For et år siden hadde Nordlys et stort intervju med politimannen Helge Horne fra Strorsteinnes i Balsfjord kommune i Troms.
I 2010 ble Horne alvorlig skadet på tjenestereise, og artikkelen handlet om hans fem år lange kamp for å få godkjenning av yrkesskade og utbetaling av uføretrygd. Stikkord for Hornes opplevelser med Nav Forvaltning er søknader som ble borte, feil vedtak som ikke kunne omgjøres, lang saksbehandlingstid og ekspertvurderinger som ikke ble trodd.
60.000 lesere på Facebook ett år etter
Nettavisens versjon av Nordlys-artikkelen hadde meget gode lesertall etter at den ble publisert 31. januar 2015. Nesten nøyaktig ett år senere begynte saken helt plutselig å bli delt heftig på sosiale medier, og i februar har om lag 60.000 nordmenn lest artikkelen på Facebook.
Les: - Du kan aldri stå alene når du møter Nav
Vi tok en telefon til Horne for å høre hvordan situasjonen hans er tolv måneder etter at historien om opplevelsene med Nav stod på trykk.
- For et år siden var responsen helt vanvittig. Det kom mailer, telefoner, meldinger på Messenger og sms og fremmede folk på døren, sier Horne på klingende bergensk.
Helge Hornes kamp for retten til uføretrygd
Dette er oppsummering basert på informasjon og uttalelser fra Horne. Nav Forvaltning har ikke ønsker å kommentere saken.
*25. februar 2010: Trengsel på flyet gjør at Horne reiser seg forkjært og dunker hodet hardt i hattehyllen over flysetet på tjenestereise på vei til Irak.
*Pådrar seg kraftig hodepine og er ikke i stand til å jobbe når han kommer hjem til Norge.
*Skriver melding om yrkesskade til Nav.
*Venter seks-sju måneder på svar. Nav avviser at det er en skade og hevder at sykdommen har oppstått over tid.
*Saksbehandler hos Nav innrømmer at det er begått en feil i saksbehandlingen. Horne må søke på nytt.
*Han venter sju måneder uten å høre noe fra Nav. Han oppsøker Nav og får beskjed om at de ikke klarer å finne anken.
*Horne skriver ny klage og ber om at behandlingen forseres ettersom Nav har gjort feil to ganger og saken har tatt lang tid.
*Får beskjed om at han må stille seg bakerst i køen igjen.
* Saken blir endelig behandlet. Konklusjonen er at han var yrkesskadet i ett år.
*Hornes helsetilstand er tidvis meget dårlig, og ved tre anledninger blir han fraktet med ambulanse til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) for intensiv smertebehandling for hodepinen og nakken. Samtidig er familiens økonomi dårlig ettersom han bare har fått utbetalinger for yrkesskade i ett år.
*Horne klager på det siste vedtaket og søker om permanent yrkesskade.
*Engasjerer Tore Leiros som advokat.
*Skaden utredes hos nevrolog i Oslo. Vedkommende konstaterer at det er oppstått en konkret og permanent skade. Horne får diagnosen posttraumatisk nakkeskade.
*Nav godtar ikke ekspertvurderingen og engasjerer en egen spesialist hos UNN. Vedkommende konkluderer med at Horne har stiv nakke og spenningshodepone. (Røntgenlegene ved UNN finner på et senere tidspunkt skaden som nevrologen tidligere hadde avdekket, ifølge Horne).
*Ny spesialisterklæring konkluderer med sammenheng mellom skaden på flyet og Hornes plager.
*Sommeren 2014 – 4,5 år etter flyturen der skaden oppstod – avgjør Nav at Horne er arbeidsudyktig resten av livet.
*Horne må likevel søke Nav om å få utbetalt uføretrygd. Forventet behandlingstid: fire til åtte måneder.
*Horne får søknaden godkjent etter kun to dager – kort tid etter at Nordlys har vært i kontakt med Nav om historien hans.
*Februar 2016: Nettavisens artikkel om saken begynner å bli delt heftig på Facebook ett år etter at den ble publisert. Mange lesere tar kontakt med Horne for å uttrykke støtte eller be om hjelp.
- Det ble nesten for mye for en syk mann, men jeg svarte så godt jeg kunne på det meste. Så ble det stille. For noen dager siden startet det opp igjen. Jeg må ha fått minst femti henvendelser den siste tiden, fortsetter Horne.
- Hovedregelen er at det blir problemer
Henvendelsene kommer fra alle deler av landene, og det spenner fra gratulasjoner til bønner om hjelp. Fellesnevneren for alle som tar kontakt, er problemer med Nav.
- Det er tydeligvis mange nordmenn som har opplevd trøbbel med Nav. Det virker som at hovedregelen er at det blir problemer. Nav Forvaltning er et alvorlig sykdomstilfelle som myndighetene må ta tak i, tordner Horne.
- Jeg har fått høre så mange triste historier om folk som har møtt motgang hos Nav, at du aner det ikke. Flere er så langt nede at de har vurdert å ta livet av seg, fortsetter han.
Horne understreker at han har et godt forhold til Nav lokalt i Balsfjord. Det er den sentrale forvaltningen han og mange andre som har kontaktet ham, opplever som firkantet, treg og tungrodd.
- Det er som en uangripelig stat i staten. Det er ingen å snakke direkte med, ingen som du kan jobbe sammen med om saken din. Den største belastningen med å bli syk er ikke sykdommen, men møtet med Nav, sier Horne.
Økonomisk trygghet
Da 50-åringen stod frem i Nordlys i fjor vinter, var status i saken hans at Nav Forvalting endelig hadde konkludert med at han var arbeidsudyktig resten av livet – noe politimannen hadde kjempet for siden 2010. Saksbehandlingen var likevel ikke over.
Han måtte nemlig søke det samme organet om uføretrygd, noe som han hadde fått beskjed om at ville få svar på etter fire til åtte måneder.
Da Nordlys tok kontakt med Nav Forvaltning for kommentarer til artikkelen de skulle skrive, ble det imidlertid fart i sakene, ifølge Horne.
- Samme dag som artikkelen stod på trykk, fikk jeg et brev i posten der det ble opplyst om at jeg hadde fått innvilget uføretrygd. Da hadde det gått to dager siden Nordlys hadde kontaktet Nav Forvaltning. Et pussig sammentreff, sier Horne ironisk
Les også: Nå endrer Nav legers sykmeldinger
Horne gleder seg over at den økonomiske tryggheten uføretrygden gir ham og familien. Men selv om livssituasjonen er langt bedre enn for et år siden, er han fortsatt kronisk syk.
- Jeg har en konstant hodepine som jeg aldri kommer til å bli kvitt. På det beste er den på et nivå der andre hadde lagt seg ned på sofaen. På det verste får jeg anfall som slår meg helt ute i tre-fire dager.
- Jeg har nok med å takle min egen hverdag, og ikke har dessverre ikke kapasitet til å hjelpe alle de fortvilte som tar kontakt, avslutter Horne.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nav ønsker ikke å kommentere saken
Horne har opphevet taushetsplikten i saken og har gitt samtykke til at Nav Forvaltning kan kommentere saken hans og uttalelsene han har kommet med. Denne muligheten ønsker ikke Nav Forvaltning å benytte seg av.
«Saken som Helge Horne hadde overfor Nav Forvaltning Troms, ble avgjort i vedtak av 31. januar 2014 da yrkesskaden ble godkjent. Nordlys’ artikkel som er nevnt nedenfor, ble skrevet 31. januar 2015. Vi kan ikke se at det er fremkommet noe nytt i saken etter at Nordlys skrev sin artikkel. Vi har derfor ikke noen ytterligere kommentarer til saken», skriver a vdelingsdirektør Lis Østerbø i Nav Forvaltning Troms i en e-post.
I Nordlys-artikkelen kommenterte Østerbø godkjenning av yrkesskade på generelt grunnlag. Les hennes uttalelser her.