Gå til sidens hovedinnhold

Krever gransking av Erna etter terrorutspill

- I resten av verden har det vakt enorm oppmerksomhet.

Norge har i flere dager levd under faren for en terrorhandling fra ekstremister fra Syria.

Torsdag i forrige uke gikk PST ut og advarte at det var planlagt en terrorhandling på norsk jord. Vaktholdet på viktige knutepunkter som flyplasser og togstasjoner ble kraftig økt og grensekontrollen strammet inn.

Ikke alle er enig i hvor smart det var av norske myndigheter å gå ut med en slik offentlig advarsel.

Skaper frykt
- Terroristene har allerede klart å skape frykt. Skal man gå ut med en slik terroradvarsel må man gi borgerne konkret informasjon om trusselen, og konkrete råd. Det har de ikke gjort, sa Hans-Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef i PET, det danske svaret på PST, til VG.

Nå mener kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø at Erna Solberg og regjeringen bør granskes.

- Det bør nedsettes en kompetansekommisjon som gransker Erna Solberg og andre myndighetspersoners informasjonshåndtering av de terrortrusler PST har plukket opp, sier Aabø til Nettavisen.

Klassisk felle
Norske myndigheter har gått i en klassisk felle, nemlig dobbeltkommunikasjon, mener kommunikasjonsrådgiveren.

- På den ene siden har den brukt krigsretorikk, mens på den andre siden har den sagt at vi skal leve og opptre som om ingen terror eller angrep på Norge er rett rundt hjørnet, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Han mener måten Norge har gått ut og advart mot terrortrusselen på, har blitt lagt merke til internasjonalt.

- I resten av verden har myndighetenes informasjonspolicy vakt enorm oppmerksomhet, og det er grunn til å tro at Norge som nasjon har mye å lære av denne saken, sier Aabø.

Ekspert: – Uvanlig å gå ut med trusselvurdering

Terrorekspert Magnus Ranstorp sier det er veldig uvanlig å gå ut med en trusselvurdering slik Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gjort.

– Både i Sverige og Danmark har man gått offentlig ut om trusselsituasjoner tidligere, men først når man har hatt detaljene på plass. Det er nok en av de første gangene det skjer på denne måten i Norden, sier Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøyskolen til NTB.

– I de situasjonene har man hatt full kontroll over trusselen. Man har vært sikker på at man vet hva planen er og at man har identifisert de aktuelle personene. Det har man tydeligvis ikke her, utdyper Ranstorp.

Han mener likevel PST fortjener ros for åpenheten rundt terrortrusselen mot Norge.

– Det er viktig å være åpen og gi kontinuerlig informasjon. Man skal gjøre det restriktivt, og ikke uten god grunn. Tiden vil vise hvor alvorlig dette er, men i det store og det hele har man håndtert dette bra, mener Ranstorp.

Gule: – PSTs håndtering av trusselen bør vurderes

Islamforsker Lars Gule mener det bør tas opp til vurdering hvorvidt åpenheten rundt terrortrusselen mot Norge var nødvendig.

– Jeg håper vi nå får en evaluering av denne hendelsen i ettertid, slik at vi kan vurdere om denne åpne informasjonskampanjen fra myndighetenes side har vært riktig, sier Gule, som forsker på ekstremisme og islamisme ved Høgskolen i Oslo og Akershus til NRK.

Gules egen vurdering er at PSTs åpenhet var riktig, ettersom en hevet beredskap og væpnet politi på Gardermoen og Oslo S ville bli lagt merke til.

– Vi ville fått ville spekulasjoner i sosiale medier. Det ville være helt naturlig at man mistenkte islamister selv om myndighetene ikke hadde sagt noe som helst, men selvfølgelig kunne man også tenke seg høyreekstremister, sier Gule.

PST: - På sin plass

Mandag ettermiddag er PST-sjef Benedicte Bjørnland klar på at hun mener de har gjort det rette, og at de ikke hadde gjort jobben sin om de ikke hadde informert.

– Man kan fort ende med å gå en terrorists ærend, men samtidig tenkte vi, basert på den informasjonen som forelå, at det var helt på sin plass å informere offentligheten om en svært alvorlig situasjon, sier hun til Aftenposten.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken