Gå til sidens hovedinnhold

Kriger om 90 milliarder

Telenor setter hardt mot hardt i kampen mot en av verdens rikeste menn i Russland.

Telenor og selskapets medeier i den russiske mobilkjempen VimpelCom, en av verdens rikeste menn Mikhail Fridman, er i konflikt.

Les alt om Norges største næringslivssatsing på nettet her

Krigen handler om kontroll over 60 millioner mobilkunder i Russland og Ukraina.

Det kan medføre en investering for Telenor på mellom 50 og 60 milliarder kroner.

- Vi mener vi gjør det rett
- Vi mener vi gjør det rette. Alfa snur ryggen til bilaterale inngåtte enigheter, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas til NA24.

Mikhail Fridman styrer Alfa Group, som eier 24,5 prosent av VimpelCom, med jernhånd. Telenor, som eier 29,9 prosent har satt hardt mot hardt. Ikke bare i Russland, men også i Ukraina hvor de to kamphanene eier det største mobilselskapet sammen. Telenor har 56,5 prosent av det ukrainske mobilselskapet Kyivstar, mens Alfa har resten.

I midten av februar tilspisset kampen seg da VimpelCom la inn et bud på Kyivstar uten at Telenors styremedlemmer i VimpelCom-styret visste noe. Det ble sett på som en fiendtlig handling av Telenor.

- Vi ber dem tenke seg nøye om
Mandag denne uken kom Telenor med sitt tilsvar. De forlanger et kontantbud fra VimpelCom på fem milliarder dollar, samtidig at de av de to kamphanene som priser VimpelCom høyest får kjøpe ut den andre part.

- Vi har ikke fått noe offisielt svar fra Alfa eller VimpelCom. Vi ber dem tenke seg nøye om før de kommer med et offisielt svar, sier konserndirektør Jan Edvard Thygesen til NA24.

Det vil medføre at tilbudsplikten blir utløst slik at begge parter må kunne legge flere 10-talls milliarder kroner på bordet.

Markedet i New York svarte på Telenors utspill med å sende VimpelCom-aksjen opp med over fem prosent til 45,39 dollar mandag, noe som priser det russiske mobilselskapet til 9,31 milliarder dollar, tilsvarende rundt 60 milliarder kroner. Trekker man inn Kyivstars-verdi fem milliarder dollar, tilsvarende over 30 milliarder kroner snakker man om kontrollen over verdier på over 90 milliarder kroner til sammen.

Sjekk Telenors utvikling på Oslo Børs her

God for 63 milliarder
I første omgang aksepterte Alfa at budet på Kyivstar kunne være et kontantbud, men at en av partene skal kunne kjøpe ut den andre i VimpelCom er foreløpig uklart.

Selv om det blir enighet, er det ikke sikkert at Telenor vil aktivisere avtalen. Avtalen er en mekanisme som partene kan benytte seg av hvis alt skjærer seg. Men sannsynligheten for det er imidlertid stor.

Bak Alfa Group finner man en av verdens rikeste menn, 41-årige Mikhail Fridman. På magasinet Forbes liste over verdens rikeste personer havnet han i år på 50 plass med en formue på hele 9,7 milliarder dollar, tilvarende over 63 milliarder kroner. I 2001 var han på 387 plass med en formue på 1,2 milliarder dollar.

Det er ikke første gang han er i krig med et stor vestlig konsern. Etter å ha kriget lenge med den engelske oljegiganten BP, fusjonerte han sitt oljeselskap, TNK, med BPs russiske virksomhet, en fusjon til en verdi på rundt 18 milliarder dollar, ifølge Forbes.

Heller kamp en fred
- Det sies om Fridman at hvis han kunne velge mellom å kjempe mot 100 mann for å nå målet eller ingen, så velger han 100?

- Det er dine ord. Det er klart at her er det kamp, men vi gir oss ikke, for vi har rett, sier Baksaas.

- Noen mener at dere ikke har vært flinke nok til å avverge denne krigen, at dere burde sett det tidligere, og handlet annerledes?

- Vi kunne latt være å gå inn i Russland, men det er vel ikke det svaret du vil ha, ler Baksaas.

- Som jeg sa i sted kan vi ikke akseptere at foretningspartnere bryter inngått bilaterale avtaler slik Alfa gjør. Det må vi kjempe mot, sier Baksaas.

Les mer om Telenors gevinst i Ukraina og Russland her

Telenor ønsker å bli
Baksaas har stor tro på det russiske mobilmarkedet fremover. Så alternativet med å selge og heller ta gevinsten, er ikke aktuelt.

- Markedet har vist en fantastisk vekst og slått alle prognoser år etter år. Det har økt appetitten for å bli der, sier Baksaas.

Selv om man i ettertid kan si at Telenor skøyt gullfuglen i Russland, var det et stort steg å ta tilbake i 1998. Investeringen var i utgangspunktet på 160 millioner dollar.

- Det var ingen liten beslutning for oss da, sier Baksaas.

Rubel-krise
Telenor startet forhandlingen med de daværende eierne i VimpelCom 10. august 1998. Aksjekursen til VimpelCom på børsen i New York var da 60 dollar. Men som følge av rubel-krisen falt kursen til 4,50 dollar i løpet av kun tre uker.

Etter mye frem og tilbake investerte Telenor 160 millioner dollar 1. desember samme år til kurs 13,64 dollar.

Telenor fikk en eierandel på 25 prosent, noe som i Russland gir negativkontroll.

Gründeren av selskapet, Dr. Zimin, fortsatte som administrerende direktør, mens hans amerikanske partner siden starten, Fabela-familien, med sønnen Augie i førersetet, fortsatte som styreformann.

En håpløs leder
Fabela-familien hadde solgt seg ut av VimpelCom i forbindelse med børsintroduksjonen i New York i 1996. De hadde tjent seg søkkrik på mobilsatsningen noen år i forkant. De fortsatte imidlertid å hjelpe sin partner Dr. Zimin.

- Dr. Zimin var en hyggelig fyr, men en håpløs leder. Han hadde ingen kontroll, sier en kilde som satt nærme prosessen til NA24.

Fra desember 1998 frem til mai 1999 mistet VimpelCom 50.000 kunder og satt kun igjen med 115.000.

- Telenor hadde et alvorlig møte med Dr. Zimin og krevde at sine folk fikk kontroll, sier kilden.

Telenor plasserte Jo Lunder i sjefsstolen. Meningen var at han skulle være der i seks måneder, men han ble i nærmere 4,5 år. Også andre nordmenn ble plassert strategisk i organisasjonen.

45 millioner kunder
Og resultatet lot ikke vente på seg. Det første målet var å komme over en million kunder, noe som Lunder og hans folk klarte relativt raskt. Aksjekursen tok imidlertid ikke av og fluktuerte mellom 15 og 25 dollar de nærmeste to årene.

I 2001 kom Alfa Group og Mikhail Fridman inn på eiersiden. Telenor spyttet inn ytterligere dollar. Totalt er investeringen på 300 millioner dollar, tilsvarende nærmere to milliarder kroner.

Og nå kom veksten. Antall mobilkunder var plutselig fem millioner, så 10 millioner og nå er de oppe i over 45 millioner kunder og selskapet kniver med MTS om hvem som er størst.

Også aksjekursen føyk i været og har steget med over 10-gangeren i forhold til Telenors første investering. I 2003 ble aksjen splittet, og selv om den i dag handles til mellom 40 og 50 dollar, tilsvarer det mellom 135 og 150 dollar før splitten.

Surnet raskt
Totalt har Telenor investert rundt to milliarder kroner i VimpelCom og sitter på i underkant av 30 prosent. Med dagens aksjekurs er investeringen verdt over 17 milliarder kroner.

Samarbeidet med Alfa Group var bra i starten, men det surnet raskt til høsten 2004 da Mikhail Fridman annonserte at han kom til å presse gjennom kjøpet av det ukrainske mobilselskapet URS.

Til NA24 opplyser flere uavhengige kilder at Fridman ikke ville ta hensyn til Telenors mulighet til å blokkere en slik transaksjon.

I henhold til selskapets vedtekter skal en slik transaksjon godskjennes av åtte av ni styremedlemmer.

Røverkjøp i Ukraina
- Det kom etter hvert frem at Fridman hadde andre motiver bak dette kjøpet. Det er på det rene at personer i Alfa-systemet var involvert i et forsøk på å selge dette selskapet i juni 2004 for 100 millioner dollar. Det ble så tilbudt til VimpelCom for 180 millioner dollar i oktober 2004, sier en kilde.

Det endelige kjøpet ble godkjent av VimpelCom i november 2005. Da var prislappen 234 millioner dollar.

Hovedårsaken til at ukrainskfødte Fridman ønsker å press e igjennom dette kjøpet er at han ønsker å fusjonere VimpelCom og det ukrainske mobilselskapet Kyivstar som har nærmere 15 millioner kunder.

- Kjøpet av URS ble gjort for å sette press på Telenor, sier kilden.

Telenor eier som sagt i overkant av 56 prosent av Kyivstar. Det medfører at Telenor konsoliderer in tallene fra Kyivstar i sitt regnskap.

Rå omsetning i Telenor
Og konsolidering av tallene er viktig. For at en fusjon eller oppkjøp skal være spiselig for Baksaas & co må derfor Telenor få muligheten til å kjøpe seg opp til 50 prosent i det fusjonerte selskapet.

Telenors siste utspill løser dette problemet. Enten får selskapet kontroll på over 50 prosent av den nye mobilgiganten i øst, eller så får de full kontroll. Uansett vil Telenors omsetning slår alle rekorder.

I utgangspunktet ønsket Alfa og Fridman og konvertere sine VimpelCom-aksjer i Telenor-aksjer og gjøre Fridman til Telenors nest største eier. Dette har staten blankt avvist.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken