Gå til sidens hovedinnhold

Høye kvinner mer utsatt for kreft

Øker risikoen med en tredjedel.

(SIDE2): Studien, som ble utført ved Oxford University, viser at risikoen for å få kreft øker med rundt 16 prosent for hver tiende cm høyde.

Forskerne sammenlignet forholdet mellom høyde og de mest vanlige kreftformene - blant annet brystkreft, leukemi, leverkreft, magekreft og eggstokkreft, på en million britiske kvinner.

Grunnleggende mekanisme
Resultatet ble at de som kvinnene som er 175 cm høy har en tredjedel større større risiko for å få kreft, enn en kvinne på 152, skriver Daily Mail.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- At sammenhengen mellom høyde og kreft risiko synes å være felles for mange forskjellige typer kreft antyder at det kan være en grunnleggende felles mekanisme, som kanskje handler tidlig i folks liv, når de vokser. Selvfølgelig kan ikke folk endre høyden sin. Og det å være høy har blitt linket til mindre risiko for andre sykdommer, som hjertesykdommer, sier kreftforsker Jane Green ved Oxford.

I løpet av det siste århundret har gjennomsnittshøyden på en voksen person steget med en cm hvert tiende år i Europa.

Forskerne mener at linken mellom kreft og høyde kan forklare opptil 15 prosent av krefttilfellene i løpet av de siste hundre årene.

Trigger svulster
En av grunnene til denne sammenhengen er at høye jenter ofte kommer i puberteten tidligere enn lavere jenter. Når man kommer i puberteten produseres det store mengder østrogen, som trigger veksten av svulster.

De peker også på at høye kvinner har flere celler i kroppen, og at det derfor er en større sjanse for at en av dem vil utvikle kreft.

- Denne studien bekrefter at det finnes en sammenheng mellom kreft og høyde, og den baner derfor vei for videre forskning som kan hjelpe oss til å forstå hvorfor det er sånn. Men høye mennesker trenger ikke å bekymre seg. Folk flest er ikke høyere enn gjennomsnittet, og høyde vil bare ha små utslag når det kommer til ens individuelle risiko for å utvikle kreft, sier Sara Hiom, fra Cancer Research UK.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken