Valutauttak vs. kredittkort – hva lønner seg?

Sist oppdatert: 20 september 2017

Det råder stor forvirring blant mange rundt hva som lønner seg hva gjelder valutauttak når man skal reise på ferie i utlandet. Spørsmålet er bokstavelig talt: Hvor får jeg mest valuta for pengene?

Og det er heller ikke så lett å vite hva som er lurest å gjøre. Bør man ta ut pengene på kredittkortet? Eller er det bedre å ta de ut på flyplassen før man forlater Norge? Det er tidvis store forskjeller på hvor mye du betaler for utenlandsk valuta. Derfor er dette gode spørsmål å stille seg selv før man reiser.

Her tar vi en skikkelig titt på valutauttak i Norge opp mot kredittkort. Les videre, så går vi gjennom hva som lønner seg for deg, og hvorfor.

Den gjeldende valutakursen på markedet

Kursen på en hvilken som helst valuta fastsettes av markedet hver eneste dag. Dette handler om kompliserte økonomiske ligninger som bestemmer hvor mye eksempelvis én norsk krone er verdt opp mot én amerikansk dollar.

Først og fremst må du være oppmerksom på at du aldri kommer til å få den gjeldende valutakursen når du tar ut penger. Man blir alltid nødt til å betale visse prosentgebyrer for å veksle én valuta til en annen.

Trikset er dermed å få disse prosentene så lave som overhodet mulig – slik at du får flest mulig dollar, eller baht eller lire for færrest mulig kroner. Og her er det faktisk en forholdsvis stor forskjell mellom å ta ut pengene i Norge før du reiser på ferie og å bruke kredittkortet ditt i utlandet.

Gebyrene uttrykkes som forskjellige ting – administrasjonsgebyr, uttaksgebyr eller omregningsgebyr – men i bunn og grunn handler de alle sammen om hva du må betale for valutaen din. La oss ta en titt på valutauttak i Norge aller først.

Valutauttak

Gebyrer på valutauttak

Valutauttak er det man gjør når man går i banken eller bruker en valuta-minibank på flyplassen før man reiser. Da vil du se at banken opererer med to forskjellige verdier på hver enkelt valuta. Den ene er salg og den andre er kjøp.

Husk på at banken er interessert i å tjene penger på valutavirksomheten sin. Derfor er de avhengige av å gjøre noe med markedskursen på valutaen. Dette gjør de ved å justere på henholdsvis hva de kjøper en valuta for og hva de selger den for.

Tommelfingerregelen her er at med valutauttak må du alltid betale mer når du skal kjøpe en valuta fra banken – og får mindre når du skal selge den. La oss si at markedskursen for amerikanske dollar ligger på 8,3 norske kroner. Da er det vanlig for banken å gjøre følgende:

Salg av USD: 8,5 norske kroner

Kjøp av USD: 8,1 norske kroner

På bare én dollar har banken altså tjent 40 øre. Dette er også bakgrunnen for at valutauttak ofte kan være forholdsvis dyrt. Og i tillegg til dette tar banken gjerne både 40 og 50 kroner i administrasjonsgebyr ved valutauttak.

Eksotiske valutaer er dyrere

Dersom du skal ta ut valuta her hjemme bør du være obs på én annen ting. Jo mer eksotisk en valuta er, jo mer vil det som oftest koste for deg å ta den ut i banken. Det handler helt enkelt om etterspørselen – samt hvor mye jobb det er for banken å få tak i akkurat denne valutaen.

La oss ta et eksempel. I skrivende stund ligger thailandske baht på 0,23 norske kroner, i henhold til markedskursen. Altså får du 4,2 thailandske baht for 1 krone. Valutakursen for kjøp og salg hos DNB ser slik ut:

Kjøpe: 0,26 norske kroner (seddeluttak)

Selge: 0,21 norske kroner (sedler)

I tillegg må du betale 40 kroner for uttaket. Hvis du da skal ha ut 4000 thailandske baht koster det 1080 kroner, mens det på markedskursen koster 920 kroner. Med andre ord har banken tjent 160 kroner i forhold til valutakursen i dette eksempelet på valutauttak.

Kursen til Visa, Mastercard og andre kredittkortselskaper

I motsetning til det mange tror er det ikke slik at kredittkortselskapene tjener seg rike på valutaveksling. Faktisk vil du i de aller fleste tilfeller få en bedre kurs med kredittkortet enn på valutauttak.

Det er flere grunner til dette. Først og fremst er store kredittkortselskaper som Diners Club, American Express, Visa og MasterCard verdensomspennende nettverk. Det betyr at det er veldig mye lettere for dem å få tak i alle typer valuta enn det er for en norsk bank.

Selskapene samarbeider altså med banker over hele verden og har derfor ingen utfordringer med å skaffe sedler på utenlandsk valuta. Videre er det viktig å huske på at kredittkortselskapene er i konkurranse med hverandre.

Altså er det ikke gunstig for dem og ta seg godt betalt for valutauttak. Da er sannsynligheten stor for at kortholderen vil gå for en annen leverandør. Derfor vil du oppleve å i de aller fleste tilfeller få en gunstigere valutakurs på kredittkortet ditt enn du gjør på et valutauttak hjemme i Norge.

kredittkortnummer

Gebyrer på kredittkortuttak

Så er det selvfølgelig en annen type kostnad du må være obs på når du bruker kredittkortet ditt til å ta ut kontanter i utlandet. Dette er kortutstederens gebyrer for kontantuttak. Det er stor variasjon fra kredittkort til kredittkort, så det er viktig at du sjekker dette før du legger ut på tur.

Visse kortutstedere tar seg nemlig godt betalt når du skal ta ut kontanter. Her er det vanlig at du både betaler et fast beløp, samt en prosentandel av uttaksbeløpet. Det faste beløpet ligger gjerne på mellom 30 og 50 kr, og det er vanlig å betale 1 % av det du tar ut.

Som oftest vil selv dette være billigere enn valutauttak i Norge. Men mest valuta for pengene får du hvis du velger et gebyrfritt kredittkort. Det finnes visse kort som er skreddersydd til utenlandsreise, og her er gjerne kontantuttak helt gratis.

På samtlige kredittkort går uttaksbeløpet ditt – så lenge du tar ut penger i utlandet – innunder den gebyrfrie betalingsutsettelsen. Du trenger altså ikke å betale renter av pengene du tar ut og du må heller ikke innfri gjelden før fristen på fakturaen går ut.

Ta ut penger med kredittkortet

På bakgrunn av dette vil det nesten alltid være billigere å ta ut penger med kredittkort enn på valutauttak før du reiser fra Norge. Dette er både på grunn av den gunstige kursen kredittkortselskapene får og at det er større konkurranse mellom dem.

La oss bruke eksempelet for thailandske baht over og sammenligne de to alternativene:

Mastercard

1 THB = 0,24 NOK

Visa

1 THB = 0,24 NOK

DNB

1 THB = 0,26 NOK + uttaksgebyr

Markedskurs

1 THB = 0,23 NOK

Med andre ord lå både Visa og MasterCard sin valutakurs på kun en øre mer enn markedskursen. Dersom du hadde tatt ut pengene med et gebyrfritt kredittkort fra et av disse selskapene i utlandet ville du ha fått 4000 thai baht for 960 kroner. Det er 120 kroner billigere enn på valutauttaket, selv for en eksotisk valuta.

På flere uttak i løpet av en lengre ferie kan du altså spare forholdsvis mye penger hvis du venter med å ta ut valutaen til du kommer frem. I tillegg får du ekstrafordelen med gebyrfri betalingsutsettelse på kredittkortet, som gjør at pengene får stå lenger på din konto i banken før du må bruke dem.

Vil du lære mer om uttak av kontanter i utlandet? Ta en titt på denne artikkelen.

Kredittkort
  • Raskt og enkelt
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende