I USA på 70-tallet er det krig. En krig mellom myndighetene og en skjult fiende ingen har komplett oversikt over.

Faktisk er det mange som nekter å tro denne fienden eksisterer.

Spesielt i en av USAs aller største byer er det ekstra ille.

Drap på åpen gate er ikke uvanlig kost i New York, men til tross for slike hendelser er det vanskelig for myndighetene å anslå omfanget av den skjulte fienden.

Tanken om at en organisasjon skal ha fullstendig kontroll over all kriminalitet i New York og andre deler av landet, er ikke bare fjern og utenkelig, den er faktisk skrekkinnjagende.

Uheldigvis for mafiaen vil det årelange arbeidet til én politispaner snart avsløre underverdens virkelige omfang.

Fem familier

På 70-tallet er den New York-baserte mafiaen bygget opp av fem familier som alle har navnet etter deres originale grunnleggere: Gambino-familien, Colombo-familien, Bonanno-familien, Genovese-familien og Lucchese-familien.

De fem familiene samarbeider og har delt opp byens territorier seg imellom. Store avgjørelser som påvirker alle blir tatt i et råd kjent som «Kommisjonen». I Kommisjonen sitter det representanter for alle de fem familiene.

For å kunne trenge igjennom mafiaens dypeste lag sender FBI inn én mann, agent Joe Pistone.

Med sicilianske aner og italiensk språk i bagasjen, er agenten den perfekte personen til å bli sendt inn som spaner i mafiaens verden.

Under dekknavnet «Donnie Brasco», utgir Pistone seg for å være en suksessfull smykketyv.

Pistone, eller Brasco om du vil, forsøker først å komme seg inn i Colombo-familien, men etter ett år uten suksess bytter han beite.

Pistone søker heller lykken hos Bonanno-familien.

Ny dokumentar

– Da jeg begynte i FBI, var det ingen som trodde at mafiaen eksisterte, forteller Pistone i en ny dokumentarserie på National Geographic Channel.

Dokumentarserien «På innsiden: Amerikansk Mafia» tar et dypdykk i mafiaens historie i USA. I andre episode av serien, har man kommet til den utrolige historien om Pistones seks år lange liv som «Donnie Brasco».

Hans historiske og banebrytende arbeid vil vise seg å bli gull verdt i myndighetenes opprulling av mafiaen, den skjulte fienden.

Etter flere måneder med hardt arbeid og kildepleie, begynner agenten å få god kjemi med gangsteren Benjamin "Lefty Two Guns" Ruggiero.

Ruggiero er en gangster av den gamle skolen og er soldat i Bonanno-familien. Han er et fullverdig medlem av mafiaen og skal stå bak et titall drap. Kallenavnet «Lefty Two Guns» kommer av to grunner.

Den ene fordi han kaster terningene med venstre hånd når han spiller craps. Den andre fordi han alltid har med to pistoler når han skal gjøre en «jobb».

«Lefty» begynner etter hvert å stole på Pistone og forteller agenten alt om alle. Fra hvordan mafiahierarkiet er bygget opp til hvilke familier som har ansvar for hvilken type kriminalitet.

– Lefty fortalte meg hvem som var sjef for den familien, hvem som var sjef for den familien, hvem som var sjef for den familien og så videre. Jeg samlet inn mye bra informasjon gjennom han. Lefty var som et leksikon over mafiaen, sier Pistore i dokumentaren.

Agentens nære bånd til den intetanende Lefty skal vise seg å bli en gullgruve for FBI.

For første gang har de en mann på innsiden som ikke bare får tak i verdifull informasjon, men som blir en så viktig del av Bonanno-familien at han får vite om større kriminelle operasjoner før de finner sted.

Lefty var for eksempel ekstremt interessert i å utvide familiens kriminelle rekkevidde, også utenfor New Yorks grenser.

«Heldigvis» for gangsteren, har FBI en annen spaner, Steve Salmieri, utplassert i Miami. Salmieri driver den meget suksessrike nattklubben «Kings Court» i solbyen og snart kobler de sammen Pistone, Salmieri og Lefty.

Gjennom nattklubbens suksess, både som lovlig og ulovlig virksomhet, befester Pistone sin posisjon som en mann Lefty og Bonanno-familien kan stole på.

Ny sjef

Da Bonnano-familiens overhode Carmine Galante blir henrettet under en lunsj på sin stamrestaurant i Brooklyn, blir Pistones rolle i familien utvidet.

Å dele godene med de andre familiene er en uskreven regel og Galante har signert sin egen dødsbom ved å nekte de fire andre familiene en del av hans lukrative dopimport.

Det nye overhodet i familien er Philip «Rusty» Rastelli. Rastelli utnevner tøffingen Dominick Napolitano, bedre kjent som Sonny Black, til ny «capo» (kaptein journ.anm.) i familien.

Sonny Black har fått med seg at Lefty og Pistone har tjent gode penger til familien gjennom nattklubben i Florida, og ber Lefty kalle Pistone hjem til New York.

FBI kan nesten ikke tro det. Deres egen politispaner begynner plutselig å kommunisere direkte med en av familiens viktigste sjefer.

– Jeg likte Sunny Black og vi tilbrakte mye tid sammen. Faktisk pleide jeg å overnatte på sofaen hans. Da jeg fortalte om dette til mine overordnende i FBI, trodde de ikke sine egne ører. Der satt jeg, en hemmelig FBI-agent sammen med en av de mektigste kapteinene i Bonanno-familien. Vi satt der i bare undertøyet, drakk kaffe og så på tegneserier sammen. Jeg mener, det ser du aldri på film, forteller den tidligere agenten lattermildt.

Gode venner

Etter hvert som månedene går fortsetter Pistone å bevise sin verdi for familien. Hans gode relasjon til Sonny Black fører agenten dypere inn i mafiaens verden.

– Mitt forhold til Sonny satte virkelig fortgang i operasjonen. Sunny begynte å stole på meg. Han og Lefty ville for eksempel ha viktige samtaler som jeg fikk delta i. De fortalte meg hva som foregikk og hva som ville skje.

Men agentens nære relasjon til Lefty og Sunny ville også sette hans eget liv i fare.

Etter Galantes død rotter tre capoer seg sammen i et forsøk på å ta kontroll over Bonanno-familien.

Sunny Black setter en effektiv stopper for kuppforsøket ved å henrette de tre kapteinene under en middag.

Men det er en løs tråd som bekymrer Sunny. Han er redd for at sønnen til en av de avdøde kapteinene skal komme tilbake for hevn.

Beskjeden Pistone får av Sunny Black etter henrettelsene er historisk og virkelig bekrefter hvor dypt agenten har kommet i sitt arbeid innad i mafiaen.

Pistone blir invitert til å bli et fullverdig medlem av Bonanno-familien.

Bare det å bli foreslått som et nytt medlem av mafiaen er en stor ære, men det at en politispaner skal få denne muligheten er utrolig og bare bekrefter at operasjon «Sun-Apple» er en suksess.

Men det er en hake ved innvilgelsen.

For å bli tatt inn i varmen og bli en «made man», må han ta livet av Sunnys bekymring.

– Dette er det største marerittet for alle politispanere. At du blir akseptert nok til å bli beordret til å drepe. Hva skal du gjøre? Dette er kaldblodige drapsmenn som kun svarer til penger, makt og respekt, sier Steve Salmieri, Pistones tidligere partner.

Den hemmelige agenten står nå ovenfor valgets kval og har, bokstavelig talt, kniven på strupen.

Som FBI-agent har han ikke lov til å involvere seg i voldshandlinger, så lenge det ikke er for å beskytte seg selv eller en sivilperson.

På den annen side må Pistone utføre Sunnys ordre.

Hvis han nekter vil han selv bli drept.

HTML EMBED

Operasjonen er over

FBI må nå ta et valg.

Skal de la deres hemmelige agent fortsette operasjonen og iscenesette en henrettelse slik at Pistone blir innlemmet i mafiaen?

