Kronekursen gjør utenlandsferien dyrere denne sommeren. Nordmenn har sett seg nødt til å ta grep.

– Hele 56 prosent sier i undersøkelsen vår at de endrer reiseplanene på grunn av dette. Noen dropper sommerferien helt, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.

En euro koster i dag 11,78 kroner. Går vi ett år tilbake i tid, lå kronekursen på 10,25 kroner.

Blir hjemme eller dropper utenlandstur

Undersøkelsen viser at 3 av 5 endrer reiseplanene sine denne sommeren på grunn av økonomien. 11 prosent blir hjemme i sommer og 9 prosent dropper utenlandsturen man hadde tenkt å reise på. 1 av 3 oppgir å reise mindre på grunn av prisøkningene i samfunnet.

– Vi får mye mindre for kronene våre, og den lave kursen kommer på toppen av at Europa også har hatt kraftig kostnadsvekst siden i fjor, akkurat slik vi har opplevd her hjemme, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.

– Ville kanskje blitt hjemme

Hvis du ikke har bestilt sommerferie har Lassen en oppfordring:

– Hvis du skal ut i sommer og ikke har bestilt enda ville jeg kanskje blitt hjemme. Tenk i hvert fall over om du har budsjett til å leve på ferien. Mat og aktiviteter har økt betydelig i pris siden i fjor, sier Lassen.

Til tross for at 56 prosent har sett seg nødt til å endre ferieplanene, er det fortsatt en stor andel av befolkningen som reiser som normalt:

– De resterende 44 prosentene sier at de reiser som før uten å endre planene sine, sier Lassen.