(SIDE2): «Dying to be beautiful. Are your beauty products killing you?» heter boka av Kate Lock som avslører hva de små krukkene med luksuskrem inneholder.

De lover å glatte ut rynker, gi fuktighet, beskytte mot frie radikaler også videre. Men hva skjuler seg bak de fine ordene? Og er du villig til å smøre deg med hva som helst for skjønnheten?

SYNS DU MAN BØR STOLE PÅ AT INNHOLDET I HUDKREMER ER FORSVARLIGE? DISKUTER UNDER

I Storbritannia bruker kvinner, ifølge en undersøkelse fra 2006, rundt 30.000 kroner på skjønnhetsprodukter og behandlinger, hvorpå 81 prosent av kvinnene bruker sminke hver dag.

I Norge er vi storforbrukere av kosmetikk, hudpleie- og hygieneprodukter sett i en internasjonal sammenheng. Målt i forbruk per innbygger ligger vi som nummer to i Europa etter Sveits. Samlet kjøper vi slike varer for drøyt åtte milliarder kroner årlig.

Les saken: Rekordsalg for hudpleie

Selv om EU-reglement gjør det tryggere for forbrukerne er det fortsatt en del ingredienser som regnes som

En rapport fra Women's Environmental Network, som ble publisert i 2003 hevder at kosmetikk- og skjønnhetsprodukter kan inneholde ingredienser som påvirker fruktbarheten, stimulerer aldringsprosessen og linkes til kreft, allergier og andre helseproblemer, melder Daily Mail.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Her er listen med stoffer du bør unngå:

Phthalates/ftalein
Brukes mest i plastprodukter for å gjøre de mer fleksible. De blir også tilføyd i noen kosmetiske produkter for å hjelpe til med å stabilisere duftstoffer. Selv om tre ftaleiner er blitt ulovlige ifølge EU-reglementet er fortsatt ftlein DEP. i bruk i deodoranter, aftershave, hårprodukter, hudkremer og parfyme. Kvinner på 20-40 år har de høyeste verdiene av ftlein i kroppen. Det kan påvirke fruktbarheten. Stoffet linkes også til økt risiko for astma og allergi, samt at det virker inn på hormonsystemet.

Formaldehyde/Formaldehyd
Et konserveringsmiddel som lett blander seg med vann. Fins ofte i vannbaserte produkter som sjampo, dusjsåpe og håndvask. Den har også desinfiserende, bakterie og soppdrepende egenskaper.

Middelet kan trigge allergier og noen mennesker har rapportert om astma og hodepine etter at de er blitt eksponert for kjemikaliet. Stoffet er klassifisert som kreftfremkallende.

Parabens/Parabener
Et syntetisk stoff som brukes som et konserveringsmiddel for å hindre bakterier, mugg og gjær i å vokse. Du finner ofte stoffet i en av disse formene: methylparaben, ethylparaben, butylparaben, propylparaben, isobutylparaben, benzyl paraben i mange skjønnhetsprodukter fra deodoranter til fuktighetskremer til solkremer. De blir også brukt som konservering i mat.

De er kjent for å forstyrre hormonfunksjoner. Mer enn 12 studier har vist at parabener kan minske effekten av østrogen i dyr når det blir smurt på huden.

Linken mellom østrogen og brystkreft er allerede godt bevist, men i 2004 gjorde Dr. Phillipa Darbre ved University of Reading en studie hvor hun fant bevis på at det fantes parabener i brystkreftsvulster.

Pesticides/Pesticider
De samme kjemikaliene som du finner i blomsterbedet, bare i større konsentrasjon. de kan brukes for å dyrke fram de rå ingrediensene som brukes i hudpleie eller sminke.

Det er ikke klart hvor mye av det originale stoffet som blir overført til kroppen via et kosmetisk produkt, men på bakgrunn av de seriøse effektene pesticider gir er de allikevel bekymringsverdige.

De er linket til kreft, fosterskader, nedsatt fruktbarhet hos menn og Parkinsons sykdom.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!