Gå til sidens hovedinnhold

Krigs-sårbare norske husholdninger

Norske husholdninger rangeres blant de mest sårbare hvis verdensøkonomien svikter, for eksempel på grunn av en krig. Høy gjeld, lite sparing og økende ledighet er ingen god kombinasjon

Norge deler femteplassen med USA på en rangering over hvor sårbare husholdningene er, melder Dagens Næringsliv.Det er investeringesbanken Goldman Sachs som har laget listen, basert på husholdningenes gjeld og sparing, samt utviklingen i arbeidsledighet og disponibel inntekt.Verst er situasjonen i Australia, fulgt av Storbritannia, Japan, Spania - og altså USA og Norge på femte. De tre landene som står i spissen for krigsplanene er dermed alle blant de mest sårbare.De siste årene har husholdningene holdt liv i verdensøkonomien, dessverre med lånte midler.
I USA har gjelden steget fra 88 til 94 prosent av disponibel inntekt fra 2000 til 2002. I Storbritannia har veksten gått fra 112 til 123 prosent.I Norge har gjelden vokst fra 117 til 136 prosent av disponibel inntekt.Samtidig ligger sparingen i flere av disse landene lavt i historisk sammenheng, samtidig som ledigheten øker.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus