Gå til sidens hovedinnhold

Norges verste innbruddstyv

Aldri tidligere er en tyv blitt siktet for flere boliginnbrudd i Norge. Den serbiske supertyven begikk samtlige innbrudd i løpet av noen få uker.

Det er onsdag kveld 20. januar 2010. Klokken er 18.55. Småbarnsmoren kommer hjem til huset i Strømsveien i Hamar sammen med sin 2 år gamle datter. Det er leggetid, mor og datter går inn på soverommet. Mor hører lyder fra gangen, og går ut.

Til sin store skrekk ser hun en mannsperson, ikledd mørke klær. Han ligger og bryter på alarmboksen. Mannen oppdager kvinnen og sier høyt “Sorry!”. Så løper han ut kjøkkendøra og blir borte.

Kvinnen ringer politiet, men de kommer ikke direkte til åstedet. Tyven har tatt seg inn i huset ved å bryte opp et vindu på baksiden av huset. To mobiltelefoner er borte.

LES OGSÅ:

Utrolig kald

Skurken er en 42 år gammel serber, la oss kalle ham Sergej. Han er selv familiemann og far til en 11 år gammel datter hjemme i Serbia.

Denne dagen er han imidlertid på jobb, en jobb han har hatt i over 20 år. Sergej er profesjonell innbruddstyv. Han etterlater seg svært få spor. Han har lært av alle gangene han er blitt tatt rundt om i Europa. Huset i Strømsveien er det fjerde huset han robber i dette nabolaget denne kvelden.

Etter å ha blitt fersket, går Sergej og setter seg i leiebilen han har leid med falsk ID. Han er så kald at han bare kjører noen få hundre meter. Han vet at det er liten sjanse for at politiet kommer. Etter noen minutter fortsetter han innbruddsraidet – i samme nabolag!

Etter å ha fullført ytterligere to innbrudd, kjører han hjem til leiligheten han har leid i falskt navn, i Oscars gate i Oslo.

Det Sergej ikke vet, er at politiet har fått snusen i virksomheten hans. En spaningsgruppe har full kontroll på ham denne dagen. Straks han forlater nabolaget i Hamar, sikrer de fotavtrykk. Det er sporsnø denne januarkvelden.

Spaningsgruppa leverer et bilde av skoavtrykket til politiet i Hamar. Etter hvert som meldingene om innbrudd fra bydelene Smeby og Solvang tikker inn utover kvelden, kan politiet dra ut og sikre spor.

Samme skoavtrykk finnes ved samtlige seks villaer. Politiet kan følge sporene til flere hus, der 42-åringen ikke har brutt seg inn. Trolig fordi eierne har vært hjemme. Nettet er i ferd med å snøre seg sammen rundt Sergej supertyv.

164 innbrudd

I oktober 2009 starter politiet å nøste i tråden som skal føre dem til Sergej. Kripos får melding fra serbisk politi om at kriminelle personer er på vei til Norge. Spaning og etterforskning blir iverksatt.

Kort etter beslaglegger politiet en enorm mengde tjuvgods på en adresse i Drammen, den såkalte “hockeybag-saken”. Godset er samlet for felles uttransport. Tjuvgodset er levert av forskjellige tyver, og pakker er merket med stedsnavn eller tyvens kallenavn. Politiet finner også tjuvgods fra Asker og Bærum, som har opplevd en enorm økning i villainnbrudd denne høsten.

– Etterforskningen ledet oss mot en bestemt adresse i Oscars gate i Oslo, forteller politiadvokat i Asker og Bærum, Morten Stene.

Antall villainnbrudd har sunket betydelig de senere årene, trolig fordi politiet har klart å ta en rekke østeuropeiske bander. Men høsten 2009 blir hele 164 innbrudd anmeldt i Asker og Bærum. Sergej blir tiltalt for 33 av disse. Men i perioden 29. oktober til 13. november, da Sergej er ute av landet, blir bare ett innbrudd anmeldt. Mye peker derfor mot at Sergej har stått for langt flere innbrudd enn han er dømt for.

Hemmelig ransaking

I denne perioden går politiet ut med advarsler til publikum. Tyvene bryter seg ofte inn i 2. etasje, da alarmer gjerne er installert i 1. etasje. Derfor ber politiet folk om låse fast stigene sine. Det blir også arrangert borgervern i form av patruljer med gule vester.

Det brenner under føttene til Sergej. Han begynner å operere lenger unna. Han utfører raid på Lillehammer, Gjøvik, Hamar og Kongsvinger.

Sergej drar hjem på juleferie til kone og datter i Serbia 18. desember. Politiet vet fortsatt ikke hvem supertyven er.

Politiet registrerer at det er stille i Oscars gate og benytter anledningen til å ransake leiligheten. De finner brekkjern, vernesko og utstyr til å teste renheten av gull med.

Politiet registrerer at det er folk i leiligheten igjen rundt 15. januar. 18. januar blir det begått tre innbrudd i Gjøvik. En svensk, grå leiebil står parkert i Oscars gate. Neste dag observerer politiet for første gang Sergej idet han går inn i bilen. Han glipper imidlertid for spanerne. Fem innbrudd registreres i Kongsvinger samme kveld.

Neste dag slipper ikke politiet Sergej av syne. Han kjøper et par nye vernesko på Bauhaus på Liertoppen før han setter kursen mot Hamar. Spanerne kan ikke fotfølge ham, men vet hvor han befinner seg til enhver tid.

Politiet kan nå bevise at mannen er en tyv, og han er trolig svært aktiv. Publikum må beskyttes. Sergej blir pågrepet dagen etter uten dramatikk på Tøyen i Oslo. Han har 47 000 norske kroner i lomma. I bilen ligger hansker, brekkjern og skrutrekkere, i leiligheten pepperspray, trolig til bruk ved eventuell flukt.

Ti innbrudd i slengen

Politiet avhører Sergej samme dag. Da han konfronteres med at han var i Hamar dagen i forvegen, klapper han i hendene og sier: “Gratulerer!”

Politiet tolker dette som en slags honnør. Underforstått er serberen så dyktig at det var godt gjort av politiet å spane på ham uten at han merket det.

Etter pågripelsen følger alltid en lang og krevende etterforskning. Sergej kan knyttes til åsteder gjennom tjuvgods, skoavtrykk, fingeravtrykk, DNA-funn, bompasseringer eller spor etter verktøy.

– Denne saken handler i stor grad om modus, altså trekk ved innbruddene som går igjen, sier Stene.

Sergej stjeler i hovedsak små, lett omsettelige varer, helst gullsmykker. Han utfører inntil ti innbrudd i slengen. Nesten samtlige begås i tidsrommet 16.30 til 20.00.

– Det er lett å se om folk er hjemme på den tiden av døgnet. Det er vinter og tidlig mørkt. Er lyset avslått, er man neppe hjemme, sier politioverbetjent Dag Eirik Ekeli, som ledet etterforskningen mot Sergej. Den gang ansatt i Grenseløs-gruppa i Aske og Bærum, som har omreisende, østeuropeiske bander som spesialfelt.

Svært profesjonell

Godset blir pakket svært kompakt, gjerne i små “baller”. En del smykker og gullklokker demonteres slik at bare gullet blir tilbake. Dette gjør det enklere for mottakerne å smelte om gullet.

– 42-åringen var svært profesjonell. Telefonen lå alltid i leiligheten, slik at han ikke kunne spores. Men den ga ham heller ikke alibi. Den lå ubrukt i Oscars gate under samtlige av de 106 innbruddene han ble tiltalt for. PC-en var alltid inaktiv under innbruddene. Dette er ikke direkte beviser, men svært sterke indikasjoner, sier Morten Stene.

Sergej byttet sko for å unngå sporing. Bil og leilighet ble leid med falsk legitimasjon. Hansker hindret fingeravtrykk. Alle varer ble betalt kontant. Han innrømmer konsekvent bare innbrudd der politiet har ugjendrivelige beviser.

Sergej er domfelt i Serbia i 1992, 1994, 2001 og 2005. Han er i tillegg knyttet til tyverier i Sveits, Østerrike og Sverige.

I løpet av knappe 70 dager i Norge, rakk han i blir siktet for 106 villainnbrudd. Det skal være norsk rekord. Vi kan bare gjette hvor mange innbrudd har faktisk har begått.

– Vi mener svært få personer står bak et stort antall innbrudd. Klarer vi å ta disse, synker mengden innbrudd betraktelig, sier Ekeli, som tror unge kriminelle fra Balkan neppe tar kortere dommer i norske fengsler særlig tungt.

Men tingretten dømte 42-åringen etter mafiaparagrafen. Dommen lød på seks års ubetinget fengsel.

– Det spørs om ikke denne dommen svir langt mer for en kar som har en liten datter hjemme i Serbia, reflekterer Dag Eirik Ekeli.

Det meste av dommen er anket. Ankesaken kommer opp i Borgarting lagmannsrett medio januar.

Les også:

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken