Gå til sidens hovedinnhold

Krokodiller i verdensklasse

Verdens tredje største krokodilleutstilling åpnet i Bergen torsdag. Se video.

(Bergen/SIDE2:) Akvariet i Bergen har vært i vinden den siste tiden etter at TV 2-serien om turistmagneten har rullet og gått. Torsdag fikk Akvariet over 30 nye gjester som til sammen danner verdens tredje største krokodilleutstilling.

Utstillingen består av 15 av verdens 23 arter med krokodiller, tilsammen 32 i tallet.

Tre meter lang
- Her vil det være alt fra små søte babykrokodiller på 35 centimeter til den aller største på tre meter og 120 kilo, forteller akvarie-direktør Kees Oscar Ekeli til Side2.

Se video av krokodillene lenger nede i artikkelen

- Den aller farligste er en saltvannskrokodille. Den veier rundt 40 kilo og litt over to meter. Farlighet har ingenting med størrelse å gjøre. Det har med aktivitetsnivået på krokodillen. Denne hopper lett sin egen lengde ut av vannet på ett sekund, sier han.

Ekeli forteller at de har jobbet med sikkerheten til både dyr og publikum i over ett år. Burene består av to lag med gjerder, for å hindre at små fingre rekker inn til krokodillene.

- Vi er ikke spesielt redde for at de skal komme seg ut, men alle krokodiller er i utgangspunktet farlige. Får de tak i fingeren din river de den lett av, humrer han.

- Helt rå
- Hva er det som er så fascinerende med krokodiller?

- Krokodillene har jo vært mer eller mindre uforandret i over 200 millioner år, så de er en veldig suksessfull gruppe. Men det som vi som jobber her synes er fascinerende er at de er så rå, beinharde og «back to nature». En hjerne som tenker «deg skal jeg ta for jeg er større enn deg». Fantastisk tøffe og pansrede dyr, med en urråskap i seg som fascinerer veldig, sier han.

Krokodillene ankom Akvariet i Bergen torsdag med danskebåten anført av reptilsjef Remi Andersen og krokodilleekspert Rene Hedegaard fra Krokodille Zoo i Danmark. Han lar akvariet låne krokodillene gratis i ett år.

- Det aller farligste for krokodillene er hvis de blir stresset, sa Hedegaard da han inspiserte burene. Burene ble godkjent og krokodillene ble sluppet ut i sine nye hjem.

192592

Disse krokodilleartene kan du få med deg på Akvariet i Bergen:

2 Alligatorarter
Kinesisk alligator 1 stk
Amerikansk alligator3 stk

6 kaimanarter
Rød kaiman 2 stk
Kvilhodet dverg kaiman1 stk
Dvergkaiman3 stk
Sort kaiman1 stk
Bredsnute kaiman10 stk
Brillekaiman1 stk

7 krokodillearter
Saltvannskrokodille1 stk
Ny Guinea krokodille2 stk
Nil krokodille2 stk
Bredsnutekrokodille1 stk
Australsk ferskvanns krokodille 1 stk
Cuba krokodille 2 stk
Filippinsk krokodille1 stk

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå