Gå til sidens hovedinnhold

Tester kreftvaksine

Ny forskning gir håp til leukemipasienter.

(SIDE2): En ny vaksine kan være redningen for mange leukemipasienter. Ifølge den britiske avisen Daily Telegraph påstår nemlig britiske forskere at de er på vei til å utvikle en vaksine som kan bli brukt til å stoppe eventuelle tilbakefall pasienter kan oppleve etter gjennomført cellegift eller benmargstransplantasjon.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

Brukes også på andre krefttyper
Håpet er at vaksinen, som aktiverer kroppens eget immunsystem, etter hvert skal kunne brukes til å kurerer og behandle også andre typer kreft.

Ideen bak kreftvaksinen er ikke at den nødvendigvis skal forebygge sykdom, men vaksinen programmerer immunsystemet til å jakte på kreftceller og ødelegge de.

Vaksinen skal deretter oppfordre immunsystemet til gjenkjenne leukemien om den kommer tilbake, noe som kan forebygge tilbakefall.

Sykdommen kommer tilbake
De første pasienten skal bli testet på «King`s College» i London. Testpasientene har en leukemi form kjent som akutt myelogen leukemi, og er den mest vanlige formen for leukemi blant voksne mennesker. Selv med aggressiv behandling opplever nærmere halvparten av pasientene at sykdommen kommer tilbake.

Teamet bak vaksinen, professorene Ghulami Mufti og Farzin Farzaneh og doktor Nicola Hardwick, sier at vaksinen kan brukes til behandling av leukemi pasienter og behandling av andre krefttyper, om testene er suksessfulle.

– Det er det samme konseptet som med vanlige vaksiner. Immunsystemet er laget for å se noe ukjent og kan dermed ødelegge det. Dette har sjansen til å bli kurerende, sier temaet til avisen.

Koster 140.000 per pasient
Arbeidet, som har tatt over 20 år, har den siste tiden blitt støttet av ulike leukemi-organisasjoner. Kostnaden for å behandle hver enkelte pasient er estimert til omkring 140.000 kroner – noe som bare er ti prosent høyere enn vanlig typer behandlingsformer.

Suksess på mus
Et eksperiment er allerede gjennomført på mus med leukemi, og suksessraten var stor.

Vaksinert forlenget nemlig livene til musene med 25 år og halvparten av alle musene hadde ingen tilbakefall.

Kommentarer til denne saken