– Hvis det er en trussel mot vår territorielle integritet, vil vi bruke alle virkemidler til vår disposisjon. Jeg bløffer ikke.

Det sa Russlands president Vladimir Putin onsdag, samtidig som han beordret delvis mobilisering i landet. Det betyr at over 300.000 vernepliktige russere nå må belage seg på å kjempe i Ukraina.

Uttalelsene har blitt tolket som en trussel om bruk av atomvåpen mot vestlige land, noe som har fått mange til å reagere.

Storbritannias utenriksminister, Gillian Keegan, sier Putins uttalelser er skremmende.

– Det er alvorlige trusler, men samtidig trusler han har kommet med før, sier Keegan til BBC og legger til:

– Dette er helt klart noe vi burde ta seriøst, vi har ikke kontroll og han har ikke kontroll, konstaterer Keegan.


Støre: – Svært alvorlig

Også hjemme i Norge har uttalelsene vakt reaksjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre sier til NTB at mobiliseringen er svært alvorlig.

– Denne opptrappingen av krigen vil medføre mer lidelse for både ukrainere og russere, sier Støre i en epost til NTB og understreker:

– Ukraina har Norges fulle støtte.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier samarbeidet i Europa er styrket, tross Putins forsøk på å bryte det ned.

– Putin har som mål å skape politisk splittelse og økonomisk nedgang i Europa. Han skal ikke lykkes med det. Den europeiske og allierte responsen på angrepskrigen er kraftfull, og samarbeidet er på mange områder styrket, sier Huitfeldt.

Venstre-leder Guri Melby sier at tiden der Russland kunne annektere land ved hjelp av falske folkeavstemninger er forbi.

– Resten av verden ser rett gjennom dette spillet. Vesten må umiddelbart trappe opp støtten til Ukraina. Vi må være på vakt nå, sier Melby.

– Et tegn på at Ukraina vinner krigen

Den britiske forsvarsministeren, Ben Wallace, var rask til å uttale seg om Putins tale. Wallace er klar på at truslene Putin kommer med, ikke påvirker det som skjer på bakken i Ukraina.

– Ingen trusler eller propaganda kan endre det faktum at Ukraina vinner denne krigen, skriver Wallace på Twitter.

Han får støtte av den ukrainske presidentrådgiveren Mykhajlo Podoljak. Han mener mobiliseringen beviser at krigen ikke går slik Russland hadde planlagt.

– Mobiliseringen var forutsigbar, og den kommer ikke til å bli særlig populær, legger Podoljak til.

Ifølge Podoljak virker det nå som om Putin forsøker å flytte skylden for krigen over på Vesten, og at det er derfor han nå kommer med nye atomtrusler.

– Ønsker ikke fred på Russlands vilkår

Den tyske forbundskansleren, Olaf Scholz, er tydelig på at Putin og Russland ikke skal få diktere hvordan krigen går og ender.

– Hvis vi ønsker at Putins krig skal ta slutt, må vi bry oss om hvordan den tar slutt også, skriver Scholz på Twitter.

Han skriver videre at det er derfor Vesten ikke kan godta en avklaring på krigen, dersom det er Russland som dikterer hvordan det skjer.

– Derfor må Ukraina være i stand til å forsvare seg selv, føyer han til.

Tysklands økonomiminister Robert Habeck skriver i en twittermelding at mobiliseringen er en dårlig utvikling.

– Den tyske regjeringen drøfter neste skritt, opplyser han.