Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke det smarteste Hareide har gjort

Tirsdag skriver Vårt Land at KrF-leder og nybakt pappa Knut Arild Hareide, vurderer å si nei til en statsrådspost i en mulig ny regjering.

- Jeg respekterer Hareides begrunnelse og har forståelse for at en del statsrådposter er tunge, men jeg forstår ikke hvorfor han kommenterer dette nå. Det ville vært et resultat av regjeringsforhandlinger, sier valgforsker og professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, til Nettavisen.

- Helt unødvendig
Han er ser ingen grunn til å avgjøre bordplasseringen rundt Kongens bord nå:

- Han setter seg selv i en Lysbakken-situasjon, uten at det er nødvendig nå. Det er ingen grunn til å legge statsrådkabal nå, sier Aarebrot.

- Men hvorfor gjør han det?

- Dette er ikke det smarteste han har gjort. For de som er tiltrukket av Hareide og snuser på KrF, er det et forvirrende budskap og skaper usikkerhet i eget parti, mener han.

KrF avholder sitt landsmøte i Trondheim førstkommende helg.

- Lukker muligheter for seg selv
- Hvor negativt mener du det er at nyheten kommer nå, to dager før landsmøtet?

- Hareide lukker muligheter for seg selv, han kunne fått et lett departement - en «Schjøtt-Pedersen-stilling». Hvis det er et poeng for Erna å få med alle partilederne, kunne hun ha opprettet en «minister uten portefølje», sier Aarebrot.

Han mener KrF ligger gunstigst an blant de fire små partiene:

- KrF er det av det partiet man sjeldnest snakker om i forbindelse med sperregrensen. Han har et utgangspunkt for å komme i støtet. Vi kan ikke felle dommen.

Ifølge Bernt Aardals hjemmeside, får KrF et snitt på meningsmålingene på 4,7 prosent til 5,5 prosent de siste 12 månedene - godt over sperregrensen på 4,0 prosent.

- Surrogati kan bli en vinnersak
Frank Aarebrot mener det er for tidlig å vurdere Hareides innsats som partileder.

- Vi må se hvordan han gjennomfører et valg. Men Hareide utstråler ikke fanatisme, og er tydelig på verdispørsmål som er litt moderne - som spørsmål knyttet til bioteknologi og surrogati - og her kan partiet nå ut til nye grupper: Det er mange som er opptatt av internasjonal solidaritet - og som ikke forstår hvorfor fattige indiske kvinner skal føde barn for homofile par i Norge.

- Hvilke andre saker bør partiet markere seg på?

- KrF er vel det partiet som minst mangler hjertesaker i Norge - moral, sex, kontantstøtte. KrF ble litt hemmet av Bondevik-epoken og måttet tone ned kampsakene. KrF er blitt et parti som søker mye kompromisser og har sett seg selv som «limet» i en borgelig regjering - men den rollen har Høyre overtatt.

Benkeforslag?
- Hva blir mest spennende på landsmøtet?

- Nestleder Dagrun Eriksen ble vraket fordi hun hadde ledet programkomiteen og sto for et mer liberalt politisk linjevalg enn mange. Så jeg er litt spent på om det kan komme benkeforslag mot henne, avslutter Aarebrot.

På en pressekonferanse på Stortinget klokken 12, tok statsrådspørsmålet i stor grad bort fokuset fra det kommende landsmøtet.

- Jeg har ikke bestemt meg
Slik svarte KrF-lederen på dagens nyhet i Vårt Land:

- Det står ikke noe feil i den artikkelen. Men vi ønsker først og fremst KrF inn i regjering. Det er viktigere enn at jeg blir statsråd, sa Hareide - og fortsatte:

- Jeg vil ikke avvise at jeg kan komme til at det lar seg kombinere å være statsråd, partileder og småbarnspappa, men jeg har ikke bestemt meg

Han viste til at partiet har fått sine største seire i regjering.

- Vi er veldig fornøyd med den kursendringen Erna Solberg har stått for mot sentrum. Det er mer fristende å samarbeide med Høyre enn på lang, lang tid. Men en slik regjering må få et sentrumspreg. Vi skal ikke være med som pynt, understreket han.

Han vurderer ikke å trekke seg som partileder.

- Nei! Tvert i mot, jeg tenker veldig langsiktig om det å være partileder.

Kommentarer til denne saken