De siste ukene har det vært snakket mye om verdien av den norske kronen. Avisforsider og spaltemetre har blitt viet til spekulasjoner om hvorvidt Norges Bank bør forberede seg på krisescenario dersom kroneverdien fortsetter å øke.

Alle er imidlertid ikke enige i frykten for tap av inntekter og arbeidsplasser.

Storm i vannglass
- Jeg synes ærlig talt alle skriveriene de siste dagene om krone-rally har tilsnitt av storm i et vannglass. Vi er på høye nivåer, men vi har ikke sett så store bevegelser som all oppstussen skulle tilsi. Ved bare å lese overskriftene skulle man tro euroen var under 7 og dollaren under 5, sier analysesjef Lars Mickelsen i Norcap.

En amerikansk dollar koster 5,61 kroner, mens en euro koster 7,57 kroner. Det er ikke urovekkende billig, ifølge Kjetil Ødven, valutasjef i ABG Sundal Collier.

- Kronekursen har vært gjenstand for et mediehysteri i det siste. Kursen ligger ikke mer enn 7-8 prosentpoeng på den sterke siden mot de store valutaene over de siste ti årene. En sterkere krone vil nødvendigvis ramme marginene til norsk eksportindustri, men bildet er mer nyansert enn som så. Norge er den mest solide økonomien av alle G20-landene, og er robust nok til å tåle en sterk valuta.

Han mener at vi kan skule mot Sveits, som historisk har vært en trygg havn når verdensøkonomien har vært vanskelig. Sveitsiske franc har ligget hele 40 prosent over snittet, men krisene har uteblitt.

- Norge seiler nå opp som et klart alternativ som trygg havn og det er ingen krise, sier han.

3226032

Overvurdert krone
- Jeg tenderer heller til å tro at kronen er overvurdert. Prisnivået i Norge nå er enda høyere enn vanlig, noe som selvsagt ikke kan vedvare over tid. Historien har vist gang på gang at hver gang det er virkelig etterspørsel etter en «safe haven» raser kronen sammen med aksjer og andre risikoaktiva. Historien om «this time it’s different» dukker alltid opp, men det er sjelden nettopp det, sier Lars Mickelsen.

Norsk eksportindustri med 200 000 norske arbeidsplasser vil ifølge spådommene rammes sterkest, siden varer og tjenester blir dyrere med en sterkere krone. Det har fått Norsk Industri til å slå alarm.

- Vi har daglig kontakt med våre medlemmer, og det er ikke et eneste møte vi har hatt med en bedriftsledelse hvor ikke kronekursen har blitt diskutert. Det er helt klart at dagens nivå ikke er bærekraftig for industrien, men det tar litt tid før det sees på bunnlinjen og det slår forskjellig ut for de forskjellige bedriftene. For eksempel er stadig flere bedrifter ordrebasert med få, men store ordre. Disse er de som blir rammet hardest, sa direktør Knut E. Sunde til NA24 for kort tid siden.

Les mer: Slår full alarm for norske kroner

Sentralbanksjef Øystein Olsen var klar i sin tale på torsdag.

Dersom kronen blir for sterk, så kan han sette ned renten. Videre var han klar på at kronen slett ikke er noen trygg havn, selv om kursen i sveitserfranc heller ikke møter denne karakterestikken.

- Jeg tror Olsen vil holde på sitt low case-scenario fra i sommer, og holde renten på samme nivå som i dag, sier Kjetil Ødven om rentemøtet i Norges Bank 21. september.