Gå til sidens hovedinnhold

Krever enda mer enn LO

En rekke lønnsoppgjør står for døren. Ikke alle trenger å gå like enkelt som mellom LO og NHO.

- Et krav på 5-tallet står heilt klart ved lag fra Unio sin side. Dette er både et fornuftig og ansvarlig krav som ligger godt innenfor den norske økonomien sin tåleevne, seier Unio-leder Anders Folkestad. De starter forhandlinger 13. april.

NA24 – din næringslivsavis

Tariffoppgjøret mellom NHO og LO kom i havn med en total ramme på 4,5 prosent, som blant annet inkluderte et generelt tillegg på 2,50 kroner og et lavtlønnstillegg på en krone. LO-leder Roar Flåthen kom til enighet med NHO-direktør Finn Bergersen en time før fristen natt til torsdag i forrige uke. Det trenger altså ikke å bli fasiten med de oppgjørene som følger etter.

Unio vil ha mer
LO og NHO-oppgjøret er bare det første i en lang rekke av lønnsoppgjør i privat og statlig sektor. Over påske er det startskudd for staten og kommune-sektoren, og der står blant andre Unio mot arbeidsgiverorganisasjonen Navo og Kommunenes Sentralforbund og de vil ikke nødvendigvis nøye seg med 4,5 prosent.

Han forklarer at de ikke kommer til å slå seg til ro med en ramme på 4,5 prosent i oppgjøret i offentlig sektor. Hans medlemmer er lei av å ligge etter ansatte i privat sektor, og vil ha et oppgjør som tar igjen noe av den avstanden som har blitt skapt de siste årene.

Tall fra Teknisk beregningsutvalg viser at lønnsutviklingen etter utdanningsnivå i ulike sektorer viser at de med høyere utdanning i store deler av offentlig sektor, særlig i staten og skoleverket, har blitt hengende etter de med tilsvarende utdanningsnivå i privat sektor.

Ikke frontfag
Det er slike opplysninger som får sjeføkonomene til å tro at lønnsoppgjøret ikke kommer til å stoppe på de 4,5 prosentene LO forhandlet seg frem til i privat sektor, det såkalte frontfaget, som skal være retningsgivende for resten av oppgjørene.

- Vi forutsetter at dette legger rammer for de som kommer etter, sa LO-leder Roar Flåthen til NA24 like etter at de kom til enighet med NHO.

LO-forbundet Fagforbundet går inn i forhandlinger samtidig som Unio. Informasjonssjef Tone Zander bekrefter at de forholder seg til frontfaget. Det er ikke sikkert at Unio forholder seg til det på samme måte.

- Unio har aldri akseptert premisset med frontfag, sier Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork til NA24. Det er en av grunnene til at han tror at oppgjøret kommer til å ende over fem prosent.

Unio vil forhandle lokalt
Tone Zander i Fagforbundet opplyser at de allerede har inne et lønnstillegg på 7.500 kroner som gis fra 1. mai.

- Vi har en tradisjon for å ha et omfattende samarbeid med Unio om lærerne og førskolelærerne, sier hun til NA24.

Handel og Kontor og Transportarbeiderforbundet starter forhandlingene med Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon 12. april.

Ingeniørorganisasjonen NITO skal også ut i forhandlinger etter påske. De mener lønnsforhandlinger er forhandlinger om lokale lønnstillegg - ikke forhandlinger om nasjonale rammer for beregnet lønnsøkning. NITO vil derfor kreve at alle lønnstilbud skal være tilbud om reelle lønnsreguleringer og ikke beregnede rammer der andre elementer inngår.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien