(SIDE2): Å være mer bevisst på fordelingen av næringsstoffene i maten du spiser kan gjøre det lettere å gå ned i vekt, få lavere fettprosent og å oppnå treningsmålene dine.

- Mange muligheter

Kristine Weber (32) har deltatt i totalt syv bodyfitnesskonkurranser og har hele to norgemestertitler.

32-åringen driver bloggen Kriweb der hun hovedsaklig skriver om kosthold og trening, og Kristine er blant annet blitt godt kjent for sine proteinrike matretter.

Hun mener det er flere fordeler ved å spise mer protein.

- Proteiner holder deg mett lengre og det er så mange muligheter med proteinrik mat, sier Kristine Weber til Side2.

Hun forklarer at dette er viktig muskelmat for både menn og kvinner.

- Før var det kanskje litt mer fokus på menn og det å bygge muskler, men de siste årene har det helt klart blitt en økning i antall jenter som begynner å trene styrketrening og da trenger man også proteiner, forklarer den tidligere bodyfitness-utøveren.

- Etter at kvinner fyller førti så mister man litt muskelmasse hvert år. For å forhindre dette så må man trene styrke og ikke minst sikre seg at man får i seg nok proteinrik mat.

Samtidig påpeker den treningsglade bloggeren at det ikke finnes noe fasitsvar på hvor mye proteiner hver enkelt trenger.

- De som trener mer trenger også mer protein. Her må man se hva som er optimalt for hver enkelt, mener Weber.

Liker ikke begrepet «lavkarbo»

Personlig trener Martin Norum er enig at flere kan oppleve ulike fordeler ved å innføre mer proteinrik mat i kosten. Norum er også fagansvarlig for Akademiet for Personlig Trening i tillegg til at han er kostholdsveileder.

I likhet med Kristine Weber mener han at det ikke finnes noe entydig fasitsvar på hvor mye karbohydrater, protein og fett hver enkelt av oss trenger.

- Jeg er ikke fan av ja-mat og nei-mat, sier Norum til Side2.

Når det gjelder fordelingen av næringsstoffer i maten du spiser forklarer den personlige treneren at man må se hva som er optimalt for hver enkelt.

Han mener at kostholdsdiskusjoner ofte kan bli unyanserte og synes man heller skal tenke på hva som er formålet med maten man putter i seg.

Lavkarbo eller ikke?

De siste årene har det dukket opp mange meninger og tanker om lavkarbobegrepet og for mange kan det kanskje ha blitt negativ ladet ord.

Kristine Weber sier hun ikke liker begrepet «lavkarbo»

- Jeg vil heller at man skal se mulighetene i stedet for begrensningene, forklarer hun.

Norum påpeker også at folk har ulike oppfatninger om hva lavkarbo er og dermed legger forskjellige faktorer i hva som ligger i dette begrepet.

Han sier det er viktig å huske på at karbohydratinntaket avhenger av personlige preferanser, målsetting og kroppstype.

- Noen mennesker kan ha nytte av å redusere inntaket av karbohydrater, mens andre burde fokusere på å få i seg mer karbohydratrik mat, presiserer den personlige treneren.

Selv om mange kanskje har en oppfatning av at karbohydrater ofte får skylden for den økende overvektsproblematikken, så mener Norum at dette handler om mer enn bare karbohydratinntaket.

- At stadig flere av oss har blitt overvektige de siste årene handler om mer enn bare inntaket av karbohydrater. Man må også være klar over at man spiser 500 kalorier mer per dag nå sammenlignet med hva man gjorde for 40 år siden, og vi er mindre fysisk aktive.

- Gir bedre metthetsfølelse

Den personlige treneren påpeker at det handler om mengden mat man putter i seg, men at det å tenke på fordelingen av næringsstoffene i maten man spiser kan gjøre det lettere å nå et mål når det for eksempel er relatert til vektnedgang eller trening.

- Én av de største fallgruvene når man skal ned i vekt er sult. Protein er blant annet med på å gi en bedre metthetsfølelse og bidrar til et mer stabilt blodsukker, sier treningseksperten.

- Reduserer man karbohydrater reduserer man også sukkerinntaket, fortsetter Norum.

I tillegg til at man kutter ned på inntaket av usunn mat som inneholder masse karbohydrater, påpeker både Norum og Weber at gode proteinkilder som for eksempel fisk og egg også bidrar med andre viktige vitaminer og mineraler.

- Proteinrik mat inneholder også andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger, sier de begge to.