Gå til sidens hovedinnhold

Krigen er over

Leserne har forlatt Dagbladet. VG har vunnet kampen om et synkende avismarked.

(NA24-KOMMENTAR): Onsdag i denne uken var det nye møter om nye nedskjæringer i Dagbladet. Lite eller intet lekket ut. Og administrerende direktør Tore Stangebye presterte til og med å si at hvis noen kom til å fortelle noen om hva som foregikk, var det å regne som oppsigelsesgrunn. Så det lekker altså ikke fra Havnelageret.

Rent bortsett fra at det har lyktes oss som ikke en gang er reportere å bringe på det rene at det er snakk om innsparinger av nye 15 årsverk. Og denne gang uten sluttpakker. Altså rett ut i kulda. Slikt heter oppsigelser. Dessuten er løssalget på enkelte hverdager faretruende nærme tall ingen ville trodd var mulig for bare få år siden.

«...at det snart er slutt for Dagbladet som «massespredd, riksdekkende løssalgsavis»...»

Snart slutt
Og rent bortsett fra den håpløse og lovstridige uttalelsen fra Dagbladets disponent, forteller dette ikke så mye mer enn at det snart er slutt for Dagbladet som «massespredd, riksdekkende løssalgsavis», som det lenge het i avisens formålsparagraf. Er det snart noen igjen til å lage den avisen?

Dagen før kunne Dagbladet selv forkynne at prisen på produktet skal økes, til 15 kroner på hverdager og 20 på søndag. Og sjefredaktør Anne Aasheim forkynte at papiravisen skal rendyrkes i retningen debatt og kultur. Nettet skal ta seg av nyhetene. «Javel, og god kveld, sa velgerne», som Georg Johannessen en gang sa om et stortingsvalg.

Telefon-hurra
Dagbladet la et magebelte rundt avisen for bare få dager siden, da svenskeide Tele2 fikk slippe til med annonse på hele forsiden og to sider bak. Et annonsestunt, var forklaringen. Men i virkeligheten var det å legge seg ut for salg. Og gå i retning av å bli en gratisavis. Og hvorfor ikke?

Du kan drive potent nyhetsjournalistikk ved å gi den gratis i hånden til forbipasserende. Og bli trodd. Og dessuten skaffe annonsører. Det er annonsørflukten som i dagens krisesituasjon truer alle norske medier.

For halvannet års tiden skrev jeg på kommentarplass her i NA24 at en mulig løsning for Dagbladet var å bli gratisavis på hverdager. Det husker selvsagt ingen andre enn artikkelforfatteren. Den gang – som nå – var og er kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes enig med meg. Men hva slike som oss mener er ikke nødvendigvis interessant.

Det er først når du leser hva sjefredaktør Bernt Olufsen i Norges største avis, Verdens Gang, sier til Aftenposten, at lyset blir slått på:

- Vår førsteside er først og fremst et utstillingsvindu for avisens innhold. Jeg vil være varsom med å tukle med avissalget, sa han til Aftenposten denne uka. Han tror fortsatt at krigen om avismarkedet er en blodig affære.

«Så kan man jo saktens lure litt på hva dette utstillingsvinduet til VG egentlig er.»

Ingen konkurranse
Men likevel vet han at krigen er over. Det fins ikke lenger noen reell konkurranse om løssalgsmarkedet på papir i kongeriket Norge.

Så kan man jo saktens lure litt på hva dette utstillingsvinduet til VG egentlig er.

Det hjelper derimot ikke Dagbladet og sjefredaktør Anne Aasheim det spøtt. Å gjenta til kjedsommelighet at det skal satses på kultur og debatt, forhindrer ikke det faktum at dette domenet har Aftenposten overtatt for lengst. Dagbladet må tenke nytt.

Og det beste i livet er gratis.

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken