Gå til sidens hovedinnhold

Legenes råd mot kreft

Å styre unna sukker er bare ett av rådene.

(SIDE2): Det fins en rekke ulike råd for å forebygge kreft. Omtrent hvert tredje tilfelle av kreft skyldes livsstil, og spesielt er tobakksbruk og usunt kosthold viktige årsaker. Det betyr at hvert tredje tilfelle av kreft kan forebygges, skriver Kreftforeningen på sine sider.

Med økende fysisk aktivitet reduseres blant annet risikoen for å få tykktarmskreft med 30-40 prosent. Vi vet at overvekt er en viktig kreftårsak og at man bør være forsiktig med solen. Rundt om i hele verden forskes det på den utbredte og alvorlige sykdommen som rammer så mange. Norge ligger på krefttoppen og tall fra Kreftforeningen viser at i 2008 fikk 26 121 personer kreft, 14 000 menn og 12 121 kvinner.

Under ser du en oversikt over amerikanske leger og forskeres egne råd til hvordan man kan bekjempe sykdommen.

Helsemagasinet Shape.com har samlet ulike legers råd mot kreft.

Viktige antioksidanter
- Jeg drikker smoothie med blåbær og granateple fordi min egen forskning viser at begge disse fruktene inneholder stoffer som kan redusere veksten av ulike kreftceller.

Ph.D Shuian Chen ved Tumor Cell Biology Beckman Research Institute, City of Hope.

Hold vekten stabil
- Over 90.000 dør av kreft relatert til overvekt, hvert år. Bare fem kilo overvekt kan gi forhøyet produksjon av hormoner som østrogen og øke risikoen for brystkreft og livmorhalskreft. Jeg prøver å holde vekta i sjakk og om vektnåla går opp så trener jeg litt mer og spiser litt mindre en periode.

Ann Kulze, M.D., director, Prevent Cancer Foundation

Spis som grekerne
-Kostholdet mitt er for det meste basert på middelhavsdietten med rikelig av frukt og grønnsaker, fisk, olivenolje, nøtter og fullkorn. Spiser du denne maten i tillegg til å trene regelmessig og være røykfri har du redusert kreftrisikoen med 60 prosent.

Lorenzo Cohen, Ph.D., director, MD Anderson Cancer Center's Integrative Medicine Program

Følg med på munnhelsen

- Kreft i munnhulen er sterkt økende blant unge mennesker mellom 20 og 40 år. Man tror det er HPV-viruset som spres via oralsex. Jeg ser alltid etter uvanlige forandringer i munnen hos mine pasienter, som sår, blemmer på kinnet, tungen eller leppene. det tar som regel mindre enn to minutter å sjekk dette. Dersom tannlegen din ikke gjør dette allerede så spør om vedkommende kan ta en titt.

Gigi Meinecke, D.M.D., a dentist in Potomac, Maryland

Sjekk familiehistorien
- Min mor hadde tarmkreft i en alder av 62 år så jeg startet med å sjekk dette selv i slutten av 40-årene. Noen år tidligere enn anbefalt alder. De fleste kreftformene er ikke genetiske, men om både foreldre og/eller tanter og onkler eller besteforeldre har hatt kreft kan du selv være utsatt.

Mary Jane Minkin, M.D., clinical professor of obstetrics and gynecology, Yale School of Medicine

Reduser sukkermengden
- For mye sukker kan virke som en boost for kreftcellene, få dem til å vokse og bli flere. Jeg drikker alltid farris istedenfor sukkerholdig mineralvann og bruker sitron i teen istedenfor sukker.

Mark Hyman, M.D., author of The UltraSimple Diet

Mariner kjøttet
- Å steke kjøtt over høy temperatur kan gi to grupper av skadelige stoffer, såkalte stekemutagener og PAH-forbindelser. Jeg marinerer alltid kjøttet først og tilsetter ulike krydder og urter før jeg griller. Våre studier viser at ved å gjøre dette kan man begrense nivået av de skadelige stoffene med hele 40 prosent.

J. Scott Smith, Ph.D., chair, Kansas State University's Food Graduate Program

Ro ned tempo
- Forskning viser at det er er en klar link mellom stress både på det mentale og følelsesmessige planet og hvor utsatt du er for sykdom. Å få tid for deg selv kan løse opp angst og spenninger og gi deg en kontroll over livet. Jeg prøver å bestille minst en massasje i måneden.

Susan Silberstein, Ph.D., CEO, beatcancer.org

Spis gurkemeie

- En antioksidant og et betennelseshemmende krydder som angriper kreftcellene og hindrer de i å utvikle seg.

David Servan-Schreiber, M.D., Ph.D., author of Anticancer: A New Way of Life

Få i deg bær
- Alle typer bær inneholder fenoler og antocyaniner som kan gjøre det vanskeligere for kreftsvulster å vokse. Stoffene bekjemper også frie radikaler i kroppen.

David Servan-Schreiber, M.D., Ph.D., author of Anticancer

Lær deg å elske brokkoli

- Brokkoli og blomkål inneholder stoffene sulforafan og Indol-3 carbinol. Disse stoffene hindrer cellene i å utvikle seg til kreftceller. De forstyrrer enzymer som bidrar til vekst av kreftceller.

David Servan-Schreiber, M.D., Ph.D., author of Anticancer: A New Way of Life

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken