Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg må slippe løs villmannen i meg

Men Kristofer Hivju formet sin «Game of Thrones»-kriger på en helt spesiell måte.

Posthallen (SIDE2): - Når jeg forbereder meg til å spille Tormund Giantsbane, tar jeg staven og løper til skogs. Som Rocky 4, ler Kristofer Hivju.

Skuespilleren som gikk fra Trøndelag teater til «The Thing» og så til «Game of Thrones» bruker skogen i Norge til trening, og spiller Tormund Giantsbane på Island og rundt Belfast - stedene som er stand in for kontinentet Westeros i George R.R. Martins fantasirike.

LES OGSÅ:Tilbyr deg årets kuleste opplevelse

Halvgammel vikingfantast

Hivju var ingen stor fantasyfan da han fikk rollen, men han har alltid vært veldig opptatt av sagaene. Og de kunne han godt.

- Jeg var mer enn halvgammel vikingfantast, men jeg tok meg med mye av det jeg leste da jeg skulle forme Tormund. Når man tidligere har portrettert vikinger og ville menn så har det vært ganske ensidig. Jeg ville jeg ta med at de også var hengivne fedre med humor og hverdagsliv. Og så tok jeg med meg det å gå berserk, som var en måte å slåss på der du opptrer som en tornado, sier han.

Hivju som spøkefullt sier det tar ham fire måneder og 16 dager å gro sitt berømte, kontraktfestede skjegg, kombinerer «Game of Thrones» med familieliv i Oslo og andre roller i nordiske filmer, som i Ruben Östlunds «Turisten», en film som er plukket ut til Cannes-festivalen.

Han sier at i motsetning til hva folk måtte tro, så opplever han mer luksus på norske filmsett enn i under innspillingen av «Game of Thrones» som gjerne tar 14 timers dager.

- Kaldere enn det ser ut

- Om det ser ut som om det regner, så regnet det mer. Om det ser kaldt ut, er det alltid kaldere og siste sesong var ganske «heavy». Kit Harrington, som spiller Jon Snow, sa til meg at «du vil aldri se snurten av traileren din». Og det er sant. Man blir hentet i en fin bil og har et fint hotellrom. Men luksusen ender der. Du sitter i et telt og venter på din tur og alle spiser mellom opptakene, sier han.

LES OGSÅ: Endelig er Jon Snow tilbake!

Samtidig er det klart at «Game of Thrones» er et stort maskineri. Tre kamerateam holder historien i gang på samme tid. Og trenger man et slott, ja, så bygger man et slott.

Gikk til fansen

Det var imidlertid ikke bare sagaene som inspirerte Hivju. Mens andre skuespillere ofte sier de lukker øyne og ører og går tilbake til originalmaterialet når de skal forberede seg til en rolle, leste Hivju forum og bloggere og dannet seg et bilde av hvordan fansen oppfattet Tormund Giantsbane. Så leste han «Songs of Ice and Fire»-serien og bygget sin rollefigur ut fra det.

TA TESTEN: Hvem er du i Game of Thrones?

Seriens lengde har gjort at han har måttet takke nei til roller i Hollywood, som da han ble tilbudt en rolle i en Ben Stiller-film. Men arbeidsløs blir han neppe med det første.

Dog kan det være vanskelig å si. Giantsbanes skjebne er usikker i og med at Martin ikke har skrevet de to siste bøkene ennå.

Da serien avsluttet tredje sesong var det med et stort blodig drama under et bryllup og mange av seriens prominente figurer takket for seg. Selv vet ikke skuespillerne alltid hva som skjer.

- Jeg har hørt om skuespillere som har fått manus og tenkt «whuæææ», smiler han.

Holder tett

Selv er han spent på hvordan de skal filme sesong 5 og 6. Rett og slett fordi bøkene de bygger på har en parallell tidslinje. Men hva som skjer med Tormund Giantsbane, det sier han ikke. At det kan bli voldelig, kan vi jo regne med.

- Men bøkene er skrevet slik, og å mykne det opp for TV ville være å brodden av historien. «Game of Thrones» er jo ikke for alle, men det er for veldig mange, sier han.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=9wnYEYfZC9aEAzwsGuf4iFjrpo7RYLlEZyT9tjc91nxWXoossHkWWnYRXnMmZGdk_BcqpS3MWCgmqod0RmKM19OZbGQkBi3--ygJiNsM3l8riSN29rcfet92ZChj8bee1pSAF9ssZXY&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Kommentarer til denne saken