(Nordlys): – Hvis jeg klarer å holde meg i live i ti år, så tror jeg det har kommet noe som gjør at jeg kan leve med dette til jeg er gammel og dør av noe helt annet, sier 34 år gamle Stian Aagnes.

Han sitter avslappet og blid etter en knalltøff økt med crossfittrening i Tromsø. For et halvt år siden fikk han diagnosen som gjorde han regnet med å dø før jul i år.

Men kroppen har hittil respondert optimalt på medisinene. Nå trenes det i stedet tøffe økter med crossfit 4–5 ganger i uka for 34-åringen som har uhelbredelig kreft.

Den tøffe beskjeden

Ti dager etter at Stian Aagnes i mai fikk beskjeden om at han hadde lungekreft i stadium 4 (uhelbredelig kreft), så fikk han og samboeren Iselin sitt tredje barn.

Den gang trodde ikke Stian at han ville oppleve yngstesønnen Nikolais første skritt. Men responsen på medisinen har hittil vært optimal.

– Jeg har vært veldig heldig og har hatt en «complete response» (komplett respons) på medisinene. Jeg hadde det som tilsvarte en liter kreftceller i lungene.

Nå er kreftcellene, foreløpig, borte.

– Jeg har jobbet i Forsvaret, jeg har fått reist ut i verden og til Afghanistan to ganger. Jeg har hatt det kjempefint. Personlig er jeg fornøyd, men jeg har lyst til å se ungene mine vokse opp, sier Stian bestemt.


Tilbake til et aktivt liv

Dermed kunne han gradvis ta de små skrittene tilbake mot et normalt liv på forsommeren. For Stian er normalen et aktivt liv.

– To uker etter jeg begynte med medisiner, i slutten av mai, løp jeg min første 200 meter. I begynnelsen av juli løp jeg en mil på litt over en time. Jeg vil ha kontroll så langt det lar seg gjøre, jeg vil ikke at kreften skal ta kontrollen på meg, sier han.

– Det sies at den største myten er at du ikke kan tenke deg frisk. Nei, du kan ikke tenke deg frisk. Når du tenker på at det er hjernen som styrer alle hormonelle kontroller i kroppen, så mener jeg at de må være noen paralleller der for at man skal legge til rette for å klare seg best mulig. Det er synsing fra meg, det må jeg si.

Han er føler seg trygg på at treningen bidrar positivt i den situasjonen han befinner seg i.

– Uansett om det ikke hjelper på noe annet, så hjelper det på det mentale.

Min treningsuke

Navn: Stian Aagnes

Alder: 34

Stilling: Salg og marked (tidligere pilot) i Helitrans

Spiser til frokost: Ingenting

Skeier ut: Burger King

Favorittmat: Tomatgryte

Antall treninger i uka: Fire-fem

Favorittaktivitet: Å være med barna mine. I trening er det knebøy.

Hvordan får du til å trene i hverdagen: Bruker lunsjtimen på jobb

Hvem vil du ha med på en styrketrening: Alle på lunsjtimen på Crossfit Tromsø, de motiverer til å pushe enda lenger en man trodde man kunne!

Kan hjelpe mot kreftcellene

Et studie i Danmark i 2017 viste at adrenalinstigningen som oppstår under trening kan hjelpe mot dannelse av nye kreftceller.

«Vår studie viser at adrenalinstigning under trening direkte kan regulere en signalvei (som blir kalt Hippo-signalvei), og som er ansvarlig for dannelse av nye organer og svulster», uttalte Pernille Højman til NHI.no tilbake i 2017.

Aagnes viser selv til studiet når han forteller om motivasjonen og effekten av treningen.

Men like viktig for motivasjonen:

– Treningen gir resten av kroppen overskudd i en større grad til å takle tingene du får møte. Mentalt sett får du det bedre fordi den regulerer hormoner og inflammasjon. Alle tingene er med å gjøre at du takler det bedre.

Han tror treningen gjør at han kan leve lenger.

– I det minste kan du leve bedre med det, sier han.

Samler inn penger til forskning

For trebarnspappaen, som aldri har tatt seg en sigarett i hele sitt liv, og som har vært drevet aktivt med styrke- og utholdenhetstrening i sine år i Forsvaret, har sykdommen gitt han en kampsak.

– Stigmaet er at du skal være nesten pensjonist og har røykt for å få lungekreft. Jeg har jobbet, vært aktiv og trent. Likevel klarer man å få det. Det største man kan gjøre mot lungekreft er å få bort røykingen. Men jeg tror mange har vært predisponert uansett.

I et innlegg på sin egen Facebook-konto har Stian fortalt om sykdommen og sitt engasjement for saken (ekstern lenke).

Han viser til tall fra National Cancer Institute i USA, som viser at det brukes 10 ganger så mye penger på forskning for hvert brystkreft-dødsfall til hvert lungekreftdødsfall. Selv har han startet sin egen innsamling på Facebook til forskning på medisiner mot lungekreft.

– Medisinene jeg går på nå holder sykdommen i sjakk. På et tidspunkt vil cellene skjønne at her må de sende andre signalveier. Med min medisin sier de at det tar gjennomsnittlig tre år før det skjer. Klarer vi å få det i fem-seks-syv år, så har vi kommet langt.

Fredag denne uken kjører også Klinikk24 – eierne av Crossfit24 hvor Stian Aagnes trener nærmest daglig – en trening til kampen mot kreft.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for at de gjør det tiltaket for meg.

Åpen med barna

Selv om Stian har en sterk drivkraft for å overleve kreftsykdommen i mange tiår, så tar han samtidig høyde for at det kanskje ikke blir slik. For han har det vært viktig å fortelle seksåringen Aslak og datteren Aurora på snart tre år om situasjonen.

– Ungene mine vet at jeg er syk. Jeg har beskrevet det som at jeg har en ninja i lungene. - Jeg har gjort det slik for de skal skjønne at kroppen min ikke «ser» hva som er i den. Slik har jeg prøvd å forklare det til sønnen min.

Toåringen Aurora har fått være med på sykehuset når pappa har tatt blodprøver.

– Hun skjønner at noe er galt. Jeg prøver å tenke slik, at hvis pappaen min hadde dødd og jeg hadde funnet ut senere de hadde holdt det skjult for meg, så kunne jeg blitt veldig bitter i etterkant. Det er slik jeg vil forholde meg til ungene mine, sier han.

Han vil ikke at sykdommen skal holdes skjult, at ungene ikke skal ane noen ting. For plutselig kan han være borte.

– Da synes jeg det er bedre at de vet at noe galt, og jeg prøver det jeg kan.