VISA eller MasterCard

Sist oppdatert: 03 mai 2016

I Norge er det nok vanlig å assosiere MasterCard med kredittkort og Visa med vanlig debetkort. Dette er helt naturlig, ettersom det stemmer godt overens med de ulike selskapenes markedsstrategi. Det som ikke like mange vet er at både MasterCard og Visa tilbyr både debet- og kredittkort.

Hvem får du kortet av?

Når du bestiller nytt bankkort er det ikke direkte Visa eller MasterCard som utsteder kortet ditt. De bestemmer heller ikke hvilken rente du skal betale, eller hvor mye gebyrer du må ut med. Disse selskapene står kun for den tekniske løsningen rundt selve transaksjonen. Per i dag så bruker de fleste bankene en betalingsløsning fra Visa, og det er også derfor de fleste norske debetkort også kommer med Visa-logo. I det siste har det faktisk foregått et lite skifte, hvor blant annet Handelsbanken har gått over fra Visa til Mastercard som sin betalingsløsning for debetkortene sine.

Hvorfor tar ikke butikken MasterCard?

Når en butikk skal bestemme seg for hvilken kortterminal og betalingsløsning de skal bruke, vil ofte de som godtar flere typer ulike betalingskort (Visa, MasterCard, AmEx), være dyrere å bruke enn terminaler som kun godtar enkeltkort. Det er også slik at noen av selskapene er billigere å bruke enn andre. American Express er for eksempel relativt dyrt for butikken å ha, men de selger seg gjerne inn med at de som bruker kortet har høy betalingsevne. Det blir da en vurderingssak for hvert enkelt utsalgssted om de skal ta seg råd til å godta flere typer kredittkort.

Hva skal jeg velge?

I Norge er det Visa som aksepteres flest steder, mens MasterCard følger hakk i hjel. Mindre kjente kort som American Express og Diner’s Club, er ikke like utbredt her til lands, og aksepteres derfor ikke så mange steder. Drar du derimot til utlandet, vil du i noen land nesten kun finne butikker som godtar MasterCard. Det kan derfor være lurt å ha minimum ett kort fra både Visa og MasterCard.

Det er også verdt å merke seg at steder som tar debetkort fra Visa, ikke nødvendigvis tar kredittkort fra Visa. Dette problemet blir mindre og mindre utbredt, og gjelder spesielt ved mindre gatekjøkken og lignende som ikke tar kredittkort i utgangspunktet.

OPPSUMMERT:

• Det er ikke Visa eller MasterCard som bestemmer renter og gebyrer. Det er kredittkortutsteder (banken) som gir deg kreditt- eller debetkortet.
• Butikker må betale for å bruke betalingsløsninger fra de ulike selskapene. Det er derfor ikke alle tar imot alle typer kredittkort.
• I Norge er Visa det vanligste, men MasterCard aksepteres nesten like mange steder. Diner’s Club og AmEx er mer uvanlig.

Finn det beste kredittkortet til ditt bruk
Kredittkort
  • Stor sammenligning
  • Gratis tjeneste
  • Helt uforpliktende