Gå til sidens hovedinnhold

Her får kronprinsen snøret i bånn

- Det var mye trening bak, sier kronprinsen.

(SIDE2): Kronprins Haakon feiret samefolkets dag med å besøke Kirkenes skole. Der hadde rundt 600 elever og lærere samlet seg for å markere den store dagen.

På programmet var det både taler og sang på både samisk og norsk. Markeringen ble avsluttet med lassokasting i skolegården, hvor kronprinsen imponerte med en skikkelig fulltreffer.

- Det var mye trening bak det kastet, sier kronprinsen til Nordlys.

- Jeg har lært det i Finnmark fra tidligere.

Denne artikkelen er levert av Nordlys.no.

Bygger selvfølelse
Men Kronprins Haakon, som hadde med seg både kulturminister Hadia Tajik og sametingspresident Egil Olli på markeringen, hadde et viktigere budskap: å vise at samefolkets dag er viktig for kongehuset.

- Å bli anerkjent for hvem man er veldig viktig og det å markere en nasjonaldag er en fin måte å bygge selvfølelse på. Så kan vi andre også være med på en positiv måte, sier Kronprins Haakon.

- Jeg har et nært forhold til det samiske. Vi har mye å lære av den samiske kulturen og jeg er veldig glad i denne landsdelen.

- Det var veldig hyggelig å være med på markeringen på skolen her i dag og jeg vet det skal være flere markeringer rundt om i byen i dag, fortsetter kronprinsen som onsdag avslutter et to dager langt besøk i Øst-Finnmark.

Stolt president
Sametingspresident Egil Olli var stolt over feiringen i Kirkenes, til tross for at dagen så vidt var kommet i gang.

- For tyve år siden hadde det ikke vært mulig å få til en markering lik den vi har sett i dag, sier en stolt Olli til Nordlys etter markeringen i Kirkenes skole.

Han setter speisielt stor pris på at kongehuset, i denne forbindelsen representert ved kronprinsen, hele tiden har vist et oppriktig engasjement for det samiske.

- Kongehuset har støtte samene fra første stund. De støtter opp om vårt arbeid hele tiden og det skal de ha en stor takk for.

- Også det at vi har med kulturministeren med er viktig. Det er et ekstra løft og det er det vi trenger, sier Olli.

Kommentarer til denne saken