Eller skal de trekke han ut av familien og avslutte den seks år lange operasjonen?

Pistones overordnende, James Kossler, bestemmer seg for det siste.

– Joe fikk ikke lov til å bli et medlem av La Cosa Nostra. FBI konkluderte med at det var verken det beste for han selv eller byrået, så vi trakk han ut av operasjonen, forteller Kossler.

Agenten selv forteller at han var skuffet over avgjørelsen på det tidspunktet, men forstår nå at det var det rette valget.

– Noen innad i FBI mente nok at jeg var blitt for dypt involvert, men om det hadde kommet til situasjonen ville jeg ha reddet meg selv. Men for at operasjonen skulle bli vellykket var det klart at enten jeg eller Bruno (mannen Pistone skulle drepe) måtte vekk.

Etter seks lange år blant mafiaens hardeste og mest fryktløse medlemmer, blir Joe «Donnie Brasco» Pistone trukket ut av operasjonen.

Brascos sanne identitet

Dager senere blir Pistone avbildet sammen med noen andre FBI-agenter Sunny Black kjenner til.

På bildet viser agenten fram sitt FBI-skilt.

De andre agentene drar så til Sunny Black og viser han bildene. Donnie Brascos sanne identitet er blitt avslørt.

Så fort agentene har forlatt Sunny, kontakter han de andre i gjengen og deler den sjokkerende nyheten.

– Da Lefty først mottok nyhetene om at jeg egentlig var en FBI-agent, så trodde ikke han heller på det. Men når det gikk opp for han at det var sant. Vel, jeg kan ikke gjengi hans respons her på TV, men den var ikke bra, humrer Pistone.

Avsløringen om Brascos sanne identitet sprer seg som ild i tørt gress i New Yorks underverden.

Kommisjonen utlover blant annet en dusør på 500.000 dollar for Pistones liv.

FBI flytter Pistone raskt ut av New York og skjuler han i FBIs hovedkvarter i Washington D.C.

For Pistones tidligere kontakter i mafiaen er ikke fremtiden lys. Noen må svi for å ha invitert inn en snut i den innerste sirkelen.

Ikke lenge etterpå forsvinner Sunny Black.

Lefty blir arrestert opp på vei til et «oppklaringsmøte» i mafiaen FBI har fått tips om ville blitt hans siste.

Ett år senere, i 1982, blir liket av Sunny Black funnet.

Black er blitt pakket inn i en svart likpose med hendene kuttet av.

– Grunnen til at de kuttet av hendene hans, var fordi han presenterte meg for mafiasjefer jeg håndhilste på, forklarer Pistone.

Alt i alt fører Pistones arbeid til over 200 tiltaler og over 100 domfellelser av viktige personer innad i de fem familiene.

Lefty blir blant annet dømt til 20 års fengsel, men han nekter å tro at Pistone er en FBI-agent. Det er ikke før Pistone vitner mot sin tidligere «kollega» i retten, at Lefty godtar sannheten.

Operasjon «Sun-Apple» og dekknavnet Donnie Brasco er en utrolig seier for de amerikanske myndighetene og vil for alltid stå som en milepæl i USAs kamp mot den amerikanske mafiaen.

– Pistone ødela selvtilliten til mafiaen. Han drepte myten om at du ikke kunne infiltrere mafiaen og den myten var veldig viktig i det å få personer på innsiden til å samarbeide. Plutselig var ikke denne organisasjonen så uinntakelig lenger, mener tidligere distriktsadvokat og borgermester i New York, Rudolph Giuliani.

– Joe Pistone og hans arbeid var «den perfekte stormen» av organisert kriminalitet, sier hans tidligere partner Steve Salmieri.

Pistone selv er ikke i tvil om at hans utrettelige arbeid lagde en stor ripe i lakken hos mafiaen.

– Vi banket dritten ut av dem. Vi banket virkelig dritten ut av dem, avslutter Joe «Donnie Brasco» Pistone.

Se andre episode av serien «På Innsiden: Amerikansk mafia» lørdag 9. november klokken 22.00 på National Geographic Channel.