Gå til sidens hovedinnhold

Kreftmedisin kan forlenge livet med ti år

Omstridt kreftmedisin viser seg å gi resultater.

(SIDE2): Regjeringen ga 110 millioner til norsk studie av omstridt kreftmedisin tidligere i år. Nå viser en omfattende internasjonal studie at en av fem fortsatt levde etter syv år på medisinen, skriver VG tirsdag.

Medisinen Ipilimumab, stimulerer immunforsvaret til å angripe kreftceller hos føflekkreft-pasienter. Grunnen til at den er omstridt er den høye prisen. Den koster nemlig 700.000 kroner per behandling.

Nå viser en oppfølgingsstudie at enkelte pasienter har overlevd i opptil ti år, på tross av at man først trodde medisinen kun ga noen års ekstra levetid.

Studien ble lagt frem på Europeisk kreftkongress i Amsterdam.

- Det er en studie som bekrefter det vi har håpet på. Studien er en av flere som bekrefter at det var en riktig avgjørelse å gi norske pasienter tilgang til ipilimumab, sier Oddbjørn Straume, overlege ved kreftavdelingen på Haukeland Universitetssykehus til VG.

De nye tallene viser en total median overlevelse på 9,5 måneder, og at 21 prosent fortsatt levde etter tre år. Hele 17 prosent levde etter syv år.

Føflekkreft

Norge ligger på topp på europeisk statistikk over dødelighet som følge av føflekkreft. I 2011 fikk 1718 nordmenn føflekkreft. Av disse var 854 menn og 864 kvinner, ifølge Kreftregisteret.

Symptomer
Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, i nyoppståtte så vel som i eldre føflekker. Føflekkreft kan i enkelte tilfeller også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.

Symptomer på føflekkreft kan være en føflekk som :

endrer form eller farge (spesielt til svart)

vokser

klør

blør eller danner sår

har asymmetrisk form

har ujevn farge

har uklar overgang til normal hud

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken