Gå til sidens hovedinnhold

Krekar: - Saddam må dø

Mulla Krekar mener Iraks tidligere diktator bør få dødsstraff i samsvar med islamsk sharialovgivning.

- Saddam Hussein er en diktator, og står ansvarlig for at over 5100 mennesker ble drept i landsbyen Halabja i mars 1988. Da han tok over makten i 1981, tok hans folk livet av 33.000 av Saddams motstandere, sier Mulla Krekar til TV 2 Nettavisen.

Regimet til Saddam Hussein opererte med 169 lover det ga dødsstraff å forbryte seg mot. Blant disse var desertering fra militærtjenesten.

- Familien ble tvunget til å heie mens sønnen deres ble skutt, og de måtte betale det kulen kostet. De fikk ikke begrave liket av desertøren før de hadde betalt kostnaden ved henrettelsen. Dette er en av grunnene til at Saddam må få dødsstraff, sier Krekar.

Massakre
24. januar møter Saddam igjen for retten. Dette rettsmøtet skal blant annet ta for seg massakren mot kurderne i landsbyen Halabja i 1988 og massakren på sjiamuslimer i Dujail nord for Bagdad i 1982..

Ved massakren i Halabja ble over 5000 kurdere drept med gass.

- På den tiden var jeg i Pakistan, siden begynte vi å samle inn penger til ofrene. Jeg har publisert en bok om dette, og har klart å skrive ned navn og fødselsdato til 3100 av dem som døde i Halabja, sier Krekar.

- I dag finnes det en rekke dokumenter som beviser at Saddam og general Ali Hassan Almajjed var direkte ansvarlige for det som skjedde. Flere av disse dokumentene er tilgjengelige på internett.

- Må dø
Krekar sier Saddam Hussein har rett å forsvare seg i alle sakene mot ham, og at hans forsvarere må få beskyttelse slik at de kan gjøre jobben med å forsvare Saddam. Han tror at irakiske myndigheter uansett vil sørge for at Saddam får dødsstraff, og at det er med tanke på saken mot Saddam at dødsstraffen er blitt gjeninnført i Irak.

- Ifølge irakisk lovgivning, som er lagt opp etter islamsk sharialovgivning når det gjelder drap, må Saddam få dødsstraff fordi han står ansvarlig for en rekke massakre, sier Krekar.

- Hvis rettssaken hans blir flyttet til Europa eller USA, der hans gamle venn Donald Rumsfeld bor, kommer Saddam til å leve i paradis - mot at han holder kjeft om det kjemiske materialet USA har solgt til ham og han har brukt mot kurderne.

Krekar sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er noe nytt i forhold til utvisningssaken hans med norske asylmyndigheter.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken