøye renteutgifter – ved å være tydelig på hvor mye penger du egentlig har på bok.

Tenk på kredittkort som dyre lån

Som nevnt over er ikke kredittkort-pengene dine penger. Når du drar kredittkortet på et kjøp låner du disse pengene. Og du låner de med en potensielt enorm rente. Det er også utrolig viktig å huske på at når du bruker kredittkort tar du i praksis opp gjeld. For hvert innkjøp du gjør øker lånebeløpet ditt, og dermed også rentesummen. Hvis du skal unngå luksusfellen må du til enhver tid være bevisst på at balansen på kredittkortene starter på 0 og kun beveger seg nedover i minus. Med mindre du legger egne penger inn på kredittkortet betyr alle kjøp et større og større lån.

Du må holde god oversikt over disse lånene dersom du har flere kredittkort. Samt være helt sikker på at du ikke overstiger din reelle egenkapital. Hvis du ignorerer den faktiske funksjonen et kredittkort har er det veldig lett å tenke på det som et vanlig bankkort. Og plutselig står du der med et lån du ikke har råd til å betjene og blir tvunget til å betale minimumsbeløp på minimumsbeløp uten at lånet ditt blir noe mindre.

Skaff deg et budsjettprogram

Et av de største hjelpemidlene mot uønsket og uhåndterbar kredittkortgjeld er et budsjettprogram med funksjon for kredittkort. Dersom du skaffer deg et slikt program og legger inn alle transaksjonene du har på kredittkortene dine vil du raskt se at det er veldig mye enklere å bruke penger enn å spare dem. I slike budsjettprogrammer legges summen av totalgjeld sammen og måles opp mot summen av egenkapitalen din. Hvis du da ser at tallene begynner å gå i rødt er du nødt til å slutte å bruke penger på kreditt.

Dette handler om å gjøre seg selv bevisst på at kredittpenger ikke er det samme som egne penger. Dersom du allerede sitter med en del kredittkortgjeld kan et budsjettprogram også hjelpe deg. Du registrerer enkelt gjelden du allerede har og vil da kunne legge inn et fast månedsbeløp for å betale ned på gjelden din. Når tallene begynner å gå i pluss kan du begynne å bruke kredittkortet ditt igjen, så lenge du sørger for at du ikke går i minus totalt sett.

Hold oversikt over den totale kredittkortgrensen din

Sist, men ikke minst, er det viktig at du alltid følger med på hvor mye kreditt du egentlig har til disposisjon. Hvis du har mer enn ett kredittkort kan det fort hende at dette handler om mange hundre tusen kroner. Det er viktig å ta innover seg den totale kredittkortgrensen. Slik at du kan være klar over hvor mye du faktisk ender opp i minus med. Har du for eksempel 100.000 kroner i egenkapital, men kreditt tilgjengelig på totalt 250.000 kroner. Da kan du bli sittende igjen med 150.000 kroner i minus, pluss termingebyrer og renteutgifter. Hvis du oppdager denne fallgruven er det igjen lurt å sette tak på kredittkortene for å begrense det potensielle forbruket ditt.

Ved å være bevisst på hva kredittkort egentlig er. Da stiller du mye sterkere til å bruke dem på en smart måte for privatøkonomien din. Hvis du passer på at du aldri bruker mer på kreditt enn du kan betale med egne penger. Har du tilgang på tusenvis av kroner i gratis lån hver eneste måned.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